Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 негативи - сканиране, снимки или друго
Автор: rapesco   
Дата:   01-12-11 12:27

Има доста теми по темата, но са свързани предимно с техниката. Мен ме интерисува по-скоро кое е по-добре като последователност. Имам няколко ленти /кои по-стари и ЧБ, други по нови/, които ми се ще да имам и в цифров вариант.
Та въпроса ми е - дали да ги сканирам и така да ги запазя на носител и ако се наложи да копирам/разпечатвам/ след време или първо да копирам/разпечатам/ на хартия и след това да ги сканирам от готовата снимка.
Като цена е приблизително еднакво 4-6 лв за сканиране или 7-8 лева за копиране/разпечатване/

ПП. това с разпечатването и копирането така и не разбрах кое е по-провилно, но моля Ви дайте съвет как да процедирам с негативите.

Отговори на това съобщение
 Re: негативи - сканиране, снимки или друго
Дата:   01-12-11 12:33

Забравих още едно уточнение. Не търся максимално качество - няма да разпечатвам снимка с размер повече от 10/15.

Автор: 3df   
Дата:   01-12-11 13:24

Само няколко теми под твойта се мъдри това

Публикацията е редактирана (01-12-11 13:26)

Автор: El_Fuego   
Дата:   01-12-11 14:06

Да се повторя от другата тема:

Scanning Negatives and Slides, 2nd Edition: Digitizing Your Photographic Archives

Дата:   01-12-11 17:04

в другата тема се дискутира начин на сканиране при това не много удачен. Аз както и бях уточнил не питам за технология или техника за сканиране, а за това каква последователност да избера при подхода си.

Автор: i_viper   
Дата:   01-12-11 17:06

Сканирай от филма.

Дата:   01-12-11 17:09

А при последвал печат вече на хартия от скана, качеството ще бъде ли задоволително.

Автор: Canon   
Дата:   01-12-11 17:14

Винаги правилното е да се работи от оригинала:
1. Копиране на хартия
2. Скан и дигитален архив

Автор: 3DF   
Дата:   01-12-11 20:23

Автор: rapesco
Дата: 01-12-11 17:04

в другата тема се дискутира начин на сканиране при това не много удачен. Аз както и бях уточнил не питам за технология или техника за сканиране, а за това каква последователност да избера при подхода си.

В другата тема от начало до край се дискутира сканиране по различни начини на филм. Това ти отговаря на въпроса за последователноста на работа.

Автор: rapesco
Дата: 01-12-11 17:09

..А при последвал печат вече на хартия от скана, качеството ще бъде ли задоволително.
...Забравих още едно уточнение. Не търся максимално качество - няма да разпечатвам снимка с размер повече от 10/15. ...

При това условие ако сканираш филмите, по който и да е начин посочен в другата тема ще имаш добър резулат.

ПП между другото аз си мислех, че вече си направил някоя проба с преснимане на някои кадър.

Публикацията е редактирана (01-12-11 20:59)

Дата:   01-12-11 21:23

Неее, моята идея е да ги дам във фотостудио да ми ги сканират. Или в другия случай да ги разпечатат, а след това да ги сканирам от снимката. Въпроса е да не се влоши много качеството.
Като гледам май ще трябва да експериментирам или да направя и двете операции директно от оригинала, но на двойна цена.

Автор: Dekov   
Дата:   01-12-11 23:58

При така зададените въпроси, решението е само едно:
Пробваш двата варианта и след това преценяваш, няма и да е толкова скъпо.
Само че и при двата варианта има субективен елемент, кой и как ще свърши работата.

Дата:   04-01-12 09:00

Зле, зле и пак зле... си вършат работата. Дайте плийс във Варна едно кадърно студио за сканиране на филми.

Автор: milen   
Дата:   04-01-12 09:37

Недей да пробваш нищо! Колкото по малко пъти минава филма през минилаб, толкова по добре! Сканирай си негативите и от скана (който можеш да си го пипнеш) си копирай снимките!
Моя 10 годишен опит в сканирането е че дори след първото минаване на филм през минилаб, ми коства след това доста работа по ретуш на дерюгите.

Автор: neuromancer   
Дата:   04-01-12 14:33

Най-добре е сканиране и след това копиране от скана. Разбира се няма гаранция че някой няма да си остави ръцете и в този случай. По мое мнение - ако човек държи на качество за каквото и да е и има възможност да го извърши сам - най-добре да си го направи сам, а да не разчита на неизвестни "професионалисти".

Дата:   04-01-12 16:04

Те филмите отдавна са вече надрани, въпроса е да се спаси квото може. Ама за 10 филма да се купува скенер не е добра инвестиция, но тия "фото студия" нещо са я ударили през просото...

Автор: uri64   
Дата:   04-01-12 17:18

rapesco написа:

> А при последвал печат вече на
> хартия от скана, качеството ще
> бъде ли задоволително.

При читав скан на 35 мм филм със скенер имащ характеристики като на Никон Куулскан 5 не е проблем да се печата с формат А4 с доста добро качество [smilie24]

Автор: simbon4o   
Дата:   04-01-12 18:09

във варна няма къде да сканираш! От фото-тата най-съм доволен от Кодак - Фото Свят на центъра като сканиране - прилично качество, бързо, лесно. 10 филма ще ги прекарат за час някъде на средна резолюция.
Юри при читав филм и обектив, скана със Куулскан 5 ще става и за А2 и нагоре ;)

Публикацията е редактирана (04-01-12 18:10)

Автор: uri64   
Дата:   05-01-12 13:39

Абе за А2 не съм сигурен..останал съм с впечатление че увеличението което дава добро качество е 10Х размерите на негатива - някъде съм го чел може би...
Никон куулскан 5 по спецификации има разрешаваща способност 4000 дпи, а на практика са около 3600, което си е много добре..
При скан с такива параметри, че изходното изображение да може да напълни А4 при печат с 300 дпи - т.е печатане с мастилено-струен принтер увеличението е към 840 %..та дори и да стане за А3, за А2 силно ме съмнява..

Автор: imitev   
Дата:   05-01-12 16:23

Ако са цветни негативите резултатите от сканирането им няма да са твърде добри.

Автор: Uri64   
Дата:   05-01-12 23:30

До а4 Цветните негативи си стават супер, сти га скенерът да е читав - дмакс 4 и разрешаваща 3500 и нагоре

Дата:   05-01-12 23:48

Хора печатал съм читаво А2 от 6мпикс дигиталка от филма ще гърми тоз печат! Но да - обектива, филма, проявката и скана трябва да са перфектни [smilie5]

Дата:   06-01-12 15:47

Аз гоня 10х15 размер. Повече не ми трябва. Само да споделя, че в "Луна" и още две студиа, като видях скенерчетата директно се отказах. А в "Образцов дом" не се получиха нещо нещата. Чух хубави отзиви за студиото на ПИКСЕЛ ПЛЮС до бившото кино КОРАБОСТРОИТЕЛ. А това КОДАК ФОТО СВЯТ къде точно се намира?

Публикацията е редактирана (06-01-12 17:24)

Дата:   06-01-12 18:14

Кодак-а се намира от Албата(новата не старата на булеварда) на центъра нагоре като тръгнеш към подлеза и излезеш на главния път между валентина и черно море свиваш вдясно и ще го видиш от лявата си страна.
Всички фотостудиа имат сходни машини просто кодака е с най-голяма динамика от това което пробвах. Образцов дом - ужасно качество и нереално високи цени - взеха ми дори 1лв за да ми запишат файла на моята флашка [smilie5] няма такива измекяри!

Кодак имат 3 резолюции на сканиране май, най-добрата е 10мпикс води се ултра в машината. В темата ми за сканирането на филм с ДСЛР постнах и сравнение между студиата които пробвах.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »