Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Моля за съвет, кой филм е по-добър?
Снимал съм с Илфорда и съм много доволен, но някак си ме гложди да опитам и с Кодака, от друга страна не ми се рискува.
Четох някви оплаквания, че Кодака е с прекалено висок контраст, което малко ме притеснява.
От друга страна, тоя fine grain ме изкушава да опитам?
Трябва ми за слънчева светлина, на черен фон, като слънцето е в контражур.
Пример: https://photo-forum.net/static/forum/2011-10/qxzz5653.JPG
За голямо съжаление, не останаха много-много качествени черно-бели филми! То не останаха и фирми, които да ги произвеждат...
Контрастът на негатива зависи и от проявяването, така че, не го забравяй!
Ще се наложи да направиш няколко експеримента с клинове -2 -1 0 +1 +2 (парчета от филми с един номер на емулсията) с фирмения проявител за T-max, както и с други изравняващи проявители.
Няма да е лошо да се регистрираш в сайта за филмова фотография:
Навремето ползвах T-max 400, експониран според вида на сюжета (нисък контраст, нормален контраст или висок контраст), проявен като N-1 N0 или N+1.
Става дума за ролфилми, на които е сниман само един сюжет и на защитната хартия с флумастер е отбелязан типа на проявяването (чичко Ансел, вечна му памет!)
Не мисля, че е с висок контраст.
Ето един пример Тмакс100 @ 200 проявен в Кафенол Ц-М за 12 минути на 24 градуса.
Като цяло съм проявявал за висок контраст, но резултата е с доста-добра тоналност и среден контраст.