Автор: dvdobrev
Дата: 22-08-11 09:45
Разполагам с Canon 40D и обектив 17-85 f/4-5.6 , който преди две седмици реших да заменя с 17-55 f2.8 . Разделих се с 2000 лева мотивиран от всички ревюта и коментари който изчетох за въпросният обектив и от голямото желания да правя доста по-качествени кадри от тези до момента. Поръчах обектива онлине понеже не съм предполагал че са възможни проблеми . На 09.08.2011 разполагах с тъй наречената острилка 17-55 f2.8 и ми започнаха кошмарите. То не бяха тестове със снимане на играчки, вестници, цветя, хора на различни милиметри, различни бленди и различни скорости и в 80% от кадрите имах съмнението че фокуса ми бяга с една идея към мен а не там където желая да е. Тъй като е всеизвестен факт че проблема с фокуса 99% е фотографска грешка реших че в мен е проблема и реших че ми трябва повече упражнение с този обектив. Упражнявайки се забелязвам че на бленда 2.8 правя доста по-остри кадри от на 5.6; 6.3 или 8. Снимам само RAW . Също констатирам че IS е доста по-шумен от този на 17-85.
Снимах две сватби. Едната с 17-85, а другата с 17-55: на първата от 1000 кадъра 250 брак, фокуса винаги където трябва, снимки с трима души на бленда 6.3 лицата и на тримата резки(като меря по средна точка и човека в средата) и почти не ми се е наложило да изострям кадри. На втората 1000 кадъра 600 брак, а останалите 400 с голям компромис и изостряне на всяка една снимка. За цвят няма смисъл да се говори 17-55 f2.8 в пъти по-добър. За проба вземах от основния фотограф, който бях помолил да снимам с него Sigma 18-250mm F/3.5-6.3 DC OS HSM и виждам как правя сходни и дори по-добри кадри от 17-55 на бленда на 4.5 и нагоре.
Започвам да се съмнявам и в своите умения, тялото, но клоня към обектива или по-точно комбинацията между това тяло и този обектив.
Моля за съвети. Къде е проблема според вас?
|
|