Автор: Zardinax
Дата: 15-01-12 22:01
Аз и преди това ги бях тествал, но от няколко снимки не може да съдиш за цялостното поведение на един обектив. Между другото по-новите 50-ки са малко по-бавни от стария Д версия. Но пък за сметка на това, при Д версията е много голям шанса да пропусне и да не фокусира добре (не съм експерт по оптика и конструкция на обектива и не съм наясно с инженерните похвати, термини и бла бла бла). Това все пак е основната причина за да се освежи и подобри версията на стария 1.8Д. Също така го няма този момент с въртящия преден елемент, което прави обектива труден за използване с филтри (особено поляризиращ). Доколкото съм наясно, трябва да му се сложи адаптер за допълнителен филтър. Да не говорим, че тестовете на оптиката са с трагични резултати, които добавят още един минус към негативите на вече остарялото "стъкло". И другото, което мен лично много ме дразни е, че губи острота допълнително когато е отворен на 1.8 и субекта се намира на 3-4 метра разстояние.
Това го пиша за vaskoto1 понеже ме питаше каква е разликата между стария и останалите.
Сега за 1.8 G, който ми допадна, като цена/качество и съответно закупих преди 3 дни и вече дори успях да направя цяла сесия с него.
Обективът е за FX (fullframe) и е с малко по-странната 58 милиметрова резба за фитри, което го прави и по-голям от старата Д версия. Като му закачите сенника, става и още по-голям, което пък му придава още по-масивен вид. На практика е лек и удобен.
Фокусът е по-точен определено и в повечето ситуации няма да имате проблем с него (да не кажа никъде). Малко по-бавен е определено, но няма да имате проблем да снимате и бързо движещи се обекти. Все пак имаме нужда от остри кадри, а не от дузина мазаници. Удобен фокусен пръстен. Тук обаче присъства пак подвижен оптичен елемент, но предната част на обектива остава неподвижна т.е. може да се използва филтър без проблем (което горещо препоръчвам ако не искате да се напълни с боклуци). Без филтър не препоръчвам да снимате места с много прах, влага и т.н. Ако използвате филтър, няма да имате никакви проблеми да снимате и в по-екстремни условия. Този модел и е малко по-бърз от 1.4G.
А сега за 1.4G, който е про-клас предлаган от Никон в милиметровия диапазон екипиран с мотор. Успях да го тествам и да го разгледам. Няма споро, че фокуса кове, но пък си е тромавичък и не прощава на треперещи ръце при 1.4. Той си е в т.нар. професионален клас и няма кой знае какви забележки към него освен, че леко омеква в центъра и остава остър по краищата на по-отворени бленди. На 1.4 има сравнително доста забележимо винетиране, за което някой тук ми направи забележка, че не било проблем обаче си дава отражение на снимката, като я прави по-тъмничка при 1.4 в сравнение с 1.8. Стъклото става завидно остро на 1.8, а на по-затворени бленди да не говорим.
Равносметка :
Аз си харесах 1.8Г защото си е достатъчно остър, малко по-бърз и на почти двойно по-поносима цена. Аз гледа да си вадя по някой лев доколкото е възможно, а не да харча маса пара за стъклария и на края да прашсва в шкафа. Пък цената е поносима и за любители. Ако имах няколко "излишни" хилядарки, бих си взел 1.4, но и сега не съжалявам за избора си.
Допълнение :
Sigma 50 mm 1.4 e по-добър от другите ако става за въпрос,но е още 200 лева по-скъп от 1.4 на Никон.
Благодаря на всички, които се включиха и успехи !
|
|