Автор: PeterPAN
Дата: 05-12-11 22:35
Днес пообиколих фотоателиетата да проверя какви са цените за сканиране на негативи, бях решил да отделя немалка сума за удоволствието да снимам на филм, като все пак запазя и възможността да си разглеждам снимките и директно в цифров вид...
Реших да да споделя малко впечатления:
1. Митът че негатива трябва да се сканира едва ли не от фото-гуру и затова услугата е скъпа.
- На въпроса с каква резолюция сканирате филмите 2-3 ателиета ми дадоха точен отговор, а част от отговорите които получих бяха 72, 10х15, 300. След въпрос какво 300 разговора приключваше
2. Едно ателие предлагаше супер-качественно сканиране от 10лв на кадър при 3600dpi т.е един филм за 360 лева
Два филма един среден клас скенер
Та замислих се малко като потребител:
1. Колкото и да обичам да снимам на филм с МФ тела ще се наложи да се огранича да снимам основно ЧБ и да си го проявявам сам
2. Филми ще си поръчвам през интернет от чужбина дори и цветни, в повечето ателиета има не повече от 2 вида филми, тук таме се намират и повече "съхранявани" според всички изисквания (на пряка слънчева светлина във витрината) с външен вид като от магазин за втора употреба..
3. Вместо да си вдая снимки в голям размер във фото ателие ще предпочета модерния цифров печат в специализирани печатници където и качеството и цената е много по добра
4. Вместо обикновенните снимки 10х15 при всички случаи много по изгодно и удобно е печатането на фото-книги, където фото-ателиетата не могат да предложат нищо по добро на конкурентна цена
5. Един филм който дадох за сканиране в събота вечерта в голямо сртолично фото-ателие с идеята да тествам услугата и едно ново тяло минолта МД, ще получа утре (вторник вечер) филма трябвало да го пращат с куриер за проявяване или сканиране - много неефективно и отблъскващо клиента разбира се 10лв за филм във тиф за кадри с размер около 5Мп - 1800dpi като се махне куриерската услуга те си знаят каква ще им е печалбата, а това с 10лв на кадър те си знаят ползва ли го някой и дали не е инерполация от 1800dpi ;)
И въпроса който си зададох каква е нуждата от фото-ателиета в съвременната ситуация на цифровизация и с какво могат да са ми полезни?
- отговорът е много прост само с проявяване на цветен филм, като услугата струва 2-3-5 лева максимум, да не говорим че не остнаха такива които проявяват диапозитиви....
Да не говорим че човек като се застои и се разприказва може да се сети да си купи и някое друго аксесоарче и т.н. но те самите си режат клона на който стоят и после друг им е виновен че била криза и трудно се оцелява....
Затова най вероятно много хора търсят алтернативни методи за сканиране на диапозитиви или покупка на филмови скенери...
Та за мен изводът е ясен, едни пари дето бих ги дал във някое фото за сканиране и куп други дребни неща в рамките на година две, бих ги инвестирал или в скенер или нисък клас ФФ втора ръка и най вероятно и много други колеги-любители биха постъпили така...
|
|