Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Държът ли си L обективите цената?
Автор: Пърпъла   
Дата:   22-01-12 13:36

Купих си преди 4.5 години един EF 24-70 1/2.8 L USM от B&H в NY за 1100 долара+ДДС. Беше работния ми кон, много съм доволен, кой каквото и да разправя за тия обективи.

Продадох го локално в в Канада предната седмица (обявата стоя в Kijiji само един ден ) за 1080 долара. Купувача е собственник на магазин за фотографска техника в едно курортно градче на 2 часа път северно от Торонто и беше много доволен. Както от състоянието на обектива , така и от цената. Пътува човека миналата неделя 2 часа в зимни условия да дойде да се срещнем. Бивш Никонианец, между другото.

Преди това се мъчих да го преложа на отдела дето изкупува стари обективи в B&H. Оня гледа серийния номер, рови се из компютъра, чеса се по плитките и по бомбето с каменно студено лице ми предложи 700 долара.

Сега, верно че има и един друг момент - че през последните 3-4 години цените на фотографска техника се вдигнаха като цяло, защото доларите - щатски и канадски, паднха спрямо иената. През цялто това време щатския и канадския танцуваха и танцуват около обменна стойност 1:1 +/- 3-4 цента.

Като нов, тоя точно обектив в момента B&H му искат нещо от рода на $1200 +ДДС. Този модел бе представн за първи път ако не се лъжа през 2003. Напоследък имаше милиони слухове как щяло да има ъпгрейд - 24-70 II, и цената му на старо как трябвало да пада.

Споделете вашите впечатления и цени на L стъкло което сте продали. За какъв % от оригиналната цена?

Как седят нещата при виските класове обективи на другите марки?

Отговори на това съобщение
 Re: Държът ли си L обективите цената?
Автор: Canon   
Дата:   22-01-12 13:50

Не продавай на евреи (...чеса се по плитките и по бомбето с каменно студено ...), все едно на краставичар краставици да продаваш.
За тях цената няма нищо общо с търговските данни на стоката.

Дата:   22-01-12 14:03

Продавал съм успешно на виетнамец, на индиец. Мерак ми е да продам нещо при добра за мене цена и на евреин.
Шефа ми е евреин, и то от най-типичните. Продавам му работното си време,и то за доста добра цена. С една малка подробост де - сбърква ме от бач , не ме оставя едно кафе да си налея без да дойде да се върти около кафе машината на 3-та минута. Няма почивки, няма усмивки, няма разговори с колеги дори на професионална тема. Единственното разрешено е кратко контактуване с директния ми супервайзор . 9 часа на ден така я карам.
Или както казват някои - "Много пари за много работа - не ми ги хвали"

Ма да не се отнасяме сега от темата.

Споделяйте вчепетления от цени на L- ки на старо. И на други обективи де.

Публикацията е редактирана (22-01-12 14:28)

Автор: djfroggy   
Дата:   22-01-12 14:38

Странното е, че по едно време във форума се появи един Канон ЕФ 28-70/2,8Л. Доста време се мотка, накрая се продаде за 800лв. Смятам, че е добър обектив,но защо се продсде толкова евтино-не знам!
Имам поглед върху обективите на Минолта. Нашата Г серия отговаря на вашата Л. Ми има един разкошен 200/2,8 АПО Г - един такъв беличък, сладичък много остър. През 2005 г. се продаваше 400-600 долара. След излизането на Сони А900 не мож го барна под 1200 долара. А е стъкло над 20 години!

Публикацията е редактирана (22-01-12 14:40)

Дата:   22-01-12 14:49

Това за 800те лева ме разби... Да е честит на купувача, дано да е в добро състояние и да му се наслаждава с здраве [smilie24]

Дааа преди години Минолтците дадоха с технолгиите си за обективи първата глътка свеж въздух на Сони, преди Сони да дръпнат така яко и да изземат част от пазара на Канон и другите. Дай някоя снимка с тоя обектив да видим.

Автор: localhost   
Дата:   22-01-12 14:57

Аз пък си търсех да си взема Л-ка на старо. След като се чудих около месец-два и накрая си го взех на промоция от един магазин.
Всички втора употреба бяха на около 90% от цената.

Погледни в ebay за какви цени иде реч.

Дата:   22-01-12 16:19

Те това ми е мисълта. Чудя се дали наистина си държат чак толкова цените L-ките, или съм извадил късмет. Разбира се че съм гледал преди това цените и на e-bay и на други места. Но едно е каква цена искаш, друго е на каква ги купуват реално.

За EBay не става - такива скъпи неща да ги шипваш е опасно. Само продажба на живо. Тук по Канада има една верига кафенета Тим Хортънс - почти всики обективи се продават в тях. Светло, много хора, има секюрити камери. Не че не взех един авер за бодигард де. Ама купувача беще като гардероб - една глава над мене и пак и той си беше взел един авер с него :-)

Между другото показа ми че си е купил много ефтино един 70-200Л 2.8 без стабилизация с драскотина на предното стъкло. Потвърди от личен опит това, дето се говори - че на предното стъкло драскотините са невидими на снимката. Беше като ударено с камъче, одраскано, видимо, но не и пукнато.

Автор: asahi   
Дата:   22-01-12 16:41

Държат цена. Въобще хубавият обектив си държи цената, за разлика от телата.

Автор: allx   
Дата:   22-01-12 16:52

Егати сериала, да си купиш обектив втора ръка в Канада...бодигард, камери, .. уплаших се ;)

Автор: next_time   
Дата:   22-01-12 17:46

28-70/2,8Л би трябвало да е различен от 24-70/2,8л.
Може тия 4мм в широкото да са малко, но явно си струват разликата в кинтите.

Автор: vikitovikito   
Дата:   22-01-12 19:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: pmartinov   
Дата:   22-01-12 20:07

По време на задълбочаваща се световна криза предлагането е много над търсенето и това дестабилизира цените навсякъде и всичко втора употреба.

Автор: vikitovikito   
Дата:   22-01-12 20:17

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: samara   
Дата:   22-01-12 20:51

... егати тъпите филми от един друг свят, аз съм купувал и 24-70/2.8 и 70-200/2.8 II по куриер, без да ги гледам, абсолютно читави са си !!! [smilie24] [smilie5] ... явно тука, все още сме повече хора, от вас там, язък!!! [smilie23] [smilie8]
[smilie18] [beer] [shtrak]

Автор: chipsy   
Дата:   23-01-12 00:15

Аз пък се опитвам да намеря 50/1.2L за под $1К, но няма и няма. Иначе канонските хубави обективи си държат цената, за други не знам, щото не съм имал. Онзи ден си продадох 100/2.8 Макро за $500, въобще не очаквах да му взема толкова, при условие, че е купен за $400 от ибей.

Дата:   23-01-12 05:33

Първо да отговоря на двамата колеги по-нагоре, детото се подбъзикват:

samara:

1. По куриер съм си купивал и тялото 5MKII, и 24-70, и 70-200 2.8 IS II. Ама едно е по куриер да купуваш неразпечатана стока от утвърдил се продавач, друго е покупко-продажби на употребявани стоки през EBay. В EBay много често възникват яростни спорове дали получената стока е такава както е описана, дали е стигнала изобщо, и дали вътре е имало обектив или тухла.

Аз например си продадох през EBay Rebel-а 350D. Изчезна си по пътя (открадна го някой когато го поеха американските пощи). И както си имах и разписка, и трекинг номер, и застраховка, не можеш да си представиш после 1 месец разправии и с купувача, и с EBay, и с PayPal .

Така че за употребявана фототехника- само местни продажби. Среща се на живо, купувача да си огледа внимателно стоката, пробва си я на място, после парите в брой и чиста работа. [smilie6]

allx:

2. Колкото до т.н. "бодигард". или с други думи някой приятел с тебе да не ти е скучно по пътя. Ти например, какво би направил ако първия който ти се обади на обявата ти каже че "всичко е ОК, приемам цената без да се пазаря , но не мога да се срещна с тебе по светло, ами дай да се видим вечер в крайпътно заведение". Предолагам ще си кажеш, аве кво ще се занимавам с тоя, я да чакам някой друг да ми предложи да го купи.
Ако искаш да знаеш, първо си го проверих в Фейсбук - да се убедя че има такъв човек в това градче и че се занимава с фотография. И името му съвпадна и с други сайтове. И тогава отидох спокоен.
Тебе например обаждал ли ти се е по обява някой с нигерийски [smilie3] акцент да иска да се срещне с тебе да си купи принтер "за училище" . Да предлага да се срещнете късно вечер на последната станция на метрото, пуста по това време. Специализиран фотопринтер - за училище! Намал кола, нямал пари за кола дори (тука колата е основна необходимост, кола трабва да си купиш дори преди да си купеш фотосапунера). той Epson принтер му трабвало.
А върви сам, кат си толкова бабаит с големио кашон на пустата спирка. Щот на мене ми са се обаждали и такива [smilie5] .

Така че, където и да си по света, за да си намалиш шансовете за неприятности, нищо не ти коства да отделиш 5 мин и да си направиш малко предварителна подготовка. Да видиш дали можеш да подразбереш с кого потенциално може да си имаш работа. Just in case... То си ми стигаше тоя да не ми се появи, да ме кара да шофирам 70 км. в едната посока за зелен хайвер.

Както и да е, пак се отплеснах, други впечатления за цени втора ръка на добри обективи от разни марки? Просто като обмяна на информация не само за мен ами и за другите колеги [beer]

Публикацията е редактирана (23-01-12 06:40)

Автор: vgramatikov   
Дата:   23-01-12 09:46

Л-ките държат цена и има защо.

Дата:   23-01-12 14:27

Накакви другои впечатления за Sony/Minolta обективите? Че един авер му е дошло време да продава ра се рови, гледа, пита чуди се....

Автор: fotorafi   
Дата:   23-01-12 18:26

Имам чувството, че онези с коси на масури и плитки са окупирали бизнеса с фотографска техника. Един в В&Н, Ню Йорк ми танцува по нервите два часа... Тръгнах си "обиден" и в Адорама, друг евреин ми продаде сума ти неща.

Дата:   24-01-12 14:49

Не са го окупирали ами създали и развили тоя бизнес. Ако имаш възможност прескочи до Рочестер да видиш къщата музей на бащата на масовата фотография - Джордж Иистмън. Един достоен евреин.
А на тия в B&H не им се впрягай, нито на тия в Adorama, Beach Camera и почти всички други магазини из района.

Публикацията е редактирана (24-01-12 14:57)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »