Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Под удара на критиката
Автор: тьма   
Дата:   30-08-11 14:21

Темата не е оригинална, разбира се, заимствана е от един руски сайт, където предложих своя снимка "На острие критики" - снимка, която в нашия форум има приличен рейтинг, но в руския ме направиха на пух и прах.

Става дума за този портрет

https://photo-forum.net/static/forum/2011-08/wcbs8810.JPG

http://mirror01.lensart.ru/picturecontent-pid-4256d.jpg

Там събрах много малко гласове - положително гласувалите бяха само 13/х 3 макс. точки/, имаше няколко с 0 и двама-трима с 2, минуси за щастие нямаше.
Не харесаха позицията на ръцете, едноочието ги плашеше, но най-вече критикуваха излизащата от главата на модела вятърна мелница. Честно казано малко се ядосах и тук-там отговорих по овенски, но след като ме нахокаха, че дори не съм благодарила за критиката им, свих рогите.

С една дума - иска ми се и тук да показваме свои снимки, за които сме готови да търпим и понесем критика.

Ще покажа своя снимка, която лично аз си харесвам, но не се радва на особен успех, бих ви помолила да ми кажете обективното си мнение, в никакъв случай не желая да гласувате - но критиките да бъдат под снимката - ще дам линк, целта е да не се пълни излишно темата и да може всеки, който желае обективна критика, да покаже тук снимката си и линка към нея.

Ще трия само коментари,
които не отговарят на добрите нрави[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Под удара на критиката
Дата:   30-08-11 14:23

Това е снимката, която бих желала да критикувате.

https://photo-forum.net/static/forum/2011-08/puxk6902.JPG

https://photo-forum.net/static/site_pics/155/1_1313923195.jpg

критиките тук

Автор: icikonti   
Дата:   30-08-11 14:24

И моето мнение е като в руския форум!
За мен главата и вятърната мелница са в едно и също място в кадъра и се бият!Чудя се кое да гледам първо!Погледа ми скача ту на главата, ту на мелницата, без да има връзка между тях или някаква дори и мислена линия помежду им.
На пръв поглед -това!

Автор: sirteo   
Дата:   30-08-11 14:28

Мелницата наистина разсейва [smile]

Дата:   30-08-11 14:30

ок, не питам за първата снимка, тя вече беше достатъчно критикувана, учудващото е, че в нашия форум никой не забеляза позицията на мелницата - дала съм друга снимка за критика[smile]

Автор: shampoanta   
Дата:   30-08-11 14:47

Тъме гледам в топ Б-е на първа страница се кипри една кичозна огнена мома,а отдолу ред сълзи ред въздишки гарнирани с умиляващи ухото похвали ... та за момент си помислих те това е снимка за критика ,има материал в нея , а относно твойта фотка какво да критикуваме - не виждам ни идея ни реализация ,която да мотивира пръстите ми да тропкат по клавиатурата[smilie7]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   30-08-11 14:52

Относно втората работа ... Прекрасна работа :) Искрено я харесвам!
Основния недостатък са прекалено сложните композиция и замисъл. На пръв поглед дори наблюдателя не си дава сметка, че работата е съставена от две отделни части. Освен това всяка от частите съдържа доста много елементи. Всъщност, това не е задължително недостатък, просто начина на постройка предполага по-активна роля за наблюдателя - той не е попаднал на опростена, водеща не само погледа ум, но и мисловното му възприемане творба. За сметка на това в общия случай при този вариант, вече прежалил композиционната простота, авторът би могъл по-свободно да разполага в двете части на творбата нужните му елементи. Това разбира се е едва ли е било лесно да се постигне в този конкретен случай - вижда се, че е снимано почти репортажно, без възможност за предварително аранжиране и подготовка.
Може би от друга страна в желанието си да не се лишава от детайли, важни за неговия замисъл авторът все пак леко се е увлякъл, но това разбира се е въпрос на критерий и гледна точка.
Друг недостатък/предимство на работата е в това, че дава възможност за доста и различни интерпретации от наблюдателя. Един може да каже, че основния замисъл на автора е да противопостави в работата си твореца на произведението, като ги покаже директно. Звучи добре казано със сложни думички :) Друг може да каже, че просто авторът е искал да покаже в творбата си символично един цялостен творчески процес. Също звучи доста професионално :) Истината е, че самият автор може и да намери тези интерпретации не само далеч от истината, но дори смешни :) Но пък като цяло неговата работа ги позволява. А защо това също може да бъде и недостатък и предимство - зависи как изобщо възприемаме изкуството. Някой го възприемат като предаване по художествен път на точно определено авторово послание - следователно колкото по-точно наблюдателят възприеме това послание, толкова по-добре. Друг обаче би могъл да смята, че основната цел на изкуството е да накара този, който го възприема да мисли и чувства, поемайки собствен път и в това отношение колкото повече възможности за различни, даже противоречиви интерпретации - толкова по-добре ...
По много и различни начини би могло да се обясни и оставянето на светлинния източник в най-дясната част на левия квадрат.

Дата:   30-08-11 14:59

HSGeorgiev, благодаря, това наистина е страхотен коментар - истината е, че двата кадъра са свързани доста импулсивно, най-вече защото са репортажни и действително отразяват резултата на един творчески процес - рисунката, и напъните на някой, опитващ се да бъде творец - фотограф - стоп кадър - именно за да има повече време зрителят да осмисли двата процеса или по-скоро импулсивната хрумка на автора, тоест мен, който малко е мислил, като ги е свързвал[smilie3]А светлинният източник е там, където е истинското изкуство.

Всъщност сега ме накара да се замисля и аз върху идеята на свързване на тези два кадъра[smile]

Публикацията е редактирана (30-08-11 15:01)

Дата:   30-08-11 15:03

shampoant-е, ами затракай по клавиатурата под огнената снимка, защо не го правиш - или се боиш, че ще има кой да защити автора, докато аз тук приемам всякакви мнения[smile]

Дата:   30-08-11 15:04

Отново ще ви помоля да пишете под снимката, а темата да бъде само за показване на кадри и линкове към тях.

Автор: gruncharov   
Дата:   30-08-11 18:49

Не че нещо, но ако всеки си пусне такава тема форума ще заприлича на публичен дом - От друга гледна точка смятам, че много хора биха искали да чуят критика за дадена снимка - а коментарите почти никой не ползва. Може би не е зле да се направи отделен форум "критика", по другите форуми на "запад" я има тази опция и е доста интересна.

Колкото до рейтинга тук - защо ти прави впечатление? Тук влизат главно фотографи. Истинския рейтинг идва от "нормалните" хора и това е рейтинга, който е важен. Аз предпочитам 50 души да ми харесат дадена снимка във фейсбук от колкото да се чудя защо нямам б-рейтинг. А отделно рейтинга тук е всичко друго, само не и обективен.

Все пак, тъй като пита ще дам и аз две думи за снимките ти. Първата тио снимка ми харесва и против мненията на колегите смятам, че позицията на мелницата е идеална (против всички "правила" от към композиция). Виждам ясен контекст между мелницата и момичето, е.г. тя е замислена над нещо и в главата и цари хаус и мислите и минават бързо като движението на мелницата и т.н. -- моя визия. Самата снимка аз бих я направил черно-бяла, с леко вигнетиране.

На втората снимка рамката ме разсейва, според мен трябва да е бяла и да е с еднаква дебелина навсякъде. Самата композиция на двата кадъра ми харесва, въпреки че според мен си прекалил малко с noise-a.

Успехи,
Георги

PS: Извинявам се за пунктуацията (преди пак да ме нападнете)

Автор: MauMyHa   
Дата:   30-08-11 19:43

тьма
снимката с "полегналата тодорка" има една основна забележка МЕЛНИЦАТА и ракурса отделно[smile]

Автор: dismis   
Дата:   30-08-11 19:56

Страхотна тема. Толкова малка искрена критика има в нашия форум :( а дори и да има хората почти никога не я приемат. Адмирации за темата:) Искам и аз да се включа с една моя снимка и надявам се няма да се разбере като евтин начин за събиране на точки - (моля не гласувайте повече за снимката :) )
Бих искал да чуя как според вас мога да я подобря. Ще ходя пак там и ще снимам в това помещение. Иска ми се да променя композицията, също искам да прибавя малко пушек и еветуално съвсем малко огън ( да знам сега всички си мислите за другия огнен кадър но идеята я имах още от предния път когато снимах там).

Направих си малка скица за това как искам да променя кадъра и композицията за следващия път.

С червен цвят съм отбелязал къде искам да поставя модела пак прилично разсъблечен седнал по много подобенначинс дебела книга отворена точно пред гърдите му гледайки навъре. Това е в една маза и там откъдето идва светлината има две огромни дупки от които ми се иска да разлея вода която да се стича на капки и пръски надоло - сивите черти и точно там където модела е застанал сега.
Зелените кръгове очертават две големи "окръжни" платформи които не се виждат сега. С оранжево съм отбелязаул къде евентуално искам да запаля мног малък и слаб огън - от части заради светлината от части заради малко пушек. Мога да щракна 2 кадъра със същия модел, първо на едното място,после на другото или мога да намеря и още един модел. Също това беше около 85мм обектив. За следващия път мога да намеря 50мм и това ще ми помогне да е малко по широк кадъра.Също имам на разположение и една обикновенна светкавица която за сега може да използвам само за да светна зад водата капеща от тавана и пушека за да ги откроя от стената зад тях ако успея да го направя това :)

Май прекалих с писането. С много голямо удоволствие ще чуя ако някой има съвет или забележка относно предишния ми кадър и плана (скицата) за следващия.
Кадъра:

https://photo-forum.net/static/forum/2011-08/ooyu7728.JPG

http://dl.dropbox.com/u/3377334/pictures/IMG_4010-Edit_Silver_SFW.jpg

Скицата :

https://photo-forum.net/static/forum/2011-08/cdfv1823.JPG

http://dl.dropbox.com/u/3377334/pictures/TEST%20COMP.jpg

Критики и съвети за последния кадър и скицата може да оставите тук за да не пълним темата както автора иска:
https://photo-forum.net/i/1504699

И благодаря много предваритеоно :)

Публикацията е редактирана (30-08-11 20:42)

Автор: borkond   
Дата:   30-08-11 20:44

[cool]

Публикацията е редактирана (30-08-11 21:14)

Автор: promis   
Дата:   30-08-11 20:50

Добре де, колко пъти трябва да напишат, че мястото на критиката е в коментарите под самата снимка, а не тук. Тук само се пускат линкове към снимките. Идеята на темата ми харесва, дано се получи [smilie24]

Автор: gbrain   
Дата:   30-08-11 20:52

Не си падам по такива фотоси...

Дата:   30-08-11 21:19

gbrain, няма лошо, всеки със своите си вкусове, но не коментирайте тук снимката, нека който иска да показва своите[smile]

Дата:   30-08-11 21:50

тьма
Ако имаш време да прочетеш внимателно темата ми МакроФОТОГРАФИЯ и обръщаш по малко внимание на граматичните грешки. Няма защо да пускаш цяла тема и да правиш впечетление на тези които те познават в реалният живот и да те четкат.
Истината е, че не ти правят добра услуга. Колажа е безмислен и дори копозиционо и в двете снимки има много технически грешки.
Човек да се чуди за какво са тези гласове и този рейтинг Б [smilie11]
Макро снимките ми с най-ниският ретинг в профилът ми имат повече смисъл, дори документален [smilie6]

Автор: ssolup   
Дата:   30-08-11 22:00

Идеята на темата ми харесва! Хубаво ще е да се пускат снимки за критики. Не съм сигурен, че дискусията трябва да става под самата снимка. Би могло даже да се мисли за обособяване на отделен форум?

А иначе, то и коментарите под снимките са точно затова: харесва ми това и това, не ми харесва и това. Знам ли...

Дата:   30-08-11 22:02

ssolup
разсъжденията ти са съвсем нормални

Дата:   30-08-11 22:07

ех, MauMyHa [smilie2]

Автор: pavl0va   
Дата:   30-08-11 22:12

За кой руски сайт става на въпрос

Дата:   30-08-11 22:17

Аз си мисля... съвсем на теория, така...
Може би ще е най-добре под снимките за гласуване да не се пишат въобще коментари. Така ще се избегнат !!!!! и +++++, които освен че са безсмислени, понякога се слагат с цел привличане на трафик към собствения профил и/или подмазване към автора ("аз ти дадох злато!"). Така с едно анонимно гласуване, снимките ще намират по-истинския си рейтинг.

А в един отделен форум хората да си отварят всеки отделна тема за всяка снимка, която иска да бъде разнищена под ударите на критиката.

Така ми се струва на мен... [shtrak]

Публикацията е редактирана (30-08-11 22:18)

Дата:   30-08-11 22:22

pavl0va , за добър руски сайт, но темата не е пусната за мен, а за всеки, който е готов да приема критика[smile]

Дата:   30-08-11 23:03

тьма, сигурна ли си, че не е по-добре всеки да си отваря отделна тема за критика. Така за всяка снимка докато има какво да се пише ще седи горе, после ще потъне и това е.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »