Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Какви обективи използвате за сток фотография?
Автор: aldygreen   
Дата:   18-01-12 13:27

Всеки, който има допирни точки със сток фотографията знае, че изискванията към техническото качество на предлаганите фотографии е високо. И понеже в процеса на създаване на такава снимка с търговска насоченост обективът играе доста важна роля, бих помолил колегите, които се занимават с предметна и сток фотография да споделят какви обективи използват.
[beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Какви обективи използвате за сток фотография?
Автор: kvakioh   
Дата:   18-01-12 13:39

Макро...100/2.8 и 40/2.8, ако можеше и някой 150 Сигма, скоро ще стане.

Автор: ecobo   
Дата:   18-01-12 15:13

PC-E 85/2.8 и разни други [smilie3]

Автор: GenaDP   
Дата:   18-01-12 15:17

изискванията към техническото качество на предлаганите фотографии е високо

На F8 всички обективи са равни... [smilie5]

Автор: simbon4o   
Дата:   18-01-12 16:00

Е да ама някои са по-равни от други [smilie5] има си значение. Най-добре макро обектив обаче! Пък и сток на 8 ли да се снима? Някои неща изискват по-голяма дълбочина на фокус... има обективи които там са силни има и слаби. Някои дифрактират по-рано от други казано иначе. Сигма са много силни в макро обективите, не бих се замислил много за една 70 2.8.

Автор: Canon   
Дата:   18-01-12 16:41

Обектива се определя по:
1. Обектна специфика
2. Технологични параметри

Интериорите, портретите и макрото са с три различни невзаимнозаменяеми типа.

Минолта 50мм ф3.5 макро, М 17-35, С 17-35; Флектогон 35мм ф2.4, К 10-22, К 17-55мм, К 17-40мм ф4, К 17мм тс, К 24мм тс 2, К 50мм ф1.4, М 50мм ф1.7, К 24-105мм, К 70-200 ф4, Роденщок 240мм ф5.6, 150мм ф5.6 и други, каквите са ми минали през ръцете

Автор: strikeback   
Дата:   18-01-12 17:04

http://media.gdgt.com/img/product/22/hbw/af-micro-nikkor-60mm-f28d-1ree-460.jpg

Автор: Vihroni   
Дата:   18-01-12 17:52

Лично аз ползвам Canon 24-105/f4..
Ако не ти е хубава лещата, компенсирай с осветлението [smile]

Дата:   18-01-12 18:00

>На F8 всички обективи са равни...

Де да беше така, ама не е. Сума ти обективи нищо не ги спасява от липса на рязкост по краищата и ъглите и хроматичната аберация.
Пуснах тая тема най-вече с интерес към употребата на широки твърди обективи, с каквито Canon не може особено да се похвали.

Автор: tantris   
Дата:   18-01-12 18:13

Някои казват, 4е Тамронското макро 90/2.8 било убиец. Слагало в джобчето си всичко канонско и никонско[smilie8]

Автор: valen_tin   
Дата:   18-01-12 18:50

всякакви. Сток фотографията не е само предметна фотография - да не кажа, че е по-скоро портретна [smilie3]

аз лично ползвам всичките които имам: EFs 17-85, EF 50/1.8, EF 70-200/4 и имам добре продавани кадри и с трите.

Дата:   18-01-12 19:33

>Някои казват, 4е Тамронското макро 90/2.8 било убиец.

Хм, и през ум не ми минава да си заменя малкото бижу Canon EF-S 60/2.8 Macro. За много работи става, пък и не е много дълъг. 90мм. ми идват множко.

Автор: atrifonov   
Дата:   18-01-12 19:37

аз тепърва навлизам в стоксайтовете- има няма седмица[smilie5] , но хубавото е, че на повечето места ме одобриха[cool]

Автор: burningice   
Дата:   18-01-12 21:16

50/1,8 е най-ефтиното решение.

Автор: nodoubt   
Дата:   18-01-12 21:23

85mm [smilie24]

Дата:   18-01-12 21:23

А широки твърди канонски обективи не ползвате ли? [smilie18]
[beer] [beer] [shtrak]

Автор: marrio31   
Дата:   18-01-12 22:46

всякакви качествени обективи,зависи какво се снима,лошото е че само това не стига[smile] но пък това е част от играта и си е предизвикателство[cool]

Дата:   18-01-12 23:51

17 тс, 17-40 тс са широки
за кроп 10-22

Дата:   19-01-12 00:12

aldygreen
не бях прочел за макрото ти, значи си на кропка.
Канон 10-22 е твоя обектив. 90% от интериорите са ми с него, само 2-3 върнати за ПФ или ХА.

Автор: vgramatikov   
Дата:   19-01-12 00:20

Като цяло трябва стъклото да няма аберации,дисторсии и да е остро на затворено.

Най-добре се вписват всякакви макро обективи + едно теле 70-200 и едно широко.

[beer]

Дата:   19-01-12 01:13

>Като цяло трябва стъклото да няма аберации,дисторсии и да е остро на затворено.

Няма обектив без аберации, но е желателно те да са ниски. Специално DPP много добре пасва с канонските обективи и коригира аберациите без забележима загуба на острота. Тия дни си поиграх с китовия обектив, като най-калпав, и установих, че когато се снима в RAW и се ползва DPP, след корекция на аберациите, най-вече CA, резултатите са напълно прилични дори за 15 мегапикселния ми сензор. На 20мм. картинката е остра и в центъра и в краищата още от бленда 4. На 24мм. при бленда 8 всичко е ОК. За 28 и 35мм. няма никакви проблеми.
Извод - RAW (и DPP) е измислен за бедните, да използват пълните възможности на обективите си, вместо да ръсят хилядарки. А относно хилядарките - това си е съвсем друга тема.
[beer] [beer] [beer] [shtrak]

>Канон 10-22 е твоя обектив.

Canon-e,
10-22 все пак е зуум. А какъв твърд върши работа?
[shtrak]

Публикацията е редактирана (19-01-12 01:33)

Автор: vgramatikov   
Дата:   19-01-12 02:55

Твърд шиток за кроп няма братчед.

Ако искаш по-добро от 10-22 нямаш голям избор.

Може би сигма 8-16 [smilie8]

Автор: tzl   
Дата:   19-01-12 03:27

Темите във форума се размиват най-вече, защото не се изисква от човека да си уточнява въпроса и се забива в една посока и накрая авторът на темата вече изобщо не се интересува от темата си, защото разговорът е отишъл в посока, в която той не е очаквал.

Колега, предметна и сток фотография е много общо казано.

Сток фотографията е фотографията, която се продава като идеи и концепции. Тя може да бъде човек с мобилен телефон, писалка върху тетрадка, летящ самолет и т.н... Сток фотография може да бъде всякаква, която е достатъчно "шир потреба" на вид.

Предметната фотография също зависи от предметите. Предметите и продуктите може да са машини за копаене на тунели, а може и да бъдат мъниста за бижута.

За всяка работа си има нужния инструмент. Болшинството от фотографи си избират област, в която да снимат и си купуват техниката, която могат да си позволят за тази област. Освен ако не си много богат, се ориентирай и ти така.

За да получиш качествени снимки, които се продават по сток сайтовете, ти трябва относително качествена техника и най-вече да знаеш какво да правиш с нея. За едни качествената техника е най-скъпата, а за други най-скъпата според джоба им.

Овладееш ли тази лесна техническа част идва най-трудната — идеите и борбата с конкуренцията.

Докато не уточниш какво точно ще снимаш, ще получиш 1000 отговора и повечето от тях ще бъдат правилни.

Автор: bpavlov   
Дата:   19-01-12 03:51

Аз си вадя хляба от доста време само с фотграфия, надхвърлил съм средното ниво със сигурност, техниката ми е за над 15 К лева, работил съм 15 години в рекламни агенции, жена ми е действащ дизайнер и въпреки това още не ми стиска да започна да се занимавам със сток.
Правя ви евала за ентусиазма и самочувствието, може би е крайно време и аз да попитам някой как се снима сток и с какви обективи и да почвам...

Дата:   19-01-12 10:06

aldygreen
Аз съм ти писал с какво съм снимал сток, но съм тествал обстойно доста повече обективи - над 70-80. Щом съм предпочел повечето да са зумове - не е случайно.
В стока такава логика - твърд или зум, няма. Или ти върши работа с някакви корекции и компромиси или не.

Единствения, който съм тествал, но не съм имал е този, за който ПД ти е писал - Сигма 8-16 - великолепен обектив. Дори на ФФ от 14 мм нагоре покрива цялото поле. Поне 2 бг стокери си го купиха под мое давление.
Също и новата Сигма 12-24 -II, но с уговорка за непаралелност на равнината на фокуса.

За кроп (като по-широк) става и новия зум 15-85.

Само за вчера, от мои 27 продажби в ШС, 18 са снимки снимани с Канон 10-22мм, 2 са с Канон 17-55, 5 са с 24-105, останалите са с макро.
Сам си прецени.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: