Автор: HSGeorgiev
Дата: 28-11-11 20:48
Виж сега много зависи дали искаш да ъпгрейдваш или искаш да смениш системата това са различни неща, не че не могат да станат заедно, но за да смениш системата се предполага, че го искаш и имаш някакви конкретни причини
Ако просто искаш да ъпгрейднеш, защото стария симпатичен 20D вече ти е омръзнал и искаш нещо ново - аз бих ти препоръчал от двете алтернативи да минеш на 40D. По абсолютно същата причина, поради която бих предоложил на някой, който снима до сега с D80 и има никонска оптика D90 без да се замисля Ако си доволен от системата - защо да я сменяш
Имаш хубави обективи, това допълнително ще те травмира при пълна смяна на системата.
А 40D е едно прекрасно тяло - казвам ти го без всякакво колебание и то ни най-малко не съм пристрастен - аз самият минах на D90 точно от 40D и дори да имам възможност не бих се върнал обратно . Но знаех точно какво ще получа от този Никон, което не ме задоволяваше в 40D и в същото време знаех какво точно губя с 40D
40D е много бърз. Е, не колкото D300 или 7D, но определено по-бърз от D90 в серия. Но това в никакъв случай не означава, че D90 е бавен. От друга страна D90 фокусира определено по-сигурно от 40D и освен това следящия фокус на Никон-а работи и то добре. Но пък това в никакъв случай не означава, че с 40D не може да се фокусира D90 има по-малко шум на високо ISO, по-добра динамика, по-добро мерене в някой случаи. Канонът пък е метален, има отделни електродвигатели за огледалото, затвора и т.н., което го прави доста бърз, но и леееееко по-уязвим. Канонът има по-зверски скорости - 1/8000, докато D90 - 1/4000.
Никонската система светкавици е определено по-добра. Много по-добра. И вградената светкавица има commander mode и ръчен режим и освен това управлява доста пълноценно slave дистанционно. При 40D няма такива екстри. Но пък при 40D има истинско вдигане на огледалото, ако искаш съвсем да разкараш вибрациите от статив. D90 няма пък това.
Относно Live - vew режима - тук е малко смешно, но трябва да си купиш и двата, че да сглобиш идеалния вариант D90 фокусира при live view върху матрицата по контраст. Може да бъде перфектно точен и не се налага да вдига огледалото. Звучи идеално, но контраст-дететект при Д90 фокусира все още много бавно. 40D - обратното - има само AF на автофокусните сензори горе и няма как да фокусира без да свали огледалото - няма контраст детект изобщо. Според мен и двете решения са малко странни - би трябвало и двата да го могат и по двата начина
Аз лично смених затвор на 40 хил. кадъра. Но би трябвало да са поне 100 000 по принцип.
Ако сравняваме оригинален MB-D80 с BG-E3 канонският грип е мааалко по-спартански - няма гума например, направо пластмасата. Но пък е по-дълъг.
Видеото на D90 не би трябвало да е фактор
Та като цяло да повторя - искаш ли наистина да смениш системата? Това няма нищо общо с това, че си купуваш нова камера. Тоест - на този въпрос най-добре можеш да отговориш ти
Успех
|
|