Автор: _svetlio
Дата: 28-08-11 14:53
Знам , че е глупав въпрос за протата, затова се надявам, на поне запалените аматьори да отговорят :)
Насочил съм се към нискобюджетна светкавица (китайче YongNuo). Знам, какво смятат всички тук за нискобюджетните неща, но до момента съм хвърлил над 2300 за боди, обективи и аксесоарчета, така, че искам да се уча на евтина светкавица като заначало.
Апаратът е Canon 550D (Kiss4 ако трябва да сме точни, поръчан от Япония, Токио) и 2 китака канонски пак оттам 18-55 IS, 50-250 IS.
Светкавиците между които се колебая са тези:
1.YN-468 ETTL
>>link YN 468 E-TTL
2. YN560
>>link YN 560
Въпросът е дали е удачно да си взема по-мощната номер 2 с индекс 58и да се уча само с ръчна светкавица или да взема с TTL но с 33 водещо число? Толкова ли е трудно да се борави с ръчна светкавица? Този зуум на светкавиците задължителен ли е? Може ли да се компенсира със силата и с апертура и скорост на снимане? Знам че разсъждавам сигурно наивно, но се опитвам да разбера дали ръчната светкавица за начинаещи е кошмар или не чак толкова?
Искам да става и за снимане на хора при залез и тн... На закрито в големи посещения като ресторант и тн... Коя е по-добре за случая. Така или иначе, за да се уча и да добия опит ще се ползва ръчния режим, но ако се наложи да снимам на място където няма време за настройки и тестове, като разни събития като сватби и тн, изобщо ще се справя ли без TTL? То и сега като снимам на ръчен режим правя по няколко теста преди това за да се уверя че всичко е както трябва.
Светкавиците ще се взимат от E-Bay и ще струват
YN468 TTL - 160лв
YN 560 - 110лв
|
|