Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Точка в обектива
Автор: peenchev   
Дата:   30-08-11 19:02

Ако някой може да ми каже на какво се дължи това петно.Явява се само когато снимам ясно небе и на нощни снимки пак на небето.

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2998/147691491567925246513147195439kJjkjPBEBgdqMKBUHmD.JPG

Отговори на това съобщение
 Re: Точка в обектива
Автор: J0R0   
Дата:   30-08-11 19:14

Прашинка върху матрицата.
Същият проблем

Автор: mini4iki   
Дата:   30-08-11 19:16

Всъщност се явява винаги, само че като снимаш ясно небе се вижда най-много [smile]
За съжаление и аз имам същия проблем...

Автор: klez   
Дата:   30-08-11 19:21

Особено като позатвориш блендата съвсем се забелязва вероятно. Прашинка на матрицата е да

Автор: dfxos   
Дата:   30-08-11 19:21

И аз имам този кофти проблем, но се появяват само при дълги експозиции и хдр, и странно защо понякога петното е 1, понякога 3 и то на различни места?!

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/284143_258235460858728_100000168285740_1227743_391360

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/284437_258355234180084_100000168285740_1228124_566513

Автор: ZENON   
Дата:   30-08-11 19:30

Айде хора, използвайте търсачката, комплекти за чистене, сръчни ръце и т.н. за да се лишите от тези "екстри".

Само за протокола да вметна, че покритието на матрицата е доста кораво и не е лесно да се батиса.

Дата:   30-08-11 19:52

Като купих моя апарат, пича ми даде към него един комплект за чистене, може ли да ми свърши някаква работа на мен?

http://img4.imageshack.us/img4/3057/dsc7213g.jpg

Автор: alphatier   
Дата:   30-08-11 19:57

Не,не виждаш ли какво пише на двете шишета :LENS ..... това е кит за чистене на обективи,за матрици си има други китове [smile]

Дата:   30-08-11 20:01

Ясно, значи няма да са ми нужни въобще, понеже съм с филтри на обективите, а тях ги чистя с антистатична кърпичка и леко дъхване да се навлажнят. Сори за спама в темата!

Автор: simbon4o   
Дата:   30-08-11 20:38

с какъв апарат снимаш, някои имат системи за друсане, духане и т.н. на матрицата и може да си я махне сам. Иначе тези боклуци стават ясни само като снимаш на затворени бленди(числото е по-голямо от 7.1 примерно и колкото по-затворена толкова по-ясно личи. Ако много те дразни има духалки за целта ще продухаш матрицата и ще се махне, но ако имаш други вътре ще се разнесат и може да ти станат повечко тези върху матрицата... най-добре сервиз за прахосмучене за да ги изкарат от системата изобщо.
За да не става така - сменяй обективи само на непрашно място бързо и с наведен надолу апарат докато няма обектив. Обективите с капачки винаги и ако имат прах отзад го продухвай че после огледалото го мята на матрицата.

Автор: borkond   
Дата:   30-08-11 20:47

Ухахахаха - при мен са се нароили доста - хайде да си направим манифактура за почистване на тез гадинки!

Дата:   30-08-11 22:37

dfxos на едно и също място виждам точките в 2те снимки бе, просто едната е Landscape другата Portrait :) А относно кое кога се вижда... те могат и да се местят по принцип прашинките и на различни бленди изглеждат по различен начин.

Автор: d_ave   
Дата:   30-08-11 22:44

обаче най-кофти е да идеш при Зентекс, да ти почисти матрицата, да я тестваш и да няма нищо и като се върнеш вкъщи на другия край на града да откриеш огромна черна точка баш в средата, дето не пада с духане:)

хора, направо ви завиждам, такива яки снимки правите, а да не знаете какво е прах по матрицата! честно, искам и аз така да мога да снимам без да обръщам внимание на техниката:) не се подигравам, съвсем сериозен сум:)

Автор: victory13   
Дата:   30-08-11 22:47

d_ave [smilie24]

Дата:   31-08-11 00:00

То ясно че са така ама на едната снимка точката е 1 на другата 3.klez написа:

> dfxos на едно и също място виждам
> точките в 2те снимки бе, просто
> едната е Landscape другата Portrait :) А
> относно кое кога се вижда... те
> могат и да се местят по принцип
> прашинките и на различни бленди
> изглеждат по различен начин.

Дата:   31-08-11 00:17

Ако ви интересува, мога да кажа аз какво правя, как чистя на двете тела матриците... Само ако някой го интересува де [smilie7]

Дата:   31-08-11 01:36

Ами интересува ни, кажи, че мойта е станала....

Автор: turntablism   
Дата:   31-08-11 09:27

Интерес има, я да чуем [smile] . Аз лично ще съм благодарен!

Дата:   31-08-11 10:27

Ето какво имам за чистене и всъщност как процедирам.

1. Лупа за гледане на прах по матрицата;
2. Течност и шпатули за мокро/сухо чистене;
3. Ленспен пак за почистване на матрицата;
4. Самоделни накрайници за битова прахосмукачка - единият е прост мек маркуч с малки V образни нарези по отвора дето контактува с матрицата (маркуча е като от система, но с по-голям диаметър и по-мек) който е прокаран през стар фулмастер (фулмастера играе роля на дръжка) и пак такъв мъркуч закрепен за шпатула (втори накрайник).

Всъщност процедурата зависи от това колко е наклепана матрицата.
В общия случай ако имам упорити боклуци се чисти мокро, след това сухо и накрая се минава с накрайника с фулмастера за да се изсмуче каквото е останало от матрицата и около нея (защото винаги има по някоя прашинка, която е останала). После контролен изстрел в небето и ако нещо е останало или е влезло... обикновено с "прахосмукачката" е достатъчно да се мине още веднъж.
С импровизираната прахосмукачка почиствам цялата вътрешност на тялото достъпна за почистване.
За сега този метод е безотказен, като не ползвам духалки и др. подобни уреди за набиване на прах.

P.S. Ленспена се оказа малко излишен, но "колкото повече, толкова повече" беше казал някой :)

Публикацията е редактирана (31-08-11 10:29)

Автор: monochrome   
Дата:   31-08-11 15:15

аматьори
[smilie5]

https://lh4.googleusercontent.com/-IVQiVRl-QYw/Tl4k56ZeI1I/AAAAAAAAA6U/gr4rr74BlHs/s640/DSC_9921-dir

PS: леко съм усилил контраста, за да си личат повече. Знам, че трябва да го чистя..

Публикацията е редактирана (31-08-11 15:17)

Дата:   31-08-11 15:26

леле...[smilie5]

Автор: entombed   
Дата:   31-08-11 15:28

изчакай още малко и ще е като ефект.

Автор: monochrome   
Дата:   31-08-11 15:59

тук е с един силен неутрален филтър и ми трябваше максимално затворена бленда, за да мога да изстискам още няколко секунди.. същата снимка я има в профила ми почти изчистена.. 5 минути работа във фотошоп, които обаче могат и да се спестят с едно бързо почистване.

Автор: peenchev   
Дата:   16-09-11 22:35

Мерси много.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »