Автор: yavorberov
Дата: 28-12-11 15:02
Митът за това колко е кофти да снимаш с Olympus.
Години наред си снимах с ултра зум Олимпус 725 и бях много доволен до момента, в който не установих, че ми липсва ръчния фокус и се плъзнах по наклонената плоскост.
Взех си Никон Д80. И за 2 години всичко се оправи. Снимах, щраках, но видях, че нещо не ми достига и смених апарата като междувременно бая обективи претъркалях през ръцетеси. С новото си Д90 решх, че ми трябва и освтление - отидох и си купих прилични моноблокове със софтбоксове. И понеже реших, че светът ще свършва и исках да имам чисто нов трицифрен Никон си продадох 90-ката и останах само с камара ленти и осветлението. И наистина света реши, че ще свършва понеже освен трагедията във Фукушима взе та се срина и никонския завод в Тайланд. И се оказаха попарени моите надежди, че в скоро време ще излезнат нови модели.
С това дълго предисловие исках да покажа колко последователен съм бил в своето пързаляне към техническата пропаст. Междувременно никога не е угасвал моя интерес към Олитата, но никога не можаха да ме грабнат с някое свое качество освен, че са малки. Тези дни реших, че три месеца без цифров апарат са твърде много за страстен снимач като мен. Реших да прежаля едни 500-600лв за някакво временно решение за коледните празници, докато Никонската птица Феникс възкръсне от пепелта на собствените си заводи. И какво - какво, взех си Пен (Е-PL1). Бях чел, гледал и слушал всички противоречиви мнения за тези малки уросливо-симпатични машинки. Прибрах се в къщи, сложих му 8gb Сандиск Екстрийм картата (това, че е Оли не означава, че трбва да работи с кофти медии ;), включих го иреших да се подготвя с няколко кадъра за трапезата на Бъдни вечер.
М-да... почти всичко лошо, което съм подозирал за тези апарати се оказа вярно. Да наистина базата ми за сравнение беше доста по-висок клас техника, но в домашни условия по-бавен, по-шумен и с по-лош автофокус апарат не бях държал в ръцете си. Реших, че това е от слабото осветление, пресегнах се и от шкафа извадих стария си лентов F80 барем с фокуса да проверя нещата. О ужас твоето име е Олимпус. Вехтият Никон се оказа перфектен в 9 от 10 проби - откова фокуса като нищо друго на света. За шума на ИСО 400 нямах и най-малко съмнение, че е истина при Пен, най-много ме озадачи бавната реакция и обработка на кадъра. Та като за коледен подарък Олимпус Пен спада в категорията "Зловещ". Нещо като Бербатов да си вкара за коледа три автогола. Ако трябва да съм честен за парите си има какво да даде на непретенциозното око и това ако изключим чудовишните претенции на Оли, че 4/3 системата ще е истински конкурент на DSLR апаратите... да, да ама не. Изпробвал съми Е-400 и Е-520 и двата ме докараха до депресия, но модел на какъвто и да е апарат от 2010 година не може да е толкова зле колкото е Олимпус Пен. Поне един от четирите най-важни компонента за един такъв апарат трябва да са на нивото поне на относително по-стар DSLR апарат да речем 4 години разлика. Този апарат нито е бърз, нито с добро ниво на шума при средни нива на ISO 400-800, нито може да фокусира при стайно осветление, нито пък е "юзър френдли" така да се каже.
Получи качествени кадри с помощта на три малки светкавици и хитрата функция за автофокус и ръчно дофокусиране. За външните, дневни снимки се изкефих на някои глезотийки от рода на тилтшифт ефект, който може да ти скъса нервите от чакане докато се обработи, но резултата е задоволителен при положение, че това е машинка за няма и 300 евро.
За финал мога да кажа и нещо положително - света май нямало да свършва догодина ... това е относително добра новина.
По-важното е, че сега макар и с ниско качествен апарат под мишница няма да ми се налага да обяснявам на децата на новото хилядолетие, че и лентовия фотоапарат прави снимки нищо, че няма дисплей на гърба си. Ще му свикна на този Пен - само нека Никон да изкарат някое Про тяло по-скоро та да мирясам.
|
|