Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 50 мм за Никон ?
Автор: Zardinax   
Дата:   07-01-12 18:40

Здрастиии,

Изправен съм пред една дилема ! Колебая се пред няколко варианта на 50 милиметрови обективи:

1. 50 мм АФ 1.8 D

2. 50 мм AF-s 1.8 G

3. 50 мм AF-s 1.4 G

Тествах ги и трите на място, но около 1.8 и трите се представиха добре.
На 1.4, последният е мек в средата, а остър по краищата на fullframe. Обаче аз ползвам кропка на този етап и ми е трудно да преценя. Естествено, има го и проблема с бюджета. И в този ред на мисли се чудя, дали средния вариант не е най-подходящ в случая?

Снимам повече цяло тяло и по-рядко портрети и често правя композитни снимки. И за това ми трябва обектив, който не криви много с по-реална перспектива. И понеже навсякъде из мрежата ги дават, като обективи с малко изкривяване и реален POV, съм се насочил към тях.

Споделете мнение ! Винаги ще е от полза.

Благодаря предварително !

Отговори на това съобщение
 Re: 50 мм за Никон ?
Автор: ecobo   
Дата:   07-01-12 18:45

без 1
от 2 и 3, по-добре 3

+
Автор: Alex-dan   
Дата:   07-01-12 19:09

85 1,8, особено новият ако се окаже добър, не изглежда нелогичен избор, за това което си писал...

Автор: io_bs   
Дата:   07-01-12 19:13

От тези трите f/1.8G e най-добър (има по-бърз автофокус от f/1.4) и бокето му е по-добро от на D. Но пък за снимки на цяло тяло всичките ще са дълги и спадат към къси телеобективи на кропка. Ако искаш „реален POV“, то тогава 35мм ще е по-добре [smile]

Автор: mitku   
Дата:   07-01-12 19:44

ecobo написа:

> без 1
> от 2 и 3, по-добре 3

[smilie24]

Автор: atrifonov   
Дата:   07-01-12 22:32

аз по финансови причини съм с 50/1.8G и съм много много доволен[smilie24] [cool]

Автор: CyberGene   
Дата:   07-01-12 22:35

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   07-01-12 22:37

То те финансовите причини са ясни :) Въпросът е да не си чукам главата после. И двата с мотор са добри. Успях да ги пробвам. Вярно че 1.4 малко по-бавно фокусира, но аз не го взимам за спорт, макар че не изключвам да снимам и по-раздвижени композиции.

Автор: smoking_weed   
Дата:   08-01-12 02:25

Наскоро и аз се чудих кой от трите да взема. Даже пуснах и тема тук. В крайна сметка се спрях на втория вариант и не съжалявам за избора си.

Автор: Rosencho   
Дата:   08-01-12 02:44

[smilie24] [shtrak]

Публикацията е редактирана (08-01-12 02:48)

Дата:   08-01-12 02:47

За третия не знам, но от първите два категорично втория[smilie5] [shtrak]

Ето тук съм сложил няколко снимки

Автор: HepBeH_XaMcTep   
Дата:   08-01-12 11:41

А на какво тяло ще ползваш 50-ката?
Ако е по-висок клас ( Д7000/Д300с) скоростта на фокус с 1.8д е достатъчно бърз; Дори и при д80;
и 3-те обектива са достатъчно остри;
Най-добре отиди и тествай - ако те устройва качеството на 1.8Д - вземи него, ако не - 1.8 АФ-С или направо 1.4г

Автор: vaskoto1   
Дата:   08-01-12 11:44

момчета, бихте ли споделили защо всички подкрепяте анти-1.8Д линията?
снимам с такъв, намирам му някои кусури, но искам още мнения, за да съм съвсем убеден че всъщност не съм аз най големия кусур. затова няма да споделя какво намирам.[smilie3]
дайте малко повече насоки против тоя обектив.
благодаря.[shtrak]

Автор: HepBeH_XaMcTep   
Дата:   08-01-12 11:47

@vaskoto1

Определено!
В крайна сметка получаваш това, за което плащаш... а в случая получаваш доста качествен обектив;
Едиснтвения сериозен минус - изглежда и се усеща адски пластмасов, докато не започнеш да снимаш;

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   08-01-12 11:56

@vaskoto1, те не подкрепят "анти 1,8Д линията", няма такава "линия" [smile]
Тук въпросът е така зададен, че предполага избор между три обектива, базиран на оптичното им качество. 50/1,8D е прекрасен, но на останалите оптическите им качества са по-добри [smile] А след като питащия ги е поставил в списъка за избор, значи може да си ги позволи като бюджет.

Автор: vaskoto1   
Дата:   08-01-12 12:06

добре де, израза е фигуративен.
ще перефразирам:
защо мислите че 1.8Д не е на нивото на 1.8Г примерно...?
щото за 1.4-айде, там най малкото има повече светлина, ако не друго...
кажете, който има конктретни впечатления, какви са му забележките точно. силно ме интересува...[shtrak]

Дата:   08-01-12 12:21

1.8G е по-остър на ф1.8 от 1.8D и по-малко омеква по краищата. Бокето на новия е по-меко и приятно. За мен това е предостатъчно.[smilie7] [smilie5]

Автор: hemilio   
Дата:   08-01-12 14:52

1.4G [smilie24]

Дата:   08-01-12 20:05

Има и една малка подробност, че 1.4g винетира на 1.4......поне на кропката се вижда, че даже и на фул фрейм си винетира мъжката, но на 1.4 разбира се. По принцип казват, че бил малко по-мек в центъра, но по-остър в краищата.

Автор: CyberGene   
Дата:   09-01-12 00:57

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re: +
Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   09-01-12 01:16

Alex-dan написа:

> 85 1,8, особено новият ако се окаже
> добър, не изглежда нелогичен
> избор, за това което си писал...

+1
Особено за портрети в цял ръст, където искаш да има доф и перспектива, плюс запазени пропорции. Аз съм с 50 1.4G и не мога да ги коментирам другите, но от него съм предоволен. На по-мощно тяло дори се представя по-добре.

Автор: prisonbreak   
Дата:   09-01-12 11:29

имах 50/1.8Д Продадох го.Взех си 85/1.8Д. А сега снимам с 35мм/1.8 Г. Бих си взел и 50/1.4г. Готин е.

Дата:   15-01-12 22:01

Аз и преди това ги бях тествал, но от няколко снимки не може да съдиш за цялостното поведение на един обектив. Между другото по-новите 50-ки са малко по-бавни от стария Д версия. Но пък за сметка на това, при Д версията е много голям шанса да пропусне и да не фокусира добре (не съм експерт по оптика и конструкция на обектива и не съм наясно с инженерните похвати, термини и бла бла бла). Това все пак е основната причина за да се освежи и подобри версията на стария 1.8Д. Също така го няма този момент с въртящия преден елемент, което прави обектива труден за използване с филтри (особено поляризиращ). Доколкото съм наясно, трябва да му се сложи адаптер за допълнителен филтър. Да не говорим, че тестовете на оптиката са с трагични резултати, които добавят още един минус към негативите на вече остарялото "стъкло". И другото, което мен лично много ме дразни е, че губи острота допълнително когато е отворен на 1.8 и субекта се намира на 3-4 метра разстояние.

Това го пиша за vaskoto1 понеже ме питаше каква е разликата между стария и останалите.

Сега за 1.8 G, който ми допадна, като цена/качество и съответно закупих преди 3 дни и вече дори успях да направя цяла сесия с него.
Обективът е за FX (fullframe) и е с малко по-странната 58 милиметрова резба за фитри, което го прави и по-голям от старата Д версия. Като му закачите сенника, става и още по-голям, което пък му придава още по-масивен вид. На практика е лек и удобен.
Фокусът е по-точен определено и в повечето ситуации няма да имате проблем с него (да не кажа никъде). Малко по-бавен е определено, но няма да имате проблем да снимате и бързо движещи се обекти. Все пак имаме нужда от остри кадри, а не от дузина мазаници. Удобен фокусен пръстен. Тук обаче присъства пак подвижен оптичен елемент, но предната част на обектива остава неподвижна т.е. може да се използва филтър без проблем (което горещо препоръчвам ако не искате да се напълни с боклуци). Без филтър не препоръчвам да снимате места с много прах, влага и т.н. Ако използвате филтър, няма да имате никакви проблеми да снимате и в по-екстремни условия. Този модел и е малко по-бърз от 1.4G.

А сега за 1.4G, който е про-клас предлаган от Никон в милиметровия диапазон екипиран с мотор. Успях да го тествам и да го разгледам. Няма споро, че фокуса кове, но пък си е тромавичък и не прощава на треперещи ръце при 1.4. Той си е в т.нар. професионален клас и няма кой знае какви забележки към него освен, че леко омеква в центъра и остава остър по краищата на по-отворени бленди. На 1.4 има сравнително доста забележимо винетиране, за което някой тук ми направи забележка, че не било проблем обаче си дава отражение на снимката, като я прави по-тъмничка при 1.4 в сравнение с 1.8. Стъклото става завидно остро на 1.8, а на по-затворени бленди да не говорим.

Равносметка :

Аз си харесах 1.8Г защото си е достатъчно остър, малко по-бърз и на почти двойно по-поносима цена. Аз гледа да си вадя по някой лев доколкото е възможно, а не да харча маса пара за стъклария и на края да прашсва в шкафа. Пък цената е поносима и за любители. Ако имах няколко "излишни" хилядарки, бих си взел 1.4, но и сега не съжалявам за избора си.

Допълнение :

Sigma 50 mm 1.4 e по-добър от другите ако става за въпрос,но е още 200 лева по-скъп от 1.4 на Никон.

Благодаря на всички, които се включиха и успехи !

Автор: didesignbg   
Дата:   15-01-12 22:13

1,4G профи клас, ми то може да заспиш докато го чакаш да фокусира. Никон от 50/2 са забравили за нормалните обективи.
Вземай 50/1.8G, или D, няма обектив от старите безмоторници, който да прави проблем с микроаджъстмънт, или тем подобни глупости.

Автор: prisonbreak   
Дата:   17-01-12 11:44

Имах 50/1.8 Д. Не съм очарован.1/8Г ства. 1.4г е невероятен...За това че е бавен/ колкото 1.8Д е.
Купувай 1.4Г.....[smilie24]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: