Автор: bpavlov
Дата: 24-11-11 16:04
Ето я темата
Имал съм 3 броя 50/1.4, много тъжен обектив, с много гнусно боке. Фокусът е бавен и в 4 от 10 случая не потвърждава правилно при едно натискане на бутона (на Д700). Тези които го хвалят, просто нямат никаква база за сравнение, купили са си го и им е харесал повече от китака.
50/1.8 Г не че е толкова хубав, но поне убедително автофокусът му е по точен и по бърз. А за мен това е много по-важно. Дори да ми ги дават на една цена, пак него бих избрал
Ако ти трябва обектив, с който държиш да снимаш на отворени бленди и да получаваш удовлетворение от приятния рисунък, единствения избор е Сигмата на 1.4. Като тук уговорката е, че омеква в краищата на ФФ и на по високи бленди (2.8 и нагоре) въобще не може да се сравнява като рязкост с никонските. Автофокусът е супербърз, но пак в 4 от 10 случая е фира.
Та според мен избора ти трябва да е между 50/1.8 Г и Сигмата.
Никона е подходящ за снимане на бленди от 2.8 нагоре без компромис в рязкостта и автофокуса, в това число влизат включително и събития. Меренето, включително със светкавица е перфектно
Сигмата е избора за арт и удоволствие. Истинско 1.4
От 2.8 нагоре обаче направо си става един посредствен обектив. Меренето не е добро, на силно слънце преекспонира, със светкавица също се разбира трудно. Истинските достойнства са му за снимане без светкавица при бленди от 1.4 до 2
|
|