Автор: tzl
Дата: 24-11-11 12:04
Предполагам говориш за сензори, които позволяват използването на по-висока чувствителност (ISO) като резултатът е прилично изображение в по-голямата част от диапазона на стойностите му или казано по друг начин — позволяват поне 1600 ISO и снимката "става" дори и на 1600. Има и такива, при които снимката "става" и на 6400.
Аз лично не се плаша от шум в снимката, стига целта на снимката да не е изображение без шум. Ако шумът е допустим, не се плаша от високо ISO.
Това, което питаш е въпрос на компромис между фотоапарат, който позволява по-малко шум при високо ISO и възможността да има човек по-светлосилен обектив.
Обикновено при слабо осветление първото, което се прави е да се работи с оптиката, за да се опита човек да постигне това, после евентуално скоростта на затвора, и чак накрая вдига ISO-то.
Само за сравнение — ако обективът в най-отворената си диафрагма е f4 и ми трябва примерно f2.8, това е 1 стоп разлика. Ако снимам на ISO100 и ми трябва 1 стоп разлика, просто слагам на ISO200 и съм готов. А от ISO100 до ISO1600 има 4 стопа разлика. Та ако обективът е f4 и се снима на ISO1600. Тук не говоря нищо за скоростта, защото смятам, че сме опряли в лимита на скоростта за дадената снимка.
Проблемът е, когато си на максимално ISO и все още снимката не е добре експонирана — тогава трябва да се увеличи скоростта на затвора и евентуално да се ползв статив.
Ако ползването на статив не е забранено там, където снимаш, тогава използвай това огромно предимство и си спести парите за скъпи светлосилни обективи. Стативът ще ти излезе най-евтиният вариант, с който да можеш да си свършиш перфектно работата.
Знай, че в широкия спектър на оптиката (< 35мм примерно), един-два стопа разлика в диафрагмата няма да се отразят видимо на дълбочината на рязкост на снимката, когато снимаш сгради. Най-голяма полза има в осветеността на снимката. Затова тъй като целта е "добра експонация в слабо осветени пространства", тогава за мен приоритетите биха били:
1) статив - ако е възможно да се ползва, може да вземеш направо статив
2) ако не може №1, тогава гледаш тялото да поддържа поне ISO1600 и снимката да ти е по вкуса откъм шум (което ти дава 4 стопа свобода)
3) светлосилен обектив, който да не ти продъни джоба, обаче. Ако тук удариш на камък, върни се на №2 и избери някой фотоапарат с ISO3200 (което е +1 стоп от ISO1600) и след това вземи обектива, който ти е по джоба.
В най-добрия случай минаваш на №1, а 2 и 3 са техника и оптика, които са бюджетни и ще си вършиш чудесно работата.
Публикацията е редактирана (24-11-11 12:06)
|
|