Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Имам ли право да снимам хора?
Автор: aluethial   
Дата:   16-01-12 19:47

Примерна ситуация:

Разхождам се из парка и си снимам птичките когато изведнъж някаква мадама на ролери минава покрай мен и аз я заснемам.

- От законна гледна точка имам ли право да продам заснетата снимка без да уведомя въпросната жена която отдавна е отлетяла или трябва да я догоня и да я попитам за съгласие, може би да се подпише някакво удостоверение?

Разхождам се из парка отново и си снимам птичките когато изведнъж група от 3-5 мадами минават покрай мен на ролери и ги заснемам.

- Същият проблем като горната ситуация.

На кратко казано, кога мога да заснемам хора и кога не, кой държи правото върху снимките и мога ли да ги продавам? Кога е редно да се пита за съгласие да се заснеме някого и кога може да се избегне (тоест да се заснеме даденият човек в естествен вид)?

В интернет (и най вече в този форум) не намерих нищо конкретно, повечето мнения на хората си противоречат.

Какво можете да ми кажете за “model release” документа? Как се изготвя, какво представлява, кога използването му е наложително и какви права ми дава на мен като фотограф?

Как стоят нещата със заснемането на архитектура която е частна собственост и която не е? Примерно – къща на някой гражданин или Mall, църква, ЖП гара, автогара? Винаги ли може да се снима на места ако липсва табела изрично забраняваща всякакъв вид снимане?

Ако ме задържат от полицията че съм снимал дадена сграда или служител на реда, какви са ми правата.

Ако някой гражданин се скара с мен за дето съм го снимал без разрешение как мога да процедирам?

Отговори на това съобщение
 Re: Имам ли право да снимам хора?
Автор: ksietta   
Дата:   16-01-12 20:02

http://photo-cult.com/articles/law/p1.php

Тук има седем странички, прочети ги.

Автор: shtukov   
Дата:   16-01-12 20:05

Обикновено, проблемите с хората, които не искат да бъдат снимани, са по-малки, отколкото проблемите с тези, които искат да бъдат снимани..[smilie18]

Автор: atrifonov   
Дата:   16-01-12 20:23

aluethial къде е този парк, че ми стана интересно
Само жени с ролери минават, как па не отсне някой мъж[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Сега сериозно- снимки с хора, които могат да бъдат разпознати не могат да се продават по стоксайтовете, ако не разполагаш с model release

Автор: 3DF   
Дата:   16-01-12 20:34

Ммм да, къде е парка?

Дата:   16-01-12 20:37

А този “model release” сам ли трябва да го съчинявам или има някъде от където мога да го разпечатам? За него каква информация се изисква (имена, печати, подписи, информация за снимки, дати)? При какви ситуации се използва и какви права ми дава. Има ли някаква алтернатива покриваща недвижими имоти?

“shtukov” – Какво имате предвид, нещо неможах да ви разбера?

Дата:   16-01-12 20:42

Ето тук има много теми и по твоя въпрос:
тук

Автор: moketa   
Дата:   16-01-12 20:47

Абе мързи ги хората да търсят информация из мрежата, трябва някой друг вместо тях да търси и да им я поднесе наготово:
http://strobisto.com/use/32-law/51-modelreleasepropertyrelease

Автор: iordanov   
Дата:   16-01-12 20:47

Когато са на ролери може [smilie24]

Автор: OIM   
Дата:   16-01-12 20:49

Докато у нас още се чудим какво имаме право да снимаме и какво не , в Русия фотографите са доста активни и са успели да извоюват право да снимат за свои цели , дори вътре в магазини и молове и на ''стратегически '' места като ЖП гари и метро Даже отскоро имат и закон който забранява на полицаите да възпрепятстват заснемането им по време на изпълнение на служебните им задължения И един линк към сайт на руски фотографи , за борбата им за правото на свободно снимане http ://www.svobodafoto.ru/

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   16-01-12 21:05

мio, туй право до като дойде при нас, техниката с която снимаш, ще се предлага като музеен експонат. А,като знам и как друшките от районното разрешават да ги снимат по-време на работа, най-много да останеш без фотоапарат и обектив.

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   16-01-12 21:22

OIM написа:

> Докато у нас още се чудим какво
> имаме право да снимаме и какво не ,
> в Русия фотографите са доста
> активни и ...
> ://www.svobodafoto.ru/
>

Да им се чудиш на руснаците защо се занимават с глупости [smilie5]

Че не знаят ли руската поговорка - Если нельзя, но очень хочется, то можно [smilie5]

Дата:   16-01-12 21:24

По правилния линк е този: по точно 3 и 13 позиция, и други разбира се.

Автор: uplander   
Дата:   16-01-12 22:46

То такива по наште земи, има ли?

Дата:   17-01-12 00:15

Значи мързи ви да си кажете мнението но не ви мързи да ме оплюете че не съм се бил постарал сам да потърся нещо.

- Само в България

Автор: pefoto01   
Дата:   17-01-12 00:22

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: thingfish   
Дата:   17-01-12 09:15

Най-опасно е да снимаш архитектура. Така разправя един приятел, който снимал стари сгради в Букурещ. Без да е направил опит да продава снимките дори. От сградата, която снимал, изкочили някакви чичковци, напъхали го насила в една стаичка, разпитвали го 3 часа. Конфискували всичко, което е заснел.Фасади, врати, прозорци, улици...Всичко! След това омекнали малко, но все пак го изритали навън с думите :Никога не се опитвай да снимаш американското посолство, колкото и красиво да ти изглежда! [smilie5]

Автор: nsirakov   
Дата:   17-01-12 09:27

имаш право да снимаш почти всичко на публично място... нямаш право да публикуваш снимката, ако човекът има против.... а нямаш право да е пуснеш за продажба, ако нямаш модел рилиз.

Автор: Jeremiah   
Дата:   17-01-12 09:50

HSGeorgiev, направо ме претрепа с тая поговорка! Ще я запомня!

Автор: OIM   
Дата:   17-01-12 09:56

Така е Сираков Проблемът у нас е че всеки се опитва да забранява снимането а фотографът няма достатъчно ясни закони на които да се позове че има право да снима

Автор: seuret   
Дата:   17-01-12 10:22

thingfish,

Твоят приятел, несъмнено е пълен идиот!

Автор: bleki1   
Дата:   17-01-12 10:22

Автор: shtukov
Дата: 16-01-12 20:05

Обикновено, проблемите с хората, които не искат да бъдат снимани, са по-малки, отколкото проблемите с тези, които искат да бъдат снимани..

shtukov [smilie24]

Автор: Sky_Knight   
Дата:   17-01-12 13:43

@shtukov

Да, ама като се появят и ти се иска да си имаш от другите проблеми (ония повечето [smilie5] ).

Взимам един обектив от колега, тъкмо се разделяме и викам чакай докато съм навън да щракна и от градинката пред банята снимам посока ЦУМ. Там където е входът за подземния им паркинг. В тоя момент случайно там спира някакъв черен ягуар и ми влезе в кадъра. Аз не обръщам внимание, премествам се да не ми пречи и снимам малко встрани от него. При което усещам примигване на фарове и е една ръка със златна гривна ми махва от шофьорското място. "ЕлА тука." [smilie5] И се почнаха едни въпроси вижда ли се шофьора (без поляризационен филтър бях слава богу и не се виждаше [smilie25] ), номера на колата и т.н. Аз учтиво предложих да изтрия снимката, направих го и бях изпратен с думите: "Аре бегай". Няма смисъл да обяснявам, че ставаше дума за човек с тъмни очила, пистолет на колана и видимо не от някои служби за сигурност...

Така че внимавайте кого снимате в София. Ааа да и една реплика на човека: "Абе, много фотографи в таз София се навъдихте, бе." [smilie18]

Автор: mihajlov2   
Дата:   17-01-12 14:28

Веднъж така "случайно" ми попадна в кадър едно черно Ауди с черни стъкла с диодни фарове....хем бях с непрофесионално изглеждащ фотоапарат (Пенчо с палачинка) и пак имах леки проблеми[smilie18] Не ми се мисли какво можеше да стане, ако бях с гоУем черен апарат с базука отпред...

Автор: _GR_   
Дата:   17-01-12 15:04

mihajlov2 , действието да не се е развило в Перник ?[smilie5] (съдя по "гоУемия" апарат ) Но стига оф топик.

Една позната ми беше разказала един случай по темата.
Та, момче и момиче си се размотават пред някакъв университет (не си спомням точно кой) и ги снимат без те да забележат. В последствие след няколко месеца излиза рекламна книжка на университета и те , нашите хубавци , на корицата. Поискали обяснение и в последствие им платили някаква сума обезщетение.

Изводът от ситуацията е - ако мислиш да продаваш снимката или да я ползваш с рекламна цел -задължително трябва да имаш позволението на обекта, иначе гледай да не те хванат и винаги бъди готов да триеш снимки и да се извиняваш ...

Публикацията е редактирана (17-01-12 15:05)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »