Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Variable ND филтри
Автор: J0R0   
Дата:   05-12-11 17:58

Някой има ли опит с тези филтри?
Като изключим цената от 700 и кусур лева дали си заслужава?
Гледам че пише да не се използват с обективи под 20 мм.
Предполагам че принципът е - два поляризационни филтъра, които се въртят един спрямо друг и така плавно се регулира затъмняването.
Дали има разлика в качеството с обикновените НД?

Отговори на това съобщение
 Re: Variable ND филтри
Автор: hotsnail   
Дата:   05-12-11 18:16

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1332130&t=1332127

За цената май вече са около 100-200 лева в зависимост от размера

За НЕКС са по скоро към 100 кинта ако не си с 18-200 базуката

Публикацията е редактирана (05-12-11 18:16)

Автор: hotsnail   
Дата:   05-12-11 18:21

Ето и ситински цени. забрави за бутикови стоки павилиона и синтеза. За съжаление те нямат достатъчно пазар да имат наличност от екзотики

Fader ND - 55 pounds

Tiffen - изглежа мнгоо профи към 500 кинта

Инак китайските Хами и Полароиди са по 36 лири т.е. към 100 лева в БГ ще дойде

Автор: J0R0   
Дата:   05-12-11 18:40

Благодаря за темите - изчетох ги.
Май ще предпочета класическия НД.
Иначе в Дийлекстрийм ги има по 20-ина долара.

Автор: krist   
Дата:   05-12-11 19:03

доколкото помня от предишните теми, май бях чел тогава, че вкарват някакви кофти артефакти при определени ъгли и се отказах от тях.. ся съм с три обикновени - ND8, ND64, ND400 и комбинирам.. е имат си кусури - бавно понякога, винетиране, оцветяване, но все пак са използваеми

Автор: stef7   
Дата:   05-12-11 21:44

Зависи за какво точно ще ги ползваш. Variable ND се използват основно за видео. Също ползвам и предпочитам обикновени ND филтри за видео. Също 3 на брой като krist [smile] , но досега не ми се налага да ги наслагвам. Губи се само удобството ако камерата ти има ръчни настройки. Ако ми трябва ефекта на максимално отворена бленда за да размажа фона (прословутите трикове с DOF) просто използвам най-силния - ND400 (9 стопа). За всички останали случаи слагам един който е най-близко до осветеността (затъмнението) което ми трябва и донагласям експозицията варирайки с ISOто или блендата.

Ако филтрите са качествени и не ги наслагваш не трябва да има нито винетиране нито оцветяване. След проучване по интернет се оказа че най-доброто съотношение цена качество което може да се намери в България e Hoya HMC серията. Два пъти по-скъпи от обикновените Hoya но доста по-евтини от B+W и съответно прилични оптични характеристики. Всичко по-надолу и по-евтино би било компромис.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   05-12-11 23:19

J0R0, само недей от Диалекстрийм. Филтрите и проксарите им са много зле.

Автор: nikel   
Дата:   07-12-11 09:49

Тези variable ND филтри скапват яко качеството. Визирам по-евтините разбира се (Polaroid например). Иначе има такива на Kenko, Marumi, а може би и други, които са наистина към 700-800лв. Няма как филтър за 30-40 долара да е хубав

Автор: simbon4o   
Дата:   07-12-11 13:17

това са полари - хубавите които правят по-малко "ефекти" струват скъпо следователно 2 полара в един корпус не може да струват по-малко и да са хубави [smilie5] Най-добре класически ND ама са неудобни, като цяло мисля че е според зависи - ако не се гони резолюция е доста удобно това с променливото.

Автор: Hotsnail   
Дата:   07-12-11 22:33

Ами с некс хубавото е че може и само с линейни филтри, което предполагам ще помогне да се избегнат артеакти.

По-принцип юредния трябва да е линеен. Задния ако е за дизелар трябва да е циркуляр.

Автор: didesignbg   
Дата:   08-12-11 08:22

Легенди са това дето го разправяш, просто трябва да се направи проба за съвместимост. Досега не съм срещал проблем с фокуса и линеен поляризатор.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »