Автор: bpavlov
Дата: 02-09-11 17:12
Taкaa, понеже се амбицирАх за тея педесятки, прескочих до Скайситито и наснимах малко снимки с двата обектива при абсолютно еднакви условия.
Бях забравил 50/1.4 колко бавно и тържествено отива до точката на потвърждаване.
Новия 50/1.8 има осезаемо по-бърз фокус, както ще се види от снимките, и по-точен.
И двата обектива не ми харесват, но ако трябва да избирам, твърдо бих взел новия на 1.8
Всички снимки са с автофокус, нарочно, за да се види какво става в реалния живот.
Първо съм снимал с 50/1.4, после същото с 50/1.8
В първата серия има по 2 снимки на бленда, първата снимка с централна фокусна точка в центъра, препотвърдено 3 пъти, втората снимка е пак така, но след това е прекомпозирано.
Тук сега някой ще каже - не се прекомпозира от централна точка, снима се от статив, щото фокуса може да е избягал...
Може, но точно така ще изглеждат и вашите снимки, когато снимате, фокуса няма да го хванете по-добре, а разликите при двата обектива си личат въпреки "неправилното" прекомпозиране (всичко е правено 1:1)
Вижда се, че 50/1.4 е дал има нема 40% фира... не че нещо
Накрая има малко общи снимки само с 1.8-цата.
Моето мнение за нея - напълно използваема като резолюция и точен автофокус от ф2, но аберациите стават поносими чак при 2.8. По този параграф 1.4-ката води точно с 1 стоп.
http://www.boyanpavlov.com/Public/forums/G-1.8vs1.4.rar
|
|