Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на PEN
Автор: prism   
Дата:   28-11-11 08:30

Добрутро, [smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на PEN
Дата:   28-11-11 08:30

Реших и аз да си взема безогледалка. Поради наличието на разни работи вкъщи (сред които се откроява една светкавица FL-36R), явно ще бъде Olympus Pen.
Много ми хареса как се държи Pen Mini (E-PM1), особено като скорост, пък даже и като начин, по който "ляга" в ръката. Проблемът, обаче, е че някак не ми е логично все още тоя мъник да е на стартовата си цена т.е. 1к лева.
В момента E-PL1 е на страшна цена по магазините и сериозно го обмислям като алтернатива. Малко повече функции има изнесени на копчета, а и ако човек се прежали да ползва вградената блескавица, не губи възможността да включи и външен визьор.
Пробвах ги и двата вчера и по-новото апаратче определено беше по-пъргаво, но за 5 минути човек трудно може да си направи заключение.
Искам да попитам хората, които имат опит и с двата Pen-a или поне тези с E-PL1 - камерката с китов обектив справя ли се в относително динамични ситуации? Не говоря за снимане на футболен мач или движещи се коли, имам предвид просто случаи, в които половин секунда фокусиране "бракуват" снимката. Благодаря [shtrak]

Автор: serjy   
Дата:   28-11-11 09:03

Според мен, ако можеш да си го позволиш, си вземи новия. Едно, че е по-бърз, но и на дизайн е супер маняшки. Процесора му е по-нов и това не е без значение. Погледни теста в дпревю, изкарват му динамика в джипег над 12 стопа [smilie10]
[shtrak]

Дата:   28-11-11 10:23

Да, определено е страшна малка машинка [cool] Опитвам се обаче да си изясня дали си струват тия 400 лв. отгоре - това си е един VF-3, все пак. [smilie2]

Автор: serjy   
Дата:   28-11-11 10:26

значи това дали си струват, ще трябва сам да си прецениш. за един 400лв. са нищо, за други са много, просто няма как друг да ти даде този отговор.

Автор: Jankoff   
Дата:   28-11-11 10:28

prism написа: > Добрутро, ... "страшна цена по магазините"

Страшна, нема кво, в Германия 25% по-страшна.

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Коментар никъф - просто излишен!

Дата:   28-11-11 10:32

Jankoff, прав си, ама аз съм страшен карък с електрониката - моят Е-520 навъртя около 3 000 км. при няколкото си пътешествия до Чехия и все още фокусира както си иска; вчера обективчето на моя сапунгер (една паналайка)пак сдаде багажа... Извънгаранционните ремонти ще ми дойдат тежички, ако е все така [smilie8]

Дата:   28-11-11 10:37

Ахааа, значи 25% отгоре заради гаранцията. Ама нали самата гаранция май в Германия се осъществява - или в Чехия (доколкото знам) ...
Съжалявам за факта и съм учуден. И аз имам точно Е520 и сапунер паналайка (даже две) и работят вече години, че пушек се вдига (чукам на дърво).

Дата:   28-11-11 10:42

У нас, поне доколкото знам, Олимпус БГ не признават гаранцията на апарати, купувани в чужбина. Става много мъчно поради тая причина. Иначе, за другото [beer]

Автор: SLR   
Дата:   28-11-11 10:47

prism, нямам представа каква е разликата между двата но ако ти харесва повече по-скъпия направо го взимай.
400 лева ше минат и заминат и след един месец няма и да помниш че си ги дал, но ако вземеш другия после ще се чувстваш прецакан през цялото време.

Това поне е моята житейска философия за разни предмети [smilie3]

[beer] [beer] [beer]

Дата:   28-11-11 10:51

Не признават гаранцията на апарати, купувани в чужбина ?!?!?!?
Кое е чужбина? ЕС ли е чужбина? Няма ли европейска гаранция? [smilie11] [smilie9] [smilie11] [smilie9] [smilie11] [smilie9]
Вярно, не съм гледал какво пише на моята гаранция, ама дано и да не се налага, де! Ние ЕС ли сме или сме някъде другаде?

Наздраве за техниката Olympus! [beer]

И не за посредниците!

Ще добавя нещо по този повод. Преди няколко години службата, където работя, предостави пари да си купуваме очила. Дойде фирма, почнаха едни оферти, какви хубави и качествени били очилата. Искаха по 400-500 лв. Питам ги какво производство, те даже не могат да обяснят.
Отказах се, заминахме за Германия. На жена ми там се повредиха очилата - специални, маркови, 1000 лв. в Бг. Отиде там в най-реномираната оптика, половин час се въртяха с нея, поставиха нова част, маркова. Жена ми пита колко струва - те отговарят "Нищо".
Жена ми съответно казва - "вече само там ще ползвам такива услуги". Коментар - отново не е необходим.

Публикацията е редактирана (28-11-11 10:59)

Дата:   28-11-11 12:18

Много добре би било в темата да се включи и някой собственик на PL1, Бенджи май даже за репортаж ползваше един такъв мъник на протестите преди месец и нещо [shtrak]

Дата:   28-11-11 19:35

Сам си останах в тая тема [smilie18]

Автор: s_dyakov   
Дата:   28-11-11 20:08

А защо трябва да е ПЛ1?
Виж какъв готин Е-П2 има тука. Това е в пъти по-добро от ПЛ1. Минито може да е по съвременно (въпреки че надали ще намериш разлика) но е много по-ограничено откъм ергономия.

Публикацията е редактирана (28-11-11 20:10)

Автор: kirilius   
Дата:   28-11-11 20:40

prism, аз съм с Е-ПЛ1 и обмислям скоро да мина на нещо по-ново най-вече заради скоростта на автофокуса.

Дъщеря ми е на 3 години и обикновено не стои на едно място да позира. Огромна част от снимките ми с нея са брак най-вече заради кофти фокус - или пропускам момента или апаратът фокусира не където трябва. С префокусиране и изчакване на удобен момент се получават до някъде нещата, но трудно се получават непринудени снимки с движещи се хора (не бягащи, а просто ходещи или мърдащи с глава). Аз снимам с 20/1.7 палачинката и там на отворена бленда се получава доста плитък ДОФ. При това положение е много лесно да фокусираш не където трябва.

Инак за спокойно снимане на статични обекти едва ли ще видиш голяма разлика в картината между Е-ПЛ1 и Е-ПМ1.

Аз бих се развал, ако някой, който има ПЕН от новото поколение, сподели кадри на хора в движение и непринудени ситуации.

Автор: pabadjiev   
Дата:   28-11-11 21:19

Ако имате малко търпение, след 5-6 дни ще публикувам във форума теста на Е-ПМ1 и бегло сравнение с Е-ПЛ3, който работя в момента. Резултатите са много интересни.
Поздрави
Петър Абаджиев

Дата:   28-11-11 21:34

Благодаря! Ще се радвам да чуя как се справят новите ПЕНове със 20/1.7, който по принцип се води с бавен авто фокус.

Автор: Ivan_A   
Дата:   28-11-11 22:41

pabadjiev,

очаквам с нетърпние! [smilie24]

/ ... Коледа наближава, "слушал" съм цяла година... [smilie3]/

Дата:   30-11-11 00:45

pabadjiev [smilie24]

kirilius, доста ме притесни това, което написа. С най-новия фирмуер ли е апаратът?

Дата:   30-11-11 01:02

1.1 май. Не съм чувал за по-нов.

Автор: djfroggy   
Дата:   30-11-11 07:12

Автор: kirilius
Дата: 28-11-11 20:40

................................................................

Аз бих се развал, ако някой, който има ПЕН от новото поколение, сподели кадри на хора в движение и непринудени ситуации.

................................................................

Олимпус Е-П3 има известно забързване на фокуса спрямо предшествениците си.Доста бързо фокусира с новите 14-42, 45/1,8 и 12/2.С обективите на Панасоник си има лекичко "хънтване",след това фокуса заковава.С малко по-старите Оли стъкла бързината не е чак впечатляваща.Движещи се деца и аз не можах да снимам успешно с него.С един стар Оли Е510 обаче се получи.Та............както казах в една по-стара тема-"най бързия автофокус в света" се отлага поне за Пен Е-П5 или 7![smilie18]

Автор: vth41   
Дата:   30-11-11 15:09

Kirilius за Е-ПЛ1 има по-нов ъпдейт:

Версия 1.2 – 09 август 2011
– Добавяне на поддръжка на електронен визьор VF-3

С него няма промяна в скоростта на АФ, но ми се струва, че има промяна в шумопотискането при Jpeg / може и само да ми се струва [smile] / , в смисъл към по-добро...

Автор: mihajlov2   
Дата:   30-11-11 17:09

Имам E-PL1 и обикновено го използвам с палачинката 20/1.7. Честно казано, не съм забелязал да е с чак толкова бавен автофокус при такава комбинация. Поне на мен не ми пречи. Вярно, не съм се опитвал да снимам бягащи и играещи деца например или някакви по-динамични сцени. Мога да го сравня единствено с Е-PL1 в комбинация с Панасонишкия 14-45. В такава комбинация автофокусът може би е малко по-бърз.

Автор: phil   
Дата:   01-12-11 00:51

Ако ти харесват новите PEN – ове не трябва да те притеснява колко е бърз фокуса с 20/1.7 – тих и достатъчно бърз е и на мене субективно не ми пречи. По добре гледай обектива апарата и снимките дали ти харесват повече, според мене.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »