Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Pixel binning - как става?
Автор: chefo1979   
Дата:   21-11-11 08:29

Здравейте!

Вече в няколко теми колеги споделят, че практикуват т. нар. pixel binning. Разгледах с помоща на Гугъл, но намерих само какво представлява, но не и как се постига при post-processing на RAW (както разбрах, че била идеята).
Всякава насока ще е от полза!

Предварително благодаря на всеки, успял да отдели време и намерил добро желание да даде съвет!

Поздрави!

Отговори на това съобщение
 Re: Pixel binning - как става?
Автор: BoneFletcher   
Дата:   21-11-11 09:11

RAW и pixel binning - резултати

Автор: chefo1979   
Дата:   21-11-11 10:28

Благодаря много! [beer]

Автор: kapitancho   
Дата:   21-11-11 11:00

Май темата става все по-актуална.
Като цяло, моят извод от експериментите, които правих е, че заради пропускането на стъпката с интерполирането на пиксели, картинката излиза по-изчистена при директно бинване на пикселите. При нахлулите масово матрици с много мегапиксели, май ще става все по-актуална употребата му.

Автор: CyberGene   
Дата:   21-11-11 11:03

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: jivkojj   
Дата:   21-11-11 11:06

Да видим само от коя фирма ще се светнат първи да го направят като настройка в меню-то.

Автор: hotsnail   
Дата:   21-11-11 11:47

ми то си го има това май вече

даже малко по калпав ставал роу-а

Дата:   21-11-11 14:42

sRAW не е точно това. Доколкото си спомням, останалите пиксели изобщо не се прочитат. Целта е да се прочетат всички, но директно да се подходи към елементарно слепване. Номерът за RAW според мен е, че не се пести много - просто от данни за 4 едноцветни точки, вадим данни за 1 точка с 3 цветни компонента, т.е. 25% по-малък RAW файл. Може би това възпира производителите да вкарат тази екстра.

Автор: didesignbg   
Дата:   21-11-11 16:01

Понеже говорите за pixel binning, а същевременно и за обединяване на 4 съседни пиксела с различни цветове, това не са еднакви неща.
При класическия 2x2 pixel binning се обединяват четири съседни пиксела от еднакъв цвят, като се запазва структурата на байер решетката, съответно се налага последваща интерполация.
При обединяването на четири съседни, разноцветни пиксела в един с три "истински цвята" няма интерполация, но го няма и ефекта от усилване на сигнала, която наблюдаваме при горния вариант.

Автор: borisyankov   
Дата:   21-11-11 16:03

sRAW е ТОЧНО ТОВА.

'Елементарното слепване' по никакъв начин не е по-добро от осредняването на стойности когато преоразмеряването не е точно 1/2.

Автор: nedelcho1   
Дата:   21-11-11 16:05

Файла няма да стане по - малък. Освен информацията за цетните компоненти в RAW файловете има и друга служебна информация. Примерно при Sigma, положението е подобно на това, което описваш, но файловете на SD14 например варират между 14 и 18 мегабайта при 4.7MP х 3 х 12 битов RAW.

Дата:   21-11-11 16:25

didesign,
поне това, което пише тук , говори точно за съседни физически пиксели, а не по цвят.
Друг е въпроса, че така като чета, май информацията за самия цвят пак заминава, а остава само за интензитет. Малко се пообърках [smilie8]

А относно това, за което говоря, смея да твърдя, че сигналът се подобрява. Причината е, че разните шумящи елементи (пиксели) се поглъщат до известна степен от усредняването и картинката си става прилична. При байер интерполацията, тези шумящи пиксели се интерполират и се отразяват върху няколко съседни интерполирани пиксела, с което се влошава нивото на шума.

Автор: CyberGene   
Дата:   21-11-11 16:38

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   21-11-11 16:51

kapitancho, там дават опростен вариант без цветен филтър.
Обединяването на пиксели не носи толкова много ползи, колкото ти изглежда на пръв поглед, поне не и без да имаш сензор оптимизиран за него. Или пък по-съвършен модел на смесване, обяснено с картинки.
Относно sRAW, той е по-близо до пиксел с три компонента, но всеки R и B компонент се усредняват от два съседни, докато зеленото си е незастъпено за него си има два пиксела. sRaw няма нужда от интерполация, само от баланс на бялото. Той всъщност е усъвършенстван вариант на това, което правиш с dcraw -h.

Дата:   21-11-11 17:13

Не знам дали аз правя кофти извикване или просто dcraw кофти го прави, но с dcraw -h изобщо не ми харесва как излиза картинката. Хем си пише, че няма интерполации и т.н., хем шумът е неприятно висок, сравнено с dcraw -d и бъдеща обработка.

Автор: 1vo   
Дата:   21-11-11 17:18

didesignbg написа:

> Понеже говорите за pixel binning, а
> същевременно и за обединяване на 4
> съседни пиксела с различни
> цветове, това не са еднакви неща.
> При класическия 2x2 pixel binning се
> обединяват четири съседни пиксела
> от еднакъв цвят, като се запазва
> структурата на байер решетката,
> съответно се налага последваща
> интерполация.
> При обединяването на четири
> съседни, разноцветни пиксела в
> един с три "истински цвята" няма
> интерполация, но го няма и ефекта
> от усилване на сигнала, която
> наблюдаваме при горния вариант.

Как ли е било направено в Никон Д1?

Дата:   21-11-11 17:24

Четири съседни пиксела под един филтър предполагам, перфектния вариант за обединяване. Не се сещам за причина да го правят по друг начин.
kapitancho, не знам какво правиш след -d, иначе -h е нормално за мен да не ти харесва.

Автор: nsirakov   
Дата:   21-11-11 17:37

аз като лаик да попитам, ако ресайзна снимката от 16 на 4Мпиксела няма ли да постигна по-добра картинка?

Дата:   21-11-11 17:58

didesignbg,
защо е нормално да не ми хареса?

nsirakov,
ще постигнеш по-добра, ако се взираш на 100%

Автор: slav4cho   
Дата:   22-11-11 01:04

Може ли,някой да ми обясни идеята?

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »