Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 RAW и pixel binning - резултати
Автор: kapitancho   
Дата:   31-08-11 21:19

Имам една идея да си поиграя с RAW файлове на Д7000 и от 16мп матрица да си слепям 2х2 пиксела и да си вадя 4мп снимка. Ясно е, че има достатъчно програми за обработка и т.н., но идеята ми е да поекспериментирам.
За тази цел искам да попитам дали е лесно да се изкара от RAW файлът необработените данни, заедно с конкретния цвят за съответния пиксел? Знам, че има гугъл за тази работа, но преди да се заровя ми се иска да попитам по-запознатите за този казус. Благодаря предварително на всички отзовали се [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: RAW и pixel binning
Автор: didesignbg   
Дата:   31-08-11 21:51

dcraw -D
libraw unprocessed_raw.exe

Автор: CyberGene   
Дата:   31-08-11 23:16

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   01-09-11 04:59

designbg [smilie24]

Cyber, прочетох малко за dcraw и сега остана и да го изпробвам. На първо четене, май има шанс да се източи и информацията за това кое кой цвят е, но като го разуча и ще пиша, щом и ти имаш интерес.

Дата:   01-09-11 07:04

Поиграх си с dcraw и изкарах както смалени 4мп снимки, така и grayscale изображения. При първата ситуация, резултатът ми хареса и бих си правил така снимките.
При втората, успях от tiff файловете да направя grayscale png собственоръчно, а след това и да направя pixel binning и да изкарам 4мп снимка. При последното, на практика дублирам действието на dcraw, но цветовете остават в суров вид, т.е. не се прилага баланса на бялото.
Мога и примери да кача, ако някой се интересува.

Автор: hotsnail   
Дата:   01-09-11 08:04

Амо пусни примери. Аз вчера направих 1 с -h

http://www.karaatanasov.info/photo/DSC05669_DxO1.jpg

Дата:   01-09-11 08:43

Ето два примера:

1. Разлика в цветовете:
а) Отгоре е директно с dcraw -h, с бял баланс според записания в RAW файла.
б) Отдолу е с dcraw -d и после през един мой скрипт, който взима пиксел по пиксел от grayscale TIFF-а и го пълни с клетки 2х2 като за зеленото взимам средната стойност от двата пиксела.

http://crop-factor.net/tlsim/snimki/dcraw_vs_my_color.png

2. Разлика в шума - приложени са същите похвати като при горното, но го пускам, защото изненадващо се оказа, че както аз съм го преобразувал, шумът е очевадно по-малко, макар и със лека загуба на острота. Вляво dcraw -h, вдясно dcraw -d + мое преобразуване

http://crop-factor.net/tlsim/snimki/dcraw_vs_my_noise.png

Re: RAW и pixel binning - резултати
Дата:   01-09-11 14:01

Ето и още едно сравнение между 4мп картинки изцедени от 16мп НЕФ:

отляво надясно:
dcraw -h -w (взима баланс)
dcraw -d + binning с мой скрипт
jpg large fine (смален на 50%)
dcraw -h -W (смята сам баланса)

http://crop-factor.net/tlsim/snimki/mliako_6400.jpg

За вариант 1 пробвах и с -n ### за премахване на шум, но нямаше подобрение, което да си заслужава.

Мисля, че така приложената от мен проста формула за обединяване на пикселите дава изненадващо добри резултати откъм шум. Цената, която се плаща е, че цветовете са в суров вид. Въпреки това, би трябвало да могат да се коригират в последствие.

Дата:   01-09-11 14:14

Сложи и една снимка от АЦР намалена на 4мп от роу без шумоподтискане.
-h просто ползва само една четвърт от пикселите.

Дата:   01-09-11 14:23

Нямам ACR [smilie6]

Щом ползва само 1/4 от пикселите, значи е безмислена история. Сигурен ли си, че го прави? В конзолата не пише да прилага алгоритъм за интерполиране ...

Дата:   01-09-11 14:31

Почти съм сигурен че това прави изхвърля три четвърти и ползва само една четвърт, за това е толкова бърз.

Дата:   01-09-11 14:33

Не знам защо трябва да изхвърля. На практика имаш синьо и червено само в по един от 4 пиксела и зелено в два. За да смали на половина, трябва да вземе от някъде информация за цветовете. Както и да е, ще пробвам ACR и ще пусна пример

P.S - нямам фотошоп, така че ACR отпада.

Публикацията е редактирана (01-09-11 14:41)

Автор: hotsnail   
Дата:   01-09-11 15:00

dide мисля че просто от 4 черно бели (с филтре - два зелени и червен и син) комбинира в един цветен с три компонента.

Другите алгоритми добавят към зеления син и червен с интерполация, която отнема много сметки. Така де РОУ конвертора "измисля" 2/3 от снимката.

-h не мисли просто събира данните на едно място.

Публикацията е редактирана (01-09-11 15:01)

Дата:   01-09-11 15:08

Да, вярно е това прави.

Дата:   01-09-11 15:14

Ок, стигнахме до консенсус. Иначе остана мистерията, защо го прави толкова зле. Явно като прилага корекции за белия баланс и нещата се осакатяват някак.
Иначе -d вади чудесна картинка, която с повече занимавка може на всичко да се превърне и предполагам, че съответните програми го правят, но не знам до колко са пригодени да прескачат интерполацията някак и да вадят директно 4 пъти по-малка картинка. Някак си ми се струва, че тази интерполация внася излишен шум в картинката. Последните размисли са за четирицифрено ИСО, защото на трицифрено проблеми с шума кажи речи няма.

Дата:   01-09-11 15:23

Защото нямаш никаква форма на шумоподтискане. Ползваш два зверски шумни пиксела червен и зелен и директно от тях формираш един пиксел.
При интерполацията стойността на четирите пиксела се явява осреднена (мешаш съседни пиксели). Съвсем логично е да постигаш такъв резултат.
Погледни второто което съм ти дал libraw това е dcraw направен на библиотека, ако ще пишеш нещо ще ти е много по-лесно. Има и готови компилирани файлове в /bin.

Дата:   01-09-11 15:36

Това с двата шумни пиксела на разбрах по коя точка го каза.
Иначе libraw го пробвах и има интересни неща ... ще си играя още с него...

Дата:   01-09-11 15:46

по dcraw -h, той взима четири пиксела два зелени, който очевидно осреднява и ползва директно синия и червения. Те обаче така или иначе са най-шумните, белия баланс ги вдига още повече (особено гледам си снимал на лампа).
Когато имаш интерполация шумния цветен пиксел се замазва веднъж от доминиращия зелен пиксел, а и от съседните пиксели.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »