Автор: HSGeorgiev
Дата: 26-12-11 11:47
kucy,
Много зависи от какво са станали червени очите. Ако са от светлината на светкавицата - да, това е начина да си решиш проблема. Ако очите са червени предимно сутрин и предимно след бурни нощи с доста алкохол, от опит съм установил, че не - не действа прилагането на светкавица. Дори и бирата сутрин е по-добро решение
На сериозно - "червените очи" се получават тогава, когато светкавицата е много близо до обектива. Тоест, всъщност в случаите в които осветяваме зениците точно от посоката, в която ги гледаме/заснимаме. В тази връзка всяко преместване на източника на светлина би било от полза. И пак в тази връзка, след като камерата е D90, добре е хубаво да разучиш никонските светкавици и алтернативните предложения. Аз лично бих избрал една от никонските. Всъщност, точно така съм и направил. При D90 вградената светкавица си има commander mode, при което можеш да и оставиш само префлаш и никакви почти остатъци от импулс по време на същинското осветяване. На практика работи. Ако използваш SB800/900/901/600/700 можеш да я поставиш далеч от камерата.
|
|