Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Кандидатстване фотография - НАТФИЗ
Автор: AvalancheMaster   
Дата:   18-11-11 13:20

Здравейте,

Имам няколко въпроса относно кандидатстване с фотография в НАТФИЗ. Първият естествено е дали си струва. За сега не съм чул мнения относно специалноста там от нито един човек. Има ли хора, които са следвали/завършили тази специалност там?

Вторият въпрос е какви са изпитите. Прочетох всичко в сайта им, и за жалост останах с впечатлението, че и там ситуацията е като при повечето български университети - тоест, изискват прекалено много технически познания, най-вероятно с цел посещение на консултациите. Естествено, мога и да греша - ако има някой, който се е явявал на изпитите, да сподели.

Също така, в момента следвам в чужбина, и ще ми е доста трудно да намеря всичката препоръчана литература. Ако някой знае аналогични англо-езични издания, да сподели.

Последният ми въпрос е за други университети в България (и основно София), предлагащи специалност "фотография", и на какво ниво са те.

Благодаря много!

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Кандидатстване фотография - НАТФИЗ
Автор: pstoev   
Дата:   18-11-11 13:36

изпитите са такива, че ако ги вземеш се обезмисля следването..
щото знаеш всичко от което имаш нужда за да се занимаваш с фотография(че и повече)
предимството е че ше имаш лоби и без проблем може да станеш фоторепортер [smile] [smile]

Дата:   18-11-11 13:44

А в Нов Български ситуацията каква е, защото там пък май са на другата крайност?

Автор: stardriver   
Дата:   18-11-11 13:47

Другото място е НБУ, където ще влезеш лесно, ще платиш много, а това, което ще научиш ще зависи изцяло от собствената ти мотивация.

Прецени дали ти се дават 8 х 1 200лв за 4 години и дали не е по-добре същите тези пари да ги инвестираш в техника, курсове, софтуеър и пътувания, които да те развиват като артист.

Автор: tisho86   
Дата:   18-11-11 13:53

Подкрепям stardriver!

Дата:   18-11-11 14:01

Благодаря за отговорите до момента!

Наистина ли това са единствените две места с фотография в България?

Автор: makenzi   
Дата:   18-11-11 14:08

[smile] Не си губи времето с НАТФИЗ, в НБУ, ако имаш (пари) и много желание може да научиш нещо.
По добре изкарай някой курс и си готов.[shtrak]

Автор: stardriver   
Дата:   18-11-11 14:15

makenzi ти кога учи в НБУ ?

Автор: asahi   
Дата:   18-11-11 14:16

Като начало си дай ясна сметка:
- какво знаеш и можеш сега;
- какво искаш да постигнеш за в бъдеще.

Ако не си наясно с първия въпрос можеш да изкараш един курс за начинаещи. Там ще разбереш.
След като изясниш нещата следващата крачка ще е по-аргументирана.

Автор: ivanov.10   
Дата:   18-11-11 14:30

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   18-11-11 14:34

Ахахах, интересно как споменах специалността, и се предположи, че съм мацка.

Мъжко съм, и не съм на мнение, че пари не могат да се правят... В момента уча специалност, от която се правят пари, но предпочитам нещо по-присърце.

Благодаря все пак!

Автор: ivanov.10   
Дата:   18-11-11 14:43

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   18-11-11 15:26

Няма проблем. ;)

Автор: vikitovikito   
Дата:   18-11-11 15:38

Автор: GOSPODIN   
Дата:   18-11-11 15:42

За БГ и тези два университета са достатъчни. Напоследък няма много желаещи в НАТФИЗ, че се юрнаха да стават юристи и икономисти.[smile]
Има много места на запад от нас, но и обучението е по-скъпо.
Ето един от тях:
http://www.solent.ac.uk

Автор: dream_catcher   
Дата:   18-11-11 15:45

В НХА има магистратура "Фотография"; май от тази година.

В Нов Български можеш да влизаш на каквито пожелаеш лекции, дори и без да си записал специалност; така че направо би могъл да отидеш и да видиш за какво става въпрос.

За НАТФИЗ мога да кажа само, че не е вярно че "изпитите са такива, че ако ги вземеш се обезмисля следването". Тъпото е, че не им ли ходиш на консултациите, правят всичко възможно да те отрежат на изпитите.

А пък ако изръсиш пред доцента съставял теста, че въпросите са некоректно зададени, двойката ти е вързана в кърпа [smilie18] (личен опит)

Автор: Gruyu   
Дата:   18-11-11 15:56

направи си едно маркетингово проучване - колко от топ-фотографите у нас са завършили фотография( аз лично нямам никаква представа) и ще си отговориш струва ли си инвестицията във времето.... за пари не говорим

Дата:   18-11-11 16:03

За чужбина знам... даже в Единбургския университет имат фотообщество с такава база, каквато сигурно много малко организации тук имат. Но аз искам да се върна в България, така че...

А за НХА сега ще проверя.

РЕДАКЦИЯ: В НХА е само магистърска, за жалост.

Публикацията е редактирана (18-11-11 16:04)

Автор: a4o90   
Дата:   18-11-11 16:40

Нека споделя и моя опит - преди 3 години се питах абсолютно същото нещо, което и ти сега. Какво направих? Не кандидатствах. Съжалявам ли? Не.
По мои наблюдения (поне в сравнително малък град като Ямбол) една доста малка част от фотографите имат такова образование, но не съм забелязал тези фотографи да се справят със задълженията си по-добре от останалите. Баща ми например беше инженер по образование, но това не му пречеше да се "подвизава" като фотограф по морето, още преди времето на DSLR-ите. Мое мнение е, че дипломата за фотограф не те прави автоматично добър такъв, както притежанието на шофьорска книжка не те прави Шумахер. Аз, разбира се, не съм кандидатствал, така че нека думите ми не се вземат за чиста монета.
Минах по друг път - Литература, онлайн уроци, практика, практика, практика. Може би е от тях, може би "фотографският" ген у мен е решил да се покаже малко, но мисля че се развивам в положителна насока. Което ме води и до следващия ми въпрос - докъде искаш да стигнеш с фотографията? Хоби? Страст? Професия? Или както е казал Маркс (или беше Енгелс?) най-добре комбинация от трите. Имай предвид обаче, че работата като фотограф трудно може да се сравни с хобито - не всичко е толкова "звездно" и "магическо". Трудно се преживява само с правене и продаване на шедьоври. Много често ще ти се налага да снимаш неща, които не са ти присърце - било то сополанкото от съседния блок за бележника, или на Пенка от-еди-къде-си сватбата; да изкарваш снимки на дебели туристи? Или може би пък искаш да си от онези фотографи където снимат по дискотеки? Фоторепортер? За последните две освен талант мисля че трябват и здрави крака /или глава [smilie5] естествено в рамките на шегата/. Затова преди да продължа с безпосочните си разсъждения, ще те помоля да си отговориш на тези въпроси
[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: A.Nikolov   
Дата:   18-11-11 16:41

След една година учене на фотография в България, реших да заамина за Англия...Мисля, че сам можеш да си отговориш защо...

Автор: aeobs   
Дата:   18-11-11 17:32

С каква точно фотография искаш да се занимаваш?
Какъвто и да е отговора, никога не се записвай да учиш фотография в университет.

Дата:   18-11-11 18:34

Основно с поръчкова арт фотография - портретна, продуктова и модна, макар напоследък да имам интерес в архитектурната.

Благодаря за отговорите до момента!

Автор: vAnko0   
Дата:   18-11-11 20:58

http://www.youtube.com/watch?v=Xq-HpT5jh2Q&feature=share

Това е поздрав за Ivanov.10 дето каза няма да стане...Сетих се просто.

Публикацията е редактирана (18-11-11 20:59)

Автор: borissov   
Дата:   18-11-11 21:30

Не си губи времето с глупости като НАТФИЗ и НБУ, и най-вече не се връщай в България, каквото и да ти струва. Поцъкай година, после стани асистент на някой фотограф, който те кефи. След 2-3 години си готов. И си намисли по-тесен профил от "поръчкова арт фотография - портретна, продуктова и модна, макар напоследък да имам интерес в архитектурната", щото така няма да те взимат насериозно :)

Автор: jino   
Дата:   18-11-11 21:44

Нещо сбъркано много има в нас българите [smilie2]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »