Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за мониторче (по-специфичен случай)
Автор: dilomo   
Дата:   27-08-11 13:51

Здравейте,
Знам, че темата за мониторите е доста разисквана, но все пак...

Предстои ми покупката на нов компютър и се чудя с какъв монитор да го съчетая. Аз съм студент по архитектура и предимно ще го ползвам за разни арх. програми (AutoCAD, Revit, 3dsMax, Skecthup, CorelDraw), но се занимавам сериозно и с фотография -Photoshop. Въпреки, че повечето 3D програми не са "запознати" с управлението на цветовете, аз лесно мога да отварям всичките си табла във Photoshop и там да ги донастройвам и съответно да ги пращам към плотерите, ако е необходимо цветовете да са точни (adobeRGB).

Чудя се дали ако си взимам настолен компютър монитора ми да е wide gamut (ASUS PA246Q или Делл U2410) или само sRGB (HP ZR24w S-IPS). Бюджета ми за монитор е до 1000лв. Как стои въпроса с показването на adobeRGB под Windows 7 и дали мога да виждам достоверни цветове на sRGB изображения и сайтове дори и ако съм в режим adobeRGB на монитора? Важно за мен също и нивата на черното, защото обичам черно-бялата фотография и не искам снимките ми да изглеждат сиви както разбрах бил случаят при ZR24w.

Ако избера лаптоп как ви се струва резолюция FullHD на 15,6"? Дали няма да си разваля зрението твърде бързо? А и ако някой може от личен опит да ми каже лаптоп с качествен екран до 2600лв ще съм му благодарен.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за мониторче (по-специфичен случай)
Автор: bobihot   
Дата:   27-08-11 14:31

Самсунг ще пускат сега монитори с нов тип матрица, не знам как ще са- ако я намеря статията ще ти я пратя. Голямата резолюция не значи непременно, че ще са ти по-дребни нещата- то е до настройки.Би трябвало в виндос 7 най-добре да можеш да си ги настроиш, понеже уж аеро интерфейса е векторен

Автор: simbon4o   
Дата:   27-08-11 15:05

ако ще хвърляш повече от 400лв погледни какво предлагат NEC - по-добро няма!

Автор: 3DF   
Дата:   27-08-11 15:35

Щом си във УАСГ си вземи по голям монитор
24" и по голям ако намериш.
Дори и лап топ да вземеш си вземи отделен монитор.
А това с развалянето на зрението ти е гарантирано и няма измъкване.
На времето колегите чертаеха всичко на ръка с рапидографи и пак сложиха очила.

Дата:   27-08-11 16:03

3DF : Недей така човече, млад съм още :)

Колкото до НЕК ... мн пари са примерно 1000 лв за модел който е като HP за 700..

Автор: asahi   
Дата:   27-08-11 16:54

Да гледаш "по работа" нещо в АдобеРГБ е излишен лукс. Крайните устройства работят максимум в сРГБ.

Дата:   27-08-11 17:01

@asahi: Има плотери и плотери, нали знаеш.

Ако приемем, че sRGB е крайната цел, кой монитор би ми свършил най-добра работа? Калибрирал ли си HP ZR24w? Или има и други модели, за които не знам и са по-добри в този ценови клас?

Публикацията е редактирана (28-08-11 14:45)

Дата:   28-08-11 16:22

Значи нямате предложения? ... :(

Автор: stefann   
Дата:   28-08-11 16:33

Аве квото и да всемеш все тая...Делл U2410 си вземи и се кефи :) Винаги е по добре по голям работен плот да имаш :)

Автор: didesignbg   
Дата:   28-08-11 16:33

гледай 27ци, ако не ти трябва адобРГБ ще те тормози в някои ситуации. Ако се спреш на такъв гледай да има хубав режим за емулация на сРГБ.
Аз бих взел делл 2711.

Автор: 3DF   
Дата:   28-08-11 18:44

Днес минах през Фотосинтезис на бул. Левски и Графа. Имаше Philips май неше 27" за около 650 лв. Ще ти върши работа.
Е, имаше и EIZO на двойна цена.

Кажи кога ще го взимаш да те чакам в кафето горе.[smilie5]

Автор: shsphoto   
Дата:   28-08-11 19:06

И аз мисля, че е по-добре да е 27", DELL U2711 е малко повече от 1000лв, но си струва.
http://accessories.us.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=us&cs=04&l=en&s=bsd&sku=224-8284&redirect=1

http://www.pazaruvaj.com/monitori-c3126/dell/u2711-p41081096/

Дата:   28-08-11 20:32

Благодаря ви за предложенията. Наистина трябва да погледам малко в някои магазини каква резолюция ще ми е удобна и колко да са дребни пикселите. Иначе е добър тоя 2711, само дето е 16:9...

@3DF: В кафето съвсем скоро ... тая година почваме на 19 начи може би към 21-22 ще съм в София ;) Тоя филипс не е IPS май, май .. а те са по-добри ако работиш по 10 часа на ден да не и повече (предаване на проект).

Автор: МаркоД   
Дата:   28-08-11 22:58

Предлагам ти Samsung SyncMaster XL20 Размер на екрана: 20 инча, Формат на картината: 4:3, Разделителна способност: 1600 x 1200. В този монитор е използвана необичайна система за осветление на матрицата - за разлика от традиционните CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp), спектърът на които е доста тесен, тук са използвани тройка RGB светодиоди, равномерно разположени по цялата площ. С това се осигурява значително по-широк цветови обхват - 114 % в стандарта NTSC (за традиционните монитори с обикновено осветление този показател е 82 %). Освен това, с помощта на такова осветление гъвкаво се изравнява цветовата температура без стесняване на количеството възпроизвеждани от матрицата цветове. Това не е първият монитор на пазара с LED осветление, но важното е, че при всички преимущества на новата технология, цената му е сравнима с традиционните решения. 20-инчовият модел е от професионален клас и комплектацията му съответства на това - SyncMaster XL20 се доставя с козирка за екрана, цветови калибратор Huey производство на GretagMacbeth и съответен софтуер.
Монитора е с гаранция още около 20 месеца и почти не е използван. Комплектацията е пълна (хардуерен калибратор, козирка и др. в кашон) продавам го за 600лв. В София съм може да се види.

Автор: asahi   
Дата:   28-08-11 23:05

23 инчови монитори с ЛЕД подсветка има нови под 400 лева, а това Huey е голям т@6ак.

Автор: Тед   
Дата:   28-08-11 23:26

dilomo, за малко пари/качество ти препоръчвам този, който нашумя и по форума и се препоръчва в този клас и от асахи:

Dell UltraSharp U2311H - 23" - widescreen TFT active matrix LCD.

Цитат: "но се занимавам сериозно и с фотография -Photoshop".

За 3Д и други твои нужди помисли дали няма да имаш нужда от повече от един монитор.

За Фотото - 23 ти е достатъчна. 27 инча за неспецифични нужди /лично мнение/ си е ... :)

За калибрация и дали черното е добро на IPS Dell U2311H ти скрийнвам след калибрация как предава цветовете.

http://img638.imageshack.us/img638/1091/dellu2311hxritecalibrat.jpg

Този показател за тоз монитор е повече от добър, а черното си е черно, не лилаво или някакво друго, както някой писа, без да го е калибрирал.

Обаче, ако ми се наложи някой ден да взимам монитор над 1000 лв. - с калибратора в магазина, да му видя дали си заслужава парите.

Автор: klez   
Дата:   28-08-11 23:56

МаркоД, тоя Самсунг XL20 определено е интересен :) Има страшно ярки чак дразнещи цветове... и определено е запомнящ се :)
ноооо е доста старичък модел, аз 2007ма го видях за сефте.

Дата:   29-08-11 00:09

Така е но тогава е струвал 3000лв:)

Дата:   29-08-11 00:13

нем :D
още като дойде струваше 1500лв
имаше няколко бройки :)
отпреди 2 години има само 1 бройка в техномаркет и на нея не са и бутали цената откакто е дошла :) 1500лв си е още... за тва и не се е продал :) сега са го засилили в Outlet-а гледам :). Иначе първия път като го докараха всички обикаляха да го видят кво е това чудо дет има такава картина

Дата:   29-08-11 00:22

Не мога да споря за това на каква цена си го видял при представянето му, но ако се разровиш ще намериш и сега оферти от 2500лв 4 години след премиерата. А ако цената за тия години не е мръднала това говори много!

Дата:   29-08-11 02:18

МаркоД, малко офтопик ама... Това че цената не е мръднала в случая в БГ говори само едно...
сигурно са продадени едва 3-4 бройки от тоя монитор, интереса беше нулев, остана 1 бройка и просто няма кой да си играе да и актуализира цената... :) за това не е мръднала в БГ.

А относно качествата на монитора... аз пак казвам просто бях изумен от цветовете, и до ден днешен не съм виждал толкова ярки цветове на друг монитор.

Дата:   29-08-11 10:57

МаркоД: Благодаря за предложението но ми идва мъничък за моите нужди. Трябва да може да събира поне формат A3 на 100% и да остане за мюта и т.н.

Тед: Същото с A3

Дата:   29-08-11 16:32

Относно вкараните бройки изглежда са се размножили :) От къде си толкова сигурен? Аз като го купувах избарах си кашона сред осем други, а мислеха, че е свършил защото преди мен фирма е взела 4бр. Такава категоричност за това колко бр. от даден продукт са внесени в България и митницата не могат да проявят [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »