Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Настройка исо
Автор: bega4kata   
Дата:   20-10-11 23:48

Здравейте,съфорумци.Казвам се Самуил и това е първият ми пост.Още не съм се запознал мн.добре със форума,но ползвах търсачката и не можах да намеря конкретен отговор на моя лаишки въпрос.Модератор съм в автофорум и зная как да ползвам търсачката.
И така на въпроса:Абсолютен любител съм,но наскоро си купих Никон 5100.Обектива е стандартния в кита а-фс Никор 18-55.ф3.5-5.6.Вече се понаучих да снимам,но въпроса ми е в режимите P,S,A,M с какво исао да снимам.Има възможност да се включи авто исо с лимитер.Та въпроса е на колко да го огранича.По принцип най ми харесва как снима с исо 100,но някои снимки стават тъмни когато снимам при ограничена светлина.Самата снимка става студена.Когато вдигна исото е по-добре но при увеличение има шум.Апарата си вдига исото макс.до 400,дори и да съм задал по-високи стойности когато ползвам светкавица.еждудругото си купих SB700 и нещата се подобриха,но все пак въпроса остава.На исо 100 снима със светкавица със скорост 1/60 ,а на исо различно от 100-примерно съм задал ограничение 200 или 1600 снима със скорост 1/200.Скороста 1/200 не е лошо,но снимката при исо 200 не е по светла от тази със исо 100 и скорост 1/60.
По принцип пък ми харесва да снимам с по-затворена бленда....,а искам и с ниско исо....май и аз не знам какво искам.Но все пак ще съм благодарен на коментари от специалисти по въпроса с лимитера на исото на Никона.

Отговори на това съобщение
 Re: Настройка исо
Автор: asahi   
Дата:   21-10-11 00:01

https://photo-forum.net/ebook/start.htm

Снимай на минималното ИСО, което ти върши работа.
"Студеното" е от баланса на бялото.

Останалото е въпрос на компромис. Не затваряй блендата повече от 8.

Автор: tzl   
Дата:   21-10-11 00:01

Снимай с най-ниското ISO, което позволява момента. Не се притеснявай от шум в снимката, в случай, че трябва да снимаш на ISO 1600. По-добре шум, отколкото да не ти е на фокус.

ISO-то е показател за това колко са чувствителни фото сензорите. Колкото по-високо е числото, толкова се насищат по-бързо със светлина, т.е. снимката става по-светла. По-високо ISO се ползва главно, когато настройките на диафрагмата и скоростта вече не могат да помогнат да имаш нужната експонация на снимката. Тогава прибягваш до вдигане на ISO-то.

Най-добре не го слагай на "автоматично", но си го нагласяй ръчно.

Имай предвид, че в много случаи има компромиси. Това какво искаш, не винаги се получава. В случай, че искаш да снимаш на по-затворена диафрагма, може да не се окаже най-правилното решение и трябва да решиш дали да удовлетвориш желанието си, което ще ти струва повече шум (по-високо ISO) или ще трябва да отвориш диафрагмата и да позволиш да влезе повече светлина, но пък тогава ще се получи друг тип снимка.

Автор: pefoto01   
Дата:   21-10-11 00:06

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   21-10-11 00:16

Ами на авто исо изобщо не ми харесват снимките.А за това какво представлява исото ми е ясно,но явно както се и опасявах,няма някакви точни правила.[smile]
Незная, нещо много се затруднявам...за сега ще го сложа на авто до 400.То и без това не си го вдига повече когато ползва светкавицата.

Публикацията е редактирана (21-10-11 00:20)

Автор: slav4cho   
Дата:   21-10-11 01:02

Най простия съвет,който мога да ти дам е да се съобразяваш със скороста.Когато не ти достига скорост(демек е твърде ниска и се размазва снимката)вдигаш исото, вдигаш докато спре да се размазва изображението.А за студенината е от баланса на бялото.Просто експериментирай с баланса.

Автор: pefoto01   
Дата:   21-10-11 11:40

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: thumper   
Дата:   21-10-11 16:13

В тъмно помещение със светкавица сксоростта не е от особено значение. Импулсът на светкавицата може да е 1/20000 сек. така че дали затворът ще е отворен 1/60 или 1/200, количеството светлина си е все същото - за това снимките ти стават еднакво осветени при различни скорости. А максималната ти скорост със светкавица е 1/200 защото това е максималанта скорост за синхронизация. Ако е по-висока, част от снимката ти ще бъде тъмна.

Публикацията е редактирана (21-10-11 16:15)

Дата:   05-11-11 00:27

Благодаря за съветите[smile]
Гледам да снимам с исо 100,ако ми се струва много тъмен фона зад осветения обект го вдигам на 200.Тогава ми се вдига скороста на 1/200.Но я връщам в М режима на 1/80 или 1/60 и с бленда 5 стават добри снимките.
Номера е в практика и опити.
На исо 400 пък хваща още повече светлина на фона в дълбочина,но има шум вече [smilie2] [smilie9]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »