Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 pentax k-r
Автор: mitko85   
Дата:   18-12-11 10:19

Здравейте! Апаратчето сега има добра промоция. Изчетох малко информация, като например че матрицата е на SONY и т.н. Интересува ме вашето мнение за апарата. Заслужава ли си да се вземе. Най-вече ме интересува количеството на шум, тъй като искам да правя нощни снимки. Изчетох в един друг форум за предимствата и недостатъците на машинката, но вашето мнение е от голямо значение за мене. Благодаря! И весело посрещане на предстоящите празници![smile]

Отговори на това съобщение
 Re: pentax k-r
Автор: Славов   
Дата:   18-12-11 10:54

за нисък шум си требе статив....[smilie3]

Взимай смело, добра е машината ... [smilie24]

Автор: Suggs   
Дата:   18-12-11 11:28

Тялото е добро за парите си.
Помисли обаче с какви обективи ще го ползваш. Да не се окаже след време, че някой автофокусен 50/1.8 за към 150 лв от базара ще ти е много необходим, и да сменяш марката.

Автор: aron   
Дата:   18-12-11 13:05

Работил съм с моделите k-m и k-x, учудващо добре се държат на високо ISO, сравнително нисък шум, предполагам и k-r ще е такъв.

Автор: tihov   
Дата:   18-12-11 13:42

Копи го. Няма да съжаляваш. Аз снимам с такъв от година и съм много доволен. Снима добре и видео. Пентакс има голям избор чудесни обективи и са на добра цена.

Автор: steeens   
Дата:   18-12-11 19:20

50/1.8 за към 150 лева се заменя перфектно с ръчно фокусен 50/1.4[beer] [beer] [beer]

Автор: simbon4o   
Дата:   18-12-11 19:26

А и 50 1.4 автофокусен е 400лв а при никон не е.[smilie5]

Автор: io_bs   
Дата:   18-12-11 19:30

Ръчнофокусни обективи? Не сме ли 21 век вече [smilie8] [smilie5]

Дата:   18-12-11 19:50

Като поснимаш с този автофокусен 50 1.8 за 150лв и с ръчнофокусните за по-малко пари и ще видиш че има обективи от преди почти век които правят чудеса [smilie5]

Дата:   18-12-11 20:02

simbon4o написа:

> А и 50 1.4 автофокусен е 400лв а при
> никон не е.[smilie5]

Последната обява в базара за Nikkor 50/1.4D е за 390 лв.
Цените за нови в Павилиона са съответно 699 за Nikkor 50/1.4G , и 729 за Pentax 50/1.4 .

@steens - ръчнофокусен 50/1.4 за Pentax за 150 лв, без забележки по оптиката и външния вид?!? Купувам го веднага.

И това за 50/1.8 беше просто пример. Нямам намерение да сравнявам всички обективи за двете марки, но препоръчвам на питащия в темата да проучи въпроса, преди да купи тяло.

Публикацията е редактирана (18-12-11 20:06)

Дата:   18-12-11 20:13

Цената на нов 50 1.4 автофокусен на пентакс е прекалено смела! Обектива не заслужава толкова пари! Но за 400 да кажем че става.
а ръчнофокусните - преди време се продадоха няколко 50 1.4 едната беше дори любимата ми SMC M 50 1.4 за по 150лв. Пък в ebay... там си има колкото искаш. Друг е въпроса че един 50 1.7 М за 70-80лв е също много добър обектив! Да не говорим за хелиосите за по 20-30лв които се намират с повечко желание и търсене и на пентакса са си напълно функционални. На никон за да го ползваш прилично трябва да ти го преправят и да имаш Д300 понеже дори Д90 не може да мери с него.
Когато става дума за ползване на евтини ръчнофокусни обективи само sony nex е по-напред с материала!

Автор: achkata89   
Дата:   18-12-11 20:29

Аз снимам такъв от около година и съм много доволен.
Има един малък, но адски дразнещ проблем с е-колелото. Скапа се тотално за около 5 месеца, смениха ми го (гаранционно) и пак е сдало багажа, та трябва да ходя пак да ми го сменят...
Други забележки нямам :)

Дата:   18-12-11 20:30

Suggs, мисля и сега имаше в базара такива оферти, но може вече да са купени. Ако вече си минал пак на Канон, ще можеш да си ги ползваш пълноценно. Да не говорим за 1.7-1.8 че има прекрасни бройки на 50-80 лева цена , че и по малко, ако включим и тия на М 42.
Ако реша да си разваля колекцията от 50мм обективи, ще ти се обадя непременно. Но с Никон така или иначе не е лесно да ги ползваш безпроблемно.

Виж тоя обектив:

от тук:
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=46&i=154935&t=154935&phorum_uriauth=

Публикацията е редактирана (18-12-11 20:43)

Дата:   18-12-11 20:47

За 40 лева няма да намериш по добър на никоя друга система. А и да го ползваш пълноценно без допълнителни аксесоари.

Автор: Alex-dan   
Дата:   18-12-11 20:59

[smilie8] Трябва да е някой уникален обектив, че да ми се занимава с МФ... То аз Цайс Планар 50 1,4 не знам дали бих закачил на моя апарат [smilie8]

Дата:   18-12-11 21:11

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [beer]

Дата:   18-12-11 21:53

steens , обективът не е за мен. Имам приятел, който се кани да си купува K-5. И репликата ми беше конкретно за 50/1.4! И да работи меренето, както един преработен Хелиос ще има мерене и с моя D7000.

Преди известно време един мой познат от друг форум си търсеше първи DSLR. Обсъждахме въпроса, бях му казал, че за Nikon и Canon ще има по-голям избор на обективи. Но той се подведе по приказките за прекрасните ръчнофокусни обективи, дето ги пишете и тук, и си взе K-r. В момента го продава в базара, с опция за замяна за D90.
Интересно защо ли ... [smilie8]

Дата:   18-12-11 22:07

Не е чел достатъчно :) не се бърза с подобни покупки! Всичко зависи от човека, какво му се снима и какви обективи обича. Лично аз за моето снимане най-ми допада като гледам стабилизирана матрица да имам, голяма глезотия е! Сони не ми допадат ХИЧ и за мен друго не остана.
К-р си е наистина пластмасария и ако беше по-качествено сглобен щеше да си е чуден направо! Но пък идва с 3 години гаранция в момента и на цена от 950лв ... какво повече? Аз лично бих му добавил е две сигмички от базара втора ръка и заспива - 17-70 и 70-300 АРО. Твърдите обективи са проблем, ако ръчния фокус е проблем, но ако не ме влечаха разни стари обективи от лентово време пентакс можеби нямаше да си взема, човек ако има пари при сони цайсовете са с АФ. Пентакс има твърди хубости, но никак не са евтини за сметка на това са смешно малки като размери и една чантичка с малки размери може да събере завидно много супер добри мини лимитедки.

Никон има 2 обектива които са много добри и на прилични пари
35 1.8 и 50 1.8(новия!!!) за едно 600-700лв при много късмет може и втора ръка да се вземат. 85 1.8 и той става но трябва поне Д80 да е тялото или Д90, ако трябва да е ново(докато още го има налично че май ще свърши до месеци). Обаче с ръчните обективи схемата е голяма, Д300 и Д7000 до колкото знам са най-евтините които могат да мерят със каквито и да било обективи. А на човек може да му се прииска един хелиос да бодне или някой пентакон 135 2.8 или ...
Другото е ако като мен обича човека да снима вечер хора от ръка без статив... мен ми стига една 50 1.7 или 35 2.4 и едно исо от около 3200, без стабилизацията - колко трябва да е исото?

Темата е много разисквана... малко се улях [smilie5] отново

Автор: jorro_z   
Дата:   19-12-11 10:18

Преди известно време един мой познат от друг форум си търсеше първи DSLR. Обсъждахме въпроса, бях му казал, че за Nikon и Canon ще има по-голям избор на обективи. Но той се подведе по приказките за прекрасните ръчнофокусни обективи, дето ги пишете и тук, и си взе K-r. В момента го продава в базара, с опция за замяна за D90.
Интересно защо ли ...

----

Ами, ето защо:
(Говоря по принцип, а не за конкретния човек)

Защото, много хора, които НИКОГА не са снимали с ДСЛР, и ОСОБЕНО хора, които НИКОГА не са снимали с ръчно фокусиране, нямат никаква идея за какво точно става дума.

Като правило, такива хора идват или от фотоапарати тип "джобен", при които всичко се свежда до натискане на спусъка, а апарата прави всичо останало; или имат познати, по-опитни, които се оправят добре с ДСЛР, и гледайки от тях, си мислят, че всичко е елементарно и просто, и се свежда единствено до покупката на апарата.

Да, ама не.

Работата с ръчни обективи не е за всеки, и не всеки може да се кефи на това. Това си е за определени характери :)

Повечето (над 80 %) предпочитат автофокусни обективи. Лошо няма... Впрочем, разбираемо е. Хората са по-нервни, по-бързащи, по-нетърпеливи.

Вдигни-насочи-щтракни е начина на работа.

Много ясно, че по този начин ръчните обективи (дори в началото интересни), в един момент почват да те дразнят и да си викаш: "Ех, що се подлъгах... трябваше да си взема Никон... и оня автофокусния 50/1.8 от базара, дето струва само 150 лв...".

И все пак, готов съм да се обзаложа с когото иска, че един можещ човек, с ръчен Панколар 50/1.8 (примерно) ще направи много по-качествен кадър, отколкото който и да е с автофокусен Никор 50/1.8 (пак примерно). Като при това, Панколара е по-евтин и от най-евтиния автофокусен Никор.

И - Да, има прекрасни ръчнофокусни обективи, дето съвременните автофокусни не могат да им се мерят.

Но пак казвам, работата с ръчни обективи просто не е за всеки.

И пак добре, че въпросния човек навреме се е осъзнал :) Много е лошо, след години да осъзнаеш, че всичките тези години ти е било гадно, ама поради някакви си съображения не си променил нещата по-рано.

Като не ти е кеф - сменяш.

И понеже си споменал Никон д90 - да, гарантирано с Никона ще може да работи по начина "Вдигни-насочи-щтракни".
[beer]

Дата:   19-12-11 10:36

jorro_z [smilie24]

Добър и навременен пост. Дано човекът, който си избира тяло и е пуснал тази тема, да го прочете и осмисли.

Автор: ludiakolio   
Дата:   19-12-11 10:47

РФ-снимането си е за хора,които са израстнали с това.Сега тепърва да взимаш ДСЛР и да шракаш с РФ обективи,винаги ще се намери един "фото-лаик",който ще изрази негативно мнение и ще те подразни или няма да издържиш докато свикнеш да си фокусираш.От друга страна има доста РФ обективи ,които са си чиста класика и като пощракаш малко разбираш защо все още се ползват от фотографите.

К-р го нямам,но се слави с доста добра матрица за нощни снимки,а самите машинки Пентакс се "разбират" доста добре със старите обективи,всичко имаш без АФ.

Давай смело.[shtrak]

Публикацията е редактирана (19-12-11 10:49)

Автор: mihajlov2   
Дата:   19-12-11 10:52

Е, то едно време като се снимаше с ръчнофокусни обективи със SLR, като нямаше още автофокусни, визьорите бяха едни по-големички, а пък и имаше разни екстри за по-лесно фокусиране като микрорастер и/или клинове във визьора, и никой не ревеше, че му било трудно да фокусира[smilie18]
В момента за повечето хора ръчното фокусиране ще е мъка.

Автор: aleksandr   
Дата:   19-12-11 11:52

Кой говореше нещо за 21 - век?!
Ако не си репортер, сватбар или спортен снимач - имаш изключителен контрол върху ръчните - за красиви неща!!!

Дата:   19-12-11 20:33

Мдааа лентовия ми МЕ супер... какъв визьор! Дигиталния е мъчение след него но ... понякога мъчението си заслужава! А и си има трикове като екрани с клин, увеличители за визьор... хитри лайфвюта... абе има си трикове. Най-гот е с нексовете с пиикинга ама докато не го вкарат в нормалните апарати... между другото възможно е новото поколение пентакс ДСЛР(ако изобщо има ново поколение) да има нещо като пиикинг, рико имат собствена разработка на подобно нещо в тяхното GXR. Абе има много обективи които наистина си заслужават!

Автор: ludiakolio   
Дата:   19-12-11 21:12

Не разбирам защо да няма ново поколение пентакс ДСЛР..?Като начинаещ на ДСЛР-ите мога да кажа ,че пентакса бие всичко.Хващаш и щракаш.Всичките три основни параметъра на снимката са лесно достъпни и ясно подредени.Няма грешка относно леснота на ползване.За останалите марки - все ще се появи собственика докато се чудиш кво става с тази машина и ще ти каже :" Трябва да разбираш ,за да снимаш..".

Взимай К-р,пък дано някой ден да докопаш и добро обективче на пентакс.
Успех[shtrak]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »