Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Малко инфо и съвет?
Автор: mirko85   
Дата:   17-12-11 11:55

Здравейте съфорумци! Искам да си купя някакъв фотоапарат и светкавица може би, с които да постигна този ефект с размазването на задния обект като това: http://img407.imageshack.us/img407/1293/38525816358872328171705.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/1220/38714616359155935261705.jpg
Каква техника ми е нужна? Няма да снимам сватби или подобни неща, за лично ползване ми е нужен. Бюджета ми е до 1200лв.

Отговори на това съобщение
 Re: Малко инфо и съвет?
Автор: Alex-dan   
Дата:   17-12-11 12:15

Нисък клас Канон с 50 1,8... За светкавица качествена няма да ти стигне бюджета, ако държиш да са нови нещата... Но пък светлосилата на обектива ще ти позволи да правиш кадри като горните...

Публикацията е редактирана (17-12-11 12:15)

Автор: io_bs   
Дата:   17-12-11 12:20

Или Nikon D3100 + 50mm f/1.8G [shtrak]

Дата:   17-12-11 12:21

Имам познат в Вегас който може да ми прати техниката предполагам че там е по евтина.А може и втора ръка стига да е в изправност.

Автор: GenaDP   
Дата:   17-12-11 12:22

Някакъв евтин огледално-рефлексен (Canon 350D, Canon 20D, Nikon D70) и светлосилен обектив - твърд или варио. И за светкавица ще останат пари.

Дата:   17-12-11 12:26

Само ще ви помоля ако може направо да ми кажете като модели защото някои понятия не са ми ясни.Благодаря!

Автор: tzl   
Дата:   17-12-11 12:27

Всеки DSLR с т.нар. "китов" обектив, който може да снима на 50мм на f4 ще свърши работа. Имай предвид, че "китов" обектив не означава винаги "най-евтиния", а просто "обектив в комплект". При по-скъпите фотоапарати, китовите обективи са нещо, за което мнозина мечтаят.

Това "размазване" се дължи на следните 2 характеристики на обектива:
1) фокусно разстояние — колкото е по-дълго, толкова ще е по-размазано
2) диафрагма (f-stop) — колкото по-малко е числото, толкова ще е по-размазано
3) отношение на разстоянието между фотоапарат и обект и обект към фон. Колкото по-близо е фотоапаратът до обекта и по-далеч е фонът от обекта, толкова по-размазано ще бъде.

Стандартните китови обективи в ниския клас са 18-55/f3.5-4.5 (не съм сигурен за точността на числата...). Това означава, че обективът е варио (zoom) и покрива фокусно разстояние от 18мм до 55мм, като диафрагмата варира между стойности от 3.5 до 4.5 в най-долната си граница. Горната граница е обикновено стойността f22 в този клас обективи. Ще рече, че на 55мм ти можеш да снимаш най-ниско на f4.5 и това пак ще ти даде размазан фон, стига да си сравнително близо до обекта на снимката.

Има и обективи, които нямат варираща диафрагма в долния край. Те са значително по-скъпи.

Относно светкавицата — ако светкавицата я сложиш върху фотоапарата ще имаш едни такива "фотожурналистически снимки със светкавица", които не са велики, но стават за статия в медия.

За да получиш нещо по-добро, ти трябва начин да отделиш светкавицата от тялото на фотоапарата. Това става посредством кабел или радио връзка. После ще откриеш, че светлината от светкавицата прави много остри сенки и ще искаш да си купиш софтбокс. Този софтбокс не е удобно да се държи на ръка и е добре да си купиш статив. После ще откриеш, че светкавицата е твърде слаба, за да снимаш по пладне с нея (въпреки, че е възможно) и ще искаш по-мощна... и т.н. Там вече започват нещата да стават дебели.

Ако ще снимаш с осветление в бъдеще, да знаеш, че осветлението често струва доста повече отколкото снимачната техника, с която разполагаш. Повечето хора предпочитат да не тръгват по този път поради няколко причини:
1) не знаят нищо за осветлението
2) не искат да ползват допълнително осветление, защото искат да имат по-малко багаж
3) скъпо им е

Снимките, които показваш не са много на фокус и са снимани без светкавица и на бавна скорост. Заради това и са леко размазани дори и хората на преден план.

Разгледай още снимки в нета и питай хората — как се прави тази снимка, как се прави тази снимка. И така ще добиеш представа какво е нужно за подобна снимка.

Мнозина се заблуждават, че като си купят скъп фотоапарат и обектив и снимките ще станат сами, а всъщност трябвало да си вземат още 3-4 светкавици и генератор за тях, за да получат определена снимка, която им е била любима едно време.

Та, гледай и питай. Така ще се ориентираш най-добре.

Дата:   17-12-11 12:37

Кви генератори са те патили? Тея сватбени снимки, дето е показал, стават с една репортажна в/у камерата и някакъв дифузер.

Автор: Alex-dan   
Дата:   17-12-11 12:46

Ако е втора ръка може спокойно да заложиш на Д90 с АФ 50 1.8 и светкавица от сорта на YongNuo 560...

Автор: kosio2002   
Дата:   17-12-11 17:09

Обади се, ще ти покажа и ще дам да пробваш с моята техника. После "човека от Вегас" може да ти прати (като се прибере). [smilie3]
[shtrak]

Дата:   17-12-11 17:31

---
Автор: GenaDP
Дата: 17-12-11 12:37
Кви генератори са те патили? Тея сватбени снимки, дето е показал, стават с една репортажна в/у камерата и някакъв дифузер.
---

Прочети внимателно какво съм писал и за кого съм писал. Писал съм като последен абзац за "мнозина", а не че тази снимка била направена така. Още повече, че съм писал как е правена тази снимка по-горе. Също човекът ясно казва, че не иска да снима сватбени снимки.

Предполагам този отговор е написан, защото си прочел набързо съобщението. Надявам се текущото съобщение да служи като изяснение.

Публикацията е редактирана (17-12-11 17:31)

Автор: kosio2002   
Дата:   17-12-11 19:04

Погледни Canon 550d или Nikon d5100 (понеже снимаш и видео) + обектив 50/1.8 за съответната марка, това като начало.
Виж в базара колко вървят тези тела.
Разликата в цената за ново тяло USA/BG е 200-300 лв. (нюег и бестбай / фотосинтезис и фотопавилион)
Обектив 50/1.8, тук от базара ще ти излезе около 130-160 лв.
Светкавица, евтина с ръчен режим YN-460 или YN-560 Нови са 80-90 / 120-125 лв. По-скъпа с TTL нова YN4xx или YN-5xx / от базара Нисин или Сигма и др.
Това горе долу се връзва с бюджета ти (тялото, обектив и светкавица от базара).

Вярно има и по-евтини, и по-стари тела, но...

След време ще си вземеш и светло варио, и си ОК.

Дата:   17-12-11 19:31

@tzl:
Сватбени снимки или погребални - все тая. Щом е дал тези горе за пример, явно иска да снима нещо подобно. А подобни стават с репортажна светкавица в/у камерата. Ни софтбоксове са нужни, ни стативи, ни други екстри...

Дата:   17-12-11 22:41

Да, това е ясно. Но аз чета, че човекът е казал:
"Няма да снимам сватби или подобни неща, за лично ползване ми е нужен."

Каква е дефиницията на "лично ползване", не зная, но му казах, че _мнозина се заблуждават_, че любимата им снимка ще стане с "хубав фотоапарат и обектив", а знаеш, че не е (винаги) така. Нека знае човекът, пък както и аз му казах, тези снимки, които си беше харесал дори не бяха правени със светкавица (или поне няма catchlights в очите на хората)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »