Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос за HDR
Автор: AlexHD   
Дата:   06-01-12 15:51

От един RAW файл може ли да се направи истински HDR, като се конвертират няколко снимки, но с различен Exposure? Четох на едно място ама се изгубих малко в превода, че HDR от 1 RAW не е истински HDR.
Или най-добре си е още като снимам да направя няколко кадъра с различни експонации.
Идеята ми е да спестя часта със статива и многото файлове на картата.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за HDR
Автор: io_bs   
Дата:   06-01-12 15:53

Би трябвало да стане от 1 RAW, но не съм го правил това никога.
Иначе денем аз правя снимки за HDR без статив - слагам апарата да снима на максимална скорост и задавам bracketing, който ми прави три снимки с EV -2, 0 и +2 и съм готов [smilie25]

Дата:   06-01-12 16:02

По принцип правя 6 снимки от статив -3, -2, -1, 0, +1, +2
И за това ще е по-удобно само един RAW

Автор: Hristo_K   
Дата:   06-01-12 16:05

Да може. И аз лично не намирам никаква логика да има разлика между това да го снимам с bracket или просто да създам 3 отделни файла от RAW на различна експозиция :)... но все пак незнайно защо, когато снимаш на различни експозиции - става по-добре [smilie11]

Дата:   06-01-12 16:10

Hristo_K написа:

> все пак незнайно защо, когато
> снимаш на различни експозиции -
> става по-добре [smilie11]

Защото три снимки с различно EV имат по-голям динамичен обхват от една [smilie5]

Автор: compur   
Дата:   06-01-12 16:12

малко литературка по въпроса:
кликай тук

Автор: tzl   
Дата:   06-01-12 16:12

@Hristo_K: Отговорът е в термина "dynamic range" и той е различен за всеки модел фотоапарат и се измерва в "стопове". При dynamic range от 2 стопа и такъв от 10 стопа, разликата e доста голяма, тъй като информацията във втория случай е много повече и позволява да се направи по-детайлно изображение.

Тук говоря само за експонация, тъй като tone mapping-ът е нещо субективно, което всеки гласи според вкуса си.

Публикацията е редактирана (06-01-12 16:17)

Автор: rPaguHaP   
Дата:   06-01-12 16:23

При мен с 3 JPEG става по-добре от един RAW

Автор: raskoll   
Дата:   06-01-12 16:44

hdr трябва да бъде забранен [smilie25] само 1 от 100 000 hdr снимки става добре.
iHDR е друго, но това не се прави с 3 клика в photomatix и подобен софтуер ;)

Автор: Nikoneff   
Дата:   06-01-12 17:12

На този въпрос ще си отговориш сам, ако си направиш експеримент. Смисъла на HDR се крие в самото му наименование т.е. " high dynamic range". Никога не можеш да направиш качествено HDR само от един кадър, трябват ти минимум 3 или 5, за да вдигнеш диапазона между най-светлите и най-тъмните участъци.

Автор: atrifonov   
Дата:   06-01-12 17:23

от един RAW файл можеш да направиш псевдо HDR без проблеми- аз имам много такива, като първо ги конвертираш в 16-бит TIFF файлове
Но най- добре се получава от 3 или 5 RAW файла

Автор: atrifonov   
Дата:   06-01-12 17:25

Автор: rPaguHaP
Дата: 06-01-12 16:23

При мен с 3 JPEG става по-добре от един RAW

Това изобщо не е вярно. По- добре HDR от един RAW файл, колкото от три JPEG

Дата:   06-01-12 17:27

@raskoll Повечето хора правят HDR с много тежък "tone mapping", най-вече с настройките, които предлагат софтуери като Photomatix, Nik*, Photoshop и т.н. "Чистият" (dry, raw, vanilla) HDR е просто комбинация от експонации ИЛИ 1 снимка от фотоапарат, който има широк диннамичен обхват без никакви софтуери. Такива снимки повечето от днешните фотографи ще кажат, че изобщо не са HDR, защото визират "heavy tone mapping". Всъщност днешната представа за HDR е "HDR + tone mapping". Може би трябва да го нарекат TMHDR или нещо подобно.

@Nikoneff Не случайно HDR е абревиатурата, която обозначава динамичния обхват на фотоапарат чрез понятия "много", "малко", "голям", "малък". Затова фотоапарати с HDR или WDR (wide dynamic range) имат широк динамичен обхват и можеш да снимаш много по-успешно без осветление човек срещу залез слънце, отколкото с фотоапарат с по-малък динамичен обхват. При последния ще имаш черен силует без много детайл. Та, да се твърди, че трябват минимум еди колко си експонации, трябва да се говори и за това с какъв фотоапарат се снима. Ако снимаш с някой читав medium format back или Nikon D3x имаш около 12 стопа динамичен обхват. Това дава възможност да имаш изображение с много детайл (като файлова информация) без да е нужно да правиш няколко експонации.

Дата:   06-01-12 17:47

@tzl Това което пишеш е точно така. Но ако апаратът ти има голам динамичен обхват то за какъв дявол ще ти е после да правиш HDR? Въпросът който е зададен и се дискутира е, дали може от една експонация да стане истинско HDR, без значение от апарата.

Автор: NikNikolov   
Дата:   06-01-12 17:47

Някъде публикуват ли се данни относно динамичния обхват на Фотоапаратите / колко стопа / ?
Освен това със смяната какъв параметър се реализират EV стоповете в експонацията при снимането в брекетинг режим на Sony NEX или на Canon ?
Бленда, скорост, ISO
Ако го правим ръчно, кой параметър е най-добре да променяме ?

Дата:   06-01-12 17:51

Истинско HDR се прави от 1 експонация. Когато се правят няколко експонации се симулира истинско HDR, тъй като ситуацията и/или техниката не го позволява с 1 кадър.

Това, че днес HDR се нарича "снимка, която е направена от 3, 5, 7, 9... експонации + 2 часа чудене кой slider да се бутне на tone mapping software-а" — това е нещото, което трябва да се уточни, когато се говори за HDR и "истински HDR".

И отново да повторя, че HDR не означава "снимка, която изглежда като рисувана", т.е. чистата HDR снимка е това, което виждат очите или фотоапарат с голям динамичен обхват в момента на щракването. Това, което прави снимката да изглежда като рисувана са допълнителни обработки.

Та, на въпроса дали може да се направи HDR от 1 RAW файл — да и това колко детайл ще се извади от светлите и тъмните места зависи от фотоапарата. Останалото, tone mapping-ът, си е вече допълнителна шарения, която някои могат да я контролират и правят добри крайни продукти, други я използват безконтролно.

Публикацията е редактирана (06-01-12 17:53)

Дата:   06-01-12 18:00

NikNikolov написа:

> Бленда, скорост, ISO
> Ако го правим ръчно, кой параметър
> е най-добре да променяме ?

Според мен е най-добре да се променя скоростта. Ако промениш блендата, ще имаш различен DOF в трите/петте/n-брой снимки, които направиш. Ако сменяш ISO-то, ще имаш повече шум в някои снимки и накрая на HDR-a той пак ще си личи.

Дата:   06-01-12 18:04

@NikNikolov Теоретично можеш да променяш и трите параметъра. Лично аз в ръчен режим променям времето за експонация. Така избягвам промяната на дълбочината на фокусиране. А пък за исото е ясно - вкарваш ненужен шум.

Автор: compur   
Дата:   06-01-12 18:21

HDR или обработка на изображения с голям контраст на сцената! [beer] [beer]

Автор: geopal   
Дата:   06-01-12 18:31

"истинско" ХДР е с разширение .hdr/.exr и е 32 бита и не може да го гледаш на нормален монитор :)

съгласен съм с tzl и Nikoneff
@AlexHD хубаво си ги правиш от -3 до +3
от 1 RAW може да извадиш малко повече детайл и да си направиш малко по-добре снимката, ако НЯМА много динамика в сцената.
ето примерно за тази, 7 кадъра през 1,3 или 1,7 ЕВ НЕ ми стигнаха, за да хвана цялата динамика и имаше нужда от поне още 2

https://photo-forum.net/static/site_pics/180/o_1281898058_ET.jpg

така че е много субективно и няма нужда да се снимат 1000 кадъра, в сцена, която няма динамика. А фотоматикс "изглед" може да "таковаш" и от един кадър, ако това ти е целта. Съвремените апарати имат много голяма динамика, особено ако снимаш 14 бита некомпресирани, визирам от собствен опит Д7000, може много детайл да измъкнеш от сенките. Ето малко инфо, опити е направил човека :)
http://farbspiel-photo.com/hdr-cookbook/creating-32-bit-hdrs

Дата:   06-01-12 19:17

Мерси на всички за отговорите. Доста неща ми се изясниха. И най-важното, че конвертирането на няколко снимки с различна exposure в CameraRAW от 1 RAW не е същото като директното снимане от камерата на няколко снимки с различна експонация.

Линка на geopal е много полезен. Излиза, че най-добре се получава от 3 RAW конвертирани с CameraRAW в 5 tiff-а и после в Photomatix.

Автор: geopal   
Дата:   06-01-12 19:23

[beer] [smilie24] така е :)

Дата:   06-01-12 19:26

[beer]

Автор: jorro_z   
Дата:   06-01-12 22:50

Аз искам да попитам,
някой интересувал ли се е и срещал ли е някъде информация/проучване/изследване - колко е максимално възможния динамичен диапазона на РЕАЛНА максимално контрастна сцена? Но все пак сцена, побираща са в рамките на един кадър.

Питам от чисто любопитство.

Съвременните цифрови апарати вече постигат 12, 13... че и повече стопа ДД, и въпреки това, има сцени които надхвърлят тоя динамичен диапазон.

Та, в тази връзка - колко би могъл да е максималния реален?
20 стопа? 30?

Автор: muha-palamarka   
Дата:   06-01-12 23:44

Аз съм правил HDR ot 1 JPEG кадър, разбира се, резултата не е като от няколко отделно заснети, но смея да твърдя, че в някои случаи се получава и така. Важното е експерименти да падат [cool]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »