Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За Критикуващите и за Търсещите критика
Автор: next_time   
Дата:   12-12-11 23:06

Има много теми в които по един или друг начин се търси критика или се отправя критика.Последната такава ме накара да напиша тази тема в която искам да ви покажа как би трябвало да изглежда критиката или коментара под снимките в този форум.Съжалявам че материала е jpg и не съм много сигурен че качеството на фотографията е дори приемливо, все пак това е скан от списание, което само по себе си е със скапан печат.По-възрастните сигурно са виждали изложбата в оригинал.В случая искам да покажа думите на Георги Лозанов.Дребно напомняне как е редно да се общува.

Нямам представа дали е редно да качвам сканове от списанието и дали това нарушава някакви авторски права, все пак това е несъществуващо вече издание.Ако админите преценят или ако някой се чувства засегнат да им сигнализира и да се саморазправят с темата.

Клик върху линка за размер на който се чете текста.

http://photo-zona.net/images/user21953/album7532/large/1323722496_ekzc2278_NewScan-20111206145513-00

http://photo-zona.net/images/user21953/album7532/large/1323722496_uhso2672_NewScan-20111206145607-00

http://photo-zona.net/images/user21953/album7532/large/1323722497_tqut1309_NewScan-20111206145713-00

Отговори на това съобщение
 Re: За Критикуващите и за Търсещите критика
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   12-12-11 23:23

"...елегия за саморазрушилия се човек, снимана с откровен екологичен патос..."[smilie10]

Гого се е поизхвърлил малко.
Ако видя нещо в подобен стил като коментар под някоя моя снимка, шса гръмна моментално

Автор: hotsnail   
Дата:   12-12-11 23:36

Некст [smilie24]

Съгласен съм, че има какво да се желае от форумската критика и език. Също така мисля, че г-н Лозанов е малко прекалил.

За Форума, не мен ми струва, нормално е, да се изказват преки и не до там приятни мнения поради индиректния формат на комуникация. Това дето е недопустимо, е да забравяш, че читателите ти са хора подобни на теб. Те очакват уважение и градивност, а понякога имат нужда от помощ и съвет.

Не мисля, че 2 страници слово блудство и алегории са адекватни за форума, но определено грамотния език и добре обмисления коментар са ценни и за съжаление много редки.

Може би, е най-добре да дадеш личен пример подобно на г-н Харалампи от Червен Връх

Публикацията е редактирана (12-12-11 23:37)

Дата:   12-12-11 23:40

Стана ми смешно, като си представих доц. Лозанов каква критика и анализ би наложил на следната снимка напр.
https://photo-forum.net/i/1553326

На мен ми харесва горната снимка, случайно я подбрах от страничната лента, критерият ми беше женски гол бюст[thankyou]

Публикацията е редактирана (12-12-11 23:40)

Автор: vaskoto1   
Дата:   12-12-11 23:44

hotsnail
Това дето е недопустимо, е да забравяш, че читателите ти са хора подобни на теб. Те очакват уважение и градивност, а понякога имат нужда от помощ и съвет.

[smilie24] [beer] [smilie24]

Публикацията е редактирана (12-12-11 23:44)

Дата:   12-12-11 23:49

Мисля че за тази снимка много би паснали първото изречение от "измама първа" -

Пред нас е добросъвестна технически грамотна регистрация на натурата семантична на самата себе си.

Много ми хареса това изречение, въпреки че си признавам - нямам никаква идея какво трябва да означава.Звучи ми някак празнично.

Автор: uri64   
Дата:   13-12-11 00:11

Абе четете до края и ще видите, че не само в картините на митничаря Русо и фотографиите на младия Трейман, а и във вашите все още ненаписани в първородна мъка критики, ще ви е дебнал някой...с цел да ви изненада...в гръб [smilie5] [cool] ..и като се има предвид, че този някой сте били Вие самите [smilie11] ...йей тук Зигмунд, Сьорен, та дори и Кнут, да не говорим за баща му Педер бих замълчали объркано...

От утре почвам да нося папийонки [smilie25]

Автор: nomadsl   
Дата:   13-12-11 21:22

next_time,

е прав, според мен, само наполовина.

Истинската критика не се улавя за дребни несъществени елементи. Ако един автомобил не е в движение и е оставен ръждив и буренясал в някой селски двор, не е адекватно първото, което казваш за него да е, че няма поставка за очила.

Добрата критика гледа главното, художествеността, идеята, философията, пластиката на изпълнение, стила. Самата техника произтича от тези неща. Фотографията е толкова близко до останалите изобразителни изкуства, че критическият подход може да се приеме за напълно идентичен. Спомнете си да сте прочели някъде оценки за дължината на маникюра или облеклото на модела изрисуван върху платното. Или как пада сянката. Разбира се, тези неща не са без значение, но се възприемат и коментират единствено, като част от цялостността и в нейната перспектива.

А словото на Г. Лозанов наподобява истинската критика само фонетично.

Автор: Psychoiho   
Дата:   13-12-11 21:28

Има само един вид критика за мен "можеш повече" или съответното "откажи се, толкова си можеш"
Всичко останало е гоголозановщини.....
Разбира се ако каже критика че мога повече и ми каже на какво да наблегна, най добре.

Автор: Myth   
Дата:   13-12-11 21:46

Ако един автомобил не е в движение и е оставен ръждив и буренясал в някой селски двор, не е адекватно първото, което казваш за него да е, че няма поставка за очила.[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: мара   
Дата:   13-12-11 22:01

ама наистина звучи празнично [smilie18]

Автор: 798099   
Дата:   13-12-11 22:15

nomadsl, след като изчетох псевдокритичния, псевдонаучен и псевдохудожествен пасквил на Доцента, бях се наточил да пиша дълго и критично....После прочетох поста ти и се отказах - няма какво да добавя повече...

По някакъв друг повод някъде бях написал, че доц. Г. Лозанов е нищо повече от един нов Атанас Свиленов - човекът, който с една и съща убедително-унищожителна патетична критика говореше в ефир и за книги, и за филми, и... за футбол!

Хвала на таквиз люде, хвала!!!

Дата:   13-12-11 22:37

http://www.novini.bg/uploads/news_pictures/2011-49/big/iuliqn-vuchkov-vlastta-dava-falshiv-ton-40859

Бих искал да чуя критика от Професора ![cool]
А, Гого- само някакъв си доцент

Публикацията е редактирана (13-12-11 22:38)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   13-12-11 22:57

От къде го изкопахте това? Кадрите са правени преди повече от 10 години.[smilie8]
В тоя смисъл и аз имам критика от Гого Лозанов от 1987г. във вестник "Народна младеж" , за "гласовете от тъмната стаичка"...[beer]

Автор: uri64   
Дата:   13-12-11 23:02

....Бих искал да чуя критика от Професора !....

Е това е лесно - би започнал с "Абее, аланкооооолуууу..."

...А, Гого- само някакъв си доцент...

Ми вече е професор - http://www.omda.bg/bulg/news/personal/lozanov_g.htm

Интересен факт - Завеждащ-отдел "Теория и критика на фотографията" в списание "Българско фото" - 1983-89 г....

Казвам Ви аз - носете си папийонките, а вие - йок!. Като че не знаете, че това е измама седма;
А каква ли рецензия би написал за календара на Фермер БГ?????[cool]

Дата:   13-12-11 23:13

папионката била еманация на интелектуална асоциация, вратовръзката- на сексуална.
Първата сочела към ушите, втората- към х..я[smilie8]

Дата:   15-12-11 12:31

не е адекватно първото, което казваш за него да е, че няма поставка за очила.

Това е наполвина вярно, защото ако поставката за очила е задължителен елемент в търсенето и избора, то тогава липсата и обезмисля коментара на всички останали технически проблеми, предимства и недостатъци.Все едно да се каже че не е важно колко въздух има за дишане при положение че е останала вода само за седмица.

Автор: Frida   
Дата:   16-12-11 12:42

Според мен критикът трябва търси значенията, посети в образа от самия автор.

Георги Лозанов е философ и семантик. Той престъпва линията (съзнателно ли не знам) на критиката в тази статия като самия посява значения в образите и играе ролята по-скоро на съ-автор или дори на обикновен зрител вкарвайки своето въображение в изображенията.

Много добре разбирам защо предизвиква гняв в някои форумци. Повечето хора смятат сложния изказ за високопарен или иначе казано "на къв се прай тоя". Ами той не се прай, той си е такъв - човек с изключително богата култура. Иначе що за човек е нямам идея.

Дата:   20-12-11 01:14

Понеже за хензел и Гретел се знае туй онуй, а за Юджин Смит малко по-малко, да визуализирам разходката в раиската градина.

http://macropic.net/images/Smith%20(10).jpg

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »