Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Развръзката... Смяна на тяло: EOS 20D с EOS 40D или Nikon D90
Автор: kosio2002   
Дата:   28-11-11 19:59

Привет!

Първо искам да се извиня на хората, които не обичат повтарящи се еднотипни теми. Прочетох почти всичко, което намерих във форума с търсачката, беше ми много полезно.

Canon EOS 40D или Nikon D90?

Притежавам следната техника:
Тяло: Canon EOS 20D + BG-E3.
Обективи: Tamron 17-50 / 2.8 (без стабилизация), Canon 50 / 1.8 II и Canon FE 75-300 / 3.5-5.6 USM.
Светкавица: Sigma EF-500 DG Super ED-ETTL II.

Реших за Коледа да обновя техниката, като започна от тялото. След около 2 месеца четене, гледане на снимки, сравнения и ревюта се спрях на тези две тела: Canon EOS 40D и Nikon D90.

Снимам само любителски: репортажно, портрети, природа.
Предимството на Canon пред Nikon в моя случай е, че мога да ползвам всичко, което имам и с по-новото Canon‘ско тяло. Ясно е, че при смяна с Nikon ще трябват нови обективи, светкавица и евентуално грип (с който съм свикнал – удобно е). Но това не е определящо при избора на тяло. Ще се оборудвам постепенно. ;) Друго, което не е определящо е видео-заснемането при Nikon‘a.

Бюджет за тяло: до 1000 лв.

Та въпросите, кое тяло е по-добро в следните категории:
1. Качество на заснетото изображение (цветове, детайли…);
2. Шум при високо ISO (много е важно за мен да е по-малък - шумът);
3. Издръжливост на фотоапарата (механична, затвор, електроника…);
4. Удобство за боравене с тялото (захват, бутони за управление, дисплей…);
5. Съотношение цена/качество (тясна връзка с т. 1) на обективи – употребявани (за нови… направо май не е опция);
6. Друго, което със сигурност пропускам.

Очаквам вашите мнения и съвети, които винаги съм ценил.

Благодаря! [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Смяна на тяло: EOS 20D с EOS 40D или Nikon D90
Автор: jrr   
Дата:   28-11-11 20:39

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   28-11-11 20:48

Виж сега много зависи дали искаш да ъпгрейдваш или искаш да смениш системата [smile] това са различни неща, не че не могат да станат заедно, но за да смениш системата се предполага, че го искаш и имаш някакви конкретни причини [smile]
Ако просто искаш да ъпгрейднеш, защото стария симпатичен 20D вече ти е омръзнал и искаш нещо ново - аз бих ти препоръчал от двете алтернативи да минеш на 40D. По абсолютно същата причина, поради която бих предоложил на някой, който снима до сега с D80 и има никонска оптика D90 без да се замисля [smile] Ако си доволен от системата - защо да я сменяш [smile]
Имаш хубави обективи, това допълнително ще те травмира при пълна смяна на системата.
А 40D е едно прекрасно тяло - казвам ти го без всякакво колебание и то ни най-малко не съм пристрастен - аз самият минах на D90 точно от 40D и дори да имам възможност не бих се върнал обратно [smile] . Но знаех точно какво ще получа от този Никон, което не ме задоволяваше в 40D и в същото време знаех какво точно губя с 40D [smile]
40D е много бърз. Е, не колкото D300 или 7D, но определено по-бърз от D90 в серия. Но това в никакъв случай не означава, че D90 е бавен. От друга страна D90 фокусира определено по-сигурно от 40D и освен това следящия фокус на Никон-а работи и то добре. Но пък това в никакъв случай не означава, че с 40D не може да се фокусира [smile] D90 има по-малко шум на високо ISO, по-добра динамика, по-добро мерене в някой случаи. Канонът пък е метален, има отделни електродвигатели за огледалото, затвора и т.н., което го прави доста бърз, но и леееееко по-уязвим. Канонът има по-зверски скорости - 1/8000, докато D90 - 1/4000.
Никонската система светкавици е определено по-добра. Много по-добра. И вградената светкавица има commander mode и ръчен режим и освен това управлява доста пълноценно slave дистанционно. При 40D няма такива екстри. Но пък при 40D има истинско вдигане на огледалото, ако искаш съвсем да разкараш вибрациите от статив. D90 няма пък това.
Относно Live - vew режима - тук е малко смешно, но трябва да си купиш и двата, че да сглобиш идеалния вариант [smilie5] D90 фокусира при live view върху матрицата по контраст. Може да бъде перфектно точен и не се налага да вдига огледалото. Звучи идеално, но контраст-дететект при Д90 фокусира все още много бавно. 40D - обратното - има само AF на автофокусните сензори горе и няма как да фокусира без да свали огледалото - няма контраст детект изобщо. Според мен и двете решения са малко странни - би трябвало и двата да го могат и по двата начина [smile]
Аз лично смених затвор на 40 хил. кадъра. Но би трябвало да са поне 100 000 по принцип.
Ако сравняваме оригинален MB-D80 с BG-E3 канонският грип е мааалко по-спартански - няма гума например, направо пластмасата. Но пък е по-дълъг.
Видеото на D90 не би трябвало да е фактор [smile]

Та като цяло да повторя - искаш ли наистина да смениш системата? Това няма нищо общо с това, че си купуваш нова камера. Тоест - на този въпрос най-добре можеш да отговориш ти [smile]

Успех [shtrak]

Автор: clipse   
Дата:   28-11-11 21:15

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   28-11-11 23:01

jrr написа:

> А какво ще правиш с обективите ако
> минеш на Никон?

Все още ще си имам 20D'то, докато мине прехода. [smilie3]
Тъкмо ще видя разликите.

-------------------------------

> Автор: HSGeorgiev
> Дата: 28-11-11 20:48
и
> Автор: clipse
> Дата: 28-11-11 21:15

Благодаря ви за подробните отговори! Признателен съм ви за това!
[thankyou] [beer]

-------------------------------

Засега везните натежават към Nikon D90

Автор: hemilio   
Дата:   29-11-11 01:24

D90[smilie24]

Дата:   29-11-11 10:12

Реших, Nikon D90 ще е следващият ми фотоапарат. [smilie3]
Благодаря на всички за разясненията, коментарите и съветите. [thankyou]

[shtrak]

Автор: gmir   
Дата:   29-11-11 11:34

Дата:   29-11-11 11:39

gmir написа:

> купи си нещо по-ново, не се
> занимавай с морално остарели
> тела.[smilie5]

Е то хубаво, гледам D7000, ама трябва първо да продам всичко канонско (ако успея), да добавя 1000'та лв. дето съм събрал, че да ми стигнат за тяло D7000 и обектив, поне 50 /1.8.
[shtrak]

Автор: tantris   
Дата:   29-11-11 11:46

От 20Д се минава на 5Д. Много по-голям кеф ще изпиташ отколкото ако смениш системата.

Автор: apollo   
Дата:   29-11-11 13:03

Нищо не си решил, защото това което написа си е чиста проба глупава и безсмислена гимнастика. Логичната стъпка я казаха горе - 5Д!

Та направи логичната крачка напред/още повече, че при Канон имаш избор и за по-евтин вариант за втора употреба ФФ апарат/.

Дата:   29-11-11 19:04

После като разпродадеш Канонското и вземеш Никонската кропка ще разбереш, че цялата работа ти излиза колкото 5Д и две-три прилични ЕФ-обективчета [smilie5]

Лично аз абсолютно недоумявам защо сменяш кропка с кропка и при това със смяна на системата [smilie11]

Здраве да е [shtrak]

Дата:   29-11-11 19:58

apollo написа:

> После като разпродадеш Канонското.......

----------------------------------------------

Привет!

Първо искам да се извиня, ако съм засегнал и обидил някой.
Далеч съм от робуването на марките и моделите, не съм привърженик на "войната" Канон / Никон.... други марки/модели.... кроп/ФФ...
Просто ми е интересно различното и обичам да експериментирам.

Днес имах възможност за около 20 минути да подържа и поснимам с Nikon D90, усещането е страхотно, много ми хареса в сравнение с 20Д'то ми. За първи път разбрах какво е да имам толкова много възможности.
Мисълта ми е да взема за около 1600 лв. (от павилиона) ново тяло с обектив. Не снимам много, а и не професионално, никога не съм изкарвал пари с фотография, даже и ме е срам да показвам повечето мои снимки. За кеф снимам, както се казва, колкото и просташко да звучи. Живея и работя в провинцията, на село. Имам заболяване, което прогресира и трябва да се съобразявам с него.
Обичам да пътувам и снимам местата, които посещавам, но за съжаление ми се случва доста рядко. Радвам и на техниката и на възможностите й. Просто искам да видя друга система. То си ми е май като мания [smilie25] да сменям системи и марки почти всяка година. Старите неща ги продавам много евтино или подарявам, добавям някой лев и се радвам на новото [smilie3] Правил съм и много грешки, но се уча от тях. Винаги опитвам да помагам на другите покрай мен, за да се чувстват поне малко по-добре.

Но... всичко е въпрос на гледна точка, даже на различно мислене.
За 11 години (цифрово) минах през 12 "съпунерки", някои от които пазя, със сантиментална стойност са за мен. От DSLR системите минах през Олимпус, Пентакс сега с Канон и надявам се за Нова година с Никон.

Отнесох се от темата... Съжалявам за дългия и май безсмислен текст [beer]

Всичко добро! И... без лоши чувства! [shtrak]

Дата:   29-11-11 20:09

[smile]

Спокойно не си засегнал никой [shtrak]

След като нещо те прави щастлив не го отлагай [shtrak] [smilie24]

Дано те радва Никончето и все хубави снимки да правиш с него [smilie24] [beer] [smilie24]

Автор: chepkata   
Дата:   29-11-11 22:07

Текстът ти е много смислен![smilie24]

Никой не би трябвало да се чувства обиден- решението си е само твое.

Всички сме "за малко", така че, кефа цена няма!

Пожелавам ти много хубави кадри и КЪСМЕТ![shtrak] [beer] [shtrak]

Дата:   04-12-11 22:29

Развръзката...

Благодарение на брат ми, който се зае да продаде "канонската" ми техника, докато аз по спешност бях на път, се събраха малко повече пари отколкото очаквах и взех Nikon D300.
Предварително имах възможност да видя и подържа Canon 40D, Canon 50D, Nikon D90 и Nikon D300. За което съм много благодарен на колегите, които се съгласиха да се срещнем и да разгледам техниката им.
Та везните натежаха към D300, усещането, когато хванах това тяло... не мога да го опиша. Може би D90 се доближава до него. Единствения недостатък на D300 - като че ли е по-тежък, но за мен това не е проблем.
Като начало имам два обектива (Nikon 35-105/3.5-4.5 и Nikon 50/1.8), но има време. Сега събирам за светкавица [smilie3] , има теми в базара, където продавам останалите ми "канонски" неща, ако до Коледа не се продадат ще ги подаря заедно с други фото, а и не фото джаджи, някой да им се радва.

Отново, благодарности за мненията и съветите на всички, които писаха тук в темата, всички които писаха Л. С. и на колегите, с които се срещнах.

Благодаря и всичко добро! [shtrak]

Публикацията е редактирана (04-12-11 22:30)

Re: Развръзката... Смяна на тяло: EOS 20D с EOS 40D или Nikon D90
Автор: frenchev   
Дата:   05-12-11 01:47

много се радвам, че помогнах за избора на д300 :)
определено няма да съжаляваш.

Ако имаш въпроси, можеш по всяко време да ми пишеш.

Един съвет: Така или иначе, един ден ще минеш на фулфрейм. Най-добре си купувай фулфреймски обективи. Знам че са по-скъпи, но после ще ти е много по-лесно да минеш на ФФ и няма да се налага да продаваш обективи ида купуваш нови.

Всичко на фокус и чакаме да видим снимки от новата машинка :)

[beer] [beer] [beer]

Автор: vgramatikov   
Дата:   05-12-11 07:57

д300 [smilie24]

Автор: ctanat   
Дата:   05-12-11 13:52

Честито ново апаратче!

Като четох си минал през Олимпус, Пентакс, Канон сега си на Никон - интересно ще е да направиш малко анализ на системите, кое плюс за едната, кое е минус - според теб.

Автор: tantris   
Дата:   05-12-11 14:25

D200[smilie24]
D300[smilie23]

[smilie8]

Дата:   05-12-11 15:33

Анализ, ама аматьорски:

1. Olimpus E-410
+ Купих го нов, имаше някаква много изгодна промоция с малкия китак;
+ Малко и леко тяло, но… ;
+ Много хубави цветове на снимките;
+ Китовия обектив си беше супер;
- Малко тяло, неудобно за човек с големи ръце;
- Дразнещ (поне мен) шум на високо ISO;
- Хубавите обективи бяха скъпи;
- - - - - - Много малко снимах с него, притежавах го около 1 месец, после смени собственика си (откраднаха го) ;) и си взех „ултра зум чудото“ SP 550 UZ [smilie5]

2. Pentax *ist DL:
+ Купих го (замяна с доплащане от моя страна за Olympus SP 550 UZ) Pentax‘а беше на около 6000 кадъра;
+ Малко, здраво и много удобно тяло;
+ Перфектен китов обектив;
+ Хубави цветове на снимките;
+ Добра картина до ISO 400 даже и до 800
+ Отлична работа със стари ръчнофокусни обективи на К-байонет;
+ Отлична работа с М42 обективи;
+ Много добра работа със стари светкавици;
+ + + + + Работи с 4 АА батерии/акумулатори;
- Снимките ставаха малко по-тъмни;
- Продадох комплекта много евтино (почти подарък) за да не изпусна 20D;
Май няма други минуси.

3. Canon EOS 20D:
+ Купих тялото на около 16000 кадъра, в отлично състояние;
+ Много здраво и стабилно тяло, сравнително удобен, а с BG-2E много удобен захват;
+ Много хубави цветове на снимките;
+ Поносим шум на ISO 800;
+ Много рядко ми се е налагало да повтарям някой кадър, стават от веднъж;
+ Хубава комбинация с китовия стабилизиран обектив, но…. ;
+ + + + + Отлична комбинация с Tamron 17-50/2.8 (нестабилизирания);
+ Вградената светкавица е учудващо добра;
- Така и не свикнах да работя с външна светкавица, само с апарата на М се разбирахме;
- Много скъпи са хубавите обективи;
- С грипа и 2 батерии си е тежичък, но пък супер удобен;
- - - - - Започна да ми липсва комбинацията на 20D и Tamron 17-50/2.8.

4. Nikon D300:
Имам го само от 2 дена, но много ми харесва.

Публикацията е редактирана (05-12-11 15:34)

Дата:   05-12-11 15:34

tantris написа:

> D200[smilie24]
> D300[smilie23]
>
> [smilie8]

? ! ? [smilie10]

Автор: pumabg   
Дата:   05-12-11 15:59

Колега не се коси ... tantris е неспасяем случай !
Купува си Никони щото е мазохист [smilie18]
Апаратчето е екстра, няма по-добра кропка на пазара !
[beer]

Дата:   05-12-11 16:24

[cool] може би, фен на модела [shtrak]
[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »