Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Nikon D300S AF fine tune?
Автор: ittv   
Дата:   21-08-11 23:39

Здравейте,

от както снимам с D300s, забелязвам, че снимките ми не са достатъчно остри и се чудя как мога да ги подобря (не съм някой pixel peeper и рядко гледам на 100%, но като за нова камера се заглеждам в началото каква производителност вади). Функцията AF fine tune би ли помогнала, има ли смисъл от нея, предполагам, че се ползва за front/back фокус предимно за обективи от трети производители, но аз не полвам такива, всичките ми обективи са никонски.

Благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon D300S AF fine tune?
Автор: CyberGene   
Дата:   22-08-11 01:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Suggs   
Дата:   22-08-11 07:30

Ако базата ти за сравнение е Canon 5D + EF 50/1.4 - нормално е да ти се струват меки. Това е Nikon, свиквай [smilie5] .

ПП. Само да отбележа - имам Sigma за Nikon, която фокусира абсолютно точно, докато никонският 50/1.8D имаше нужда от 3 стъпки корекция. Така че - марката на обектива не е гаранция.

Дата:   22-08-11 08:18

абе аз и със Сони съм снимал ама такъв проблем съм нямал, явно днес ще се позанимая да видя дали е от front/back фокус... :)

Автор: Alex-dan   
Дата:   22-08-11 09:39

Suggs, ти намери за кои обективи да се бъзикаш [smilie5]
ittv, провери задължително. Снимаш един път с LV, варианта за статив, после с АФ-а и сравняваш. Ако са различни, значи коригираш стойността на АФ тунинга докато резултатите станат идентични....

Дата:   24-08-11 16:22

като цяло, много мека картинка, дори и на бленди 5.6, 6.3, не знам дали както казва сайбъра, никонските файлове нямат предварително приложен шарп, ама положението не е добре, ето една снимка на таблицата със затворена бленда (6.3), пък вие ми кажете нормално ли ви се вижда:

http://ivaylotodorov.com/_DSC1580.JPG

Дата:   24-08-11 16:28

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: MarinY   
Дата:   24-08-11 16:36

Май температурите са много високи!?
Какъв ти е проблема? Чудесен фокус от +10 до -20 мм. Нормално е близкото да е по-плитко. Мека била! Ми приложи шарп и ще срежеш хартията, или ползвай картон, а не мек лист за таблицата.[smilie3]
По-скоро си направи кефа, като забележеш чудесното предаване на структурата, с меките преливания.
[beer]

Автор: BatV   
Дата:   24-08-11 16:50

Не се занимавай с глупости. Марш да снимаш!

Автор: mondragon   
Дата:   24-08-11 17:04

При такава заводска настройка на фокуса как искаш да е остър? (почти съм сигурен, че не си я пипал)

http://www.digitalreview.ca/content/pics/D300/picture_control_adjust.jpg

влизаш в това меню и назлобваш шарпена докато ти хареса !!! От там ти идва проблемът!

иначе в горното меню влизаш оттук

http://www.photographyreview.com/channels/photographyreview/data/images/nikond300_display9.jpg

Автор: pefoto01   
Дата:   24-08-11 17:08

Дата:   24-08-11 17:09

Ееее стига де, на 3 шарп 105 ВР често си прешарпва [smilie5] Аз снимам на 0 и после си коригирам, не знам кое е оптималното ама често 3 е достатъчно :)
Снимал си на +18 ако върнеш малко назад няма ли да е по-добре. И на мен ми се струва, че фокуса ти е малко зад линията. Пробвай на 1,8 с и без ЛВ прецизно от статив. Иначе 35 1,8 е супер по отношение на остротата. Аз го оставих при такава настройка и ми стига:

f1,8 стандартни настройки

f1,8 стандартни настройки

Публикацията е редактирана (24-08-11 17:11)

Автор: asahi   
Дата:   24-08-11 17:09

Проблеми с фокуса първо се установяват с коректен, повтаряем тест, а след това се коригира при нужда.

При проблеми с рязкостта се търси конкратната причина - настройки, движение на обекта в кадъра, дифракционни изкривявания от неподходяща бленда, мръсен въздух, проблемен обектив. Като се намери се отстранява.

Дата:   24-08-11 17:10

Автор: mondragon   
Дата:   24-08-11 17:12

"от както снимам с D300s, забелязвам, че снимките ми не са достатъчно остри " - за мен това не е проблем от типа бек/фронт фокус, а именно "заводската" настройка!

Дата:   24-08-11 18:36

И още една директно от НЕФ [beer]

http://alexdanev.com/photo/_AXL1921.jpg

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »