Автор: s.lazarov
Дата: 17-12-11 17:26
Здравейте,
Темата ми е провокирана от една статията, която прочетох днес http://www.good.is/post/where-have-all-the-photojournalists-gone/ .
Накратко - CNN решава да съкрати бройката на професионално наетите фото журналисти, поради множеството кадри изпращани от потребители на тяхната платформа iReport и търсенето на така наречения "user-generated content" или на български "съдържание генерирано от потребителя". Днес всеки с достъп до технология разполага със средство да заснеме случващото се пред него с помощта на своя телефон, а после да го разпространи със светкавична скорост в социалните мрежи и други платформи. Статията е интересна за прочит и дава почва за размисъл, затова я препоръчвам. Има и цитати от интервюта от действащи и бивши фотожурналисти.
Не се занимавам професианално в тази сфера, интересното за мен бе икономическият ефект, а именно, че в един момент хората биват заместени от технологията, най-грубо казано, разбира се...Човешкият фактор и е ценен винаги присъства, но докога?
И още нещо - технологията е все по-достъпна и все по-добра. Не казвам, че обикновеният iPhone потребител е по-добър от опитния фотожурналист, не, той обаче е просто по-ефективен, там е когато нещата се случват и независимо от това, че се случват. Просто свидетел, който може да отрази събитието. (В статията става въпрос и именно за това.)
Дали iPhone потребителите ще изместят напълно професионалните фотожурналисти - добър въпрос, но има ли отговор...Аз бих заложил на "не". Да, хората, които са занимават с това знаят какво правят и го провят професионално, но всъщност има значение и търсенето, освен тяхното предлагане. Ще посоча няколко неща, които са споменати в статията като причини за това фотожурналистите да продължат да съществуват. Една от тях е акредитацията, снимките направени от професионално наети в сферата, са много по-надежден източник на информацият от трудно контролирания поток от информация предоставен от обикновените потребители. И това наистина е така. Със сигурност има и други причини за това фотожурнализма да се запази такъв какъвто е, поне в най-широките си граници, но въпросите, които се пораждат са много и с често с неясен отговор.
Статията е на английски и я препоръчвам на всеки заинтересован, а който иска може и да коментира тук! (-:
|
|