Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Capture NX2 vs Lightroom3
Автор: mmddmm   
Дата:   19-08-11 08:54

Здравейте, обмислям покупка на софтуер за обработка на изображения, колебая се между Nikon CAPTURE NX 2 и Adobe Lightroom 3.
Не целя някакви супер графични обработки, но все пак разни основни манипулации с RAW файлове...
В момента пробвам trial версиите и на двата продукта, но все пак мненията и впечатленията са добре дошли.
10х.

Отговори на това съобщение
 Re: Capture NX2 vs Lightroom3
Автор: джъмбо   
Дата:   19-08-11 08:58

нали знаеш че едното е само за никон а другото е универсално....

с лайтрума се работи по-бързо определено, но кепчъра вади максималното от никонските файлове

Автор: odyssay   
Дата:   19-08-11 09:14

Лайтрумът е далеч по-универсален и към него има една дузина плъгини..-определено ще останеш доволен![smilie24]

Дата:   19-08-11 09:14

Да за NEF обработка, нямам планове да сменям системата...

Дата:   19-08-11 09:26

лайтрума за съжаление не признава настройките които си си направил в камерата
тоет в самия фотоапарат можеш предварително да си бутнеш дефолтните настройки и отваряйки ги в кепчър те ще се запазят
освен това кепчера има вграден това което за другите е плъгин вивеза и струва не малко парички (след като искаш лицензен софт)

но пак казвам бавничко работи и иска мощен комп

за обработка на малко количество но качествени кадри е перфе.... за масовка - лайтрума...
а лайтрума всъщност е ацр на фотошоп ама в самостоятелна програма

Автор: mike74   
Дата:   19-08-11 09:27

Още един глас за Лайтрум [smilie24] Мнооого по-удобен и бърз от Кепчъра.
Чува се че ще излиза Кепчър 3, и очакванията са че там нещата ще са доста подобрени но не се чува все още точна дата за излизане на Кепчър 3.

Публикацията е редактирана (19-08-11 09:36)

Автор: bard   
Дата:   19-08-11 10:01

По скоро дилемата трябва да е Capture One Pro или Capture NX.
От 5-та версия нагоре Capture One Pro се справя много добре със никонските файлове.
Щом нямаш планове да сменяш системата...
лично аз бих избрал Capture NX пред Лайтрума.

Автор: photostoykov   
Дата:   19-08-11 10:09

В случай, че снимаш само RAW, можеш да използваш и двата продукта.
Конвертиране на NEF-овете в Capture NX2 и след това каталогизиране и обработване в Lightroom 3.
Това само в случаите, когато държиш на малко по-доброто цветопредаване във файловете от NX2.
За всички останали случаи - Lightroom 3!

Дата:   19-08-11 10:37

кепчър 1 на няколко пъти правих опит да свикна да работя с нея и на няколко пъти бе ужасна - поне за мен... а по-старите версии даваха кошмарен бял баланс за никонски файлове

кепчър нх не е само цвето предаване ами и по-добра тоналност и детайл... останалото съм го казал

не виждам никакъв смисъл да конвертирам с една програма и после да обработвам конвертираните файлове в друга....

а само заради едната каталогизация... като никонаджия ползвай вю нх... перфектният браузер

Автор: rorus   
Дата:   19-08-11 10:59

LR покрива цялия процес (workflow) по копиране, индексиране, категоризация, обработка, принт, веб експорт и т.н. след заснемането, и не е само конвертор.

Можеш да си сложиш Никонските цветови профили и цветовата обработка е много добра. Има автоматична корекция за много обективи.

При печат до А3 - разлика в обработките между LR и NX ще намериш трудно...

Работата с Presets за обработка на изображенията е страшно удобно.

LR!

Автор: didesignbg   
Дата:   19-08-11 11:35

Силни думи за програма която не поддържа финално шарпене с някакъв смислен контрол, затруднено управление на цвета и екранна проба, но ако се налага вярно може да върши тези неща.

Автор: ssolup   
Дата:   19-08-11 11:53

didesignbg, защо да не доддържа шарпене със смислен контрол?

В смисъл, освен шарпене по предварително зададените "for screen, for paper, low, standard, high", нали има и панела Detail с настройки, той не върши ли същата работа като във Фотошоп?

http://www.onewillowboutique.com/wp-content/uploads/2011/06/BA-Sharpening.jpg

Публикацията е редактирана (19-08-11 12:10)

Дата:   19-08-11 17:31

Мдаа, ще си поиграя още с двата продукта, но май нещата отиват към Capture NX2...

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   19-08-11 17:35

cs5[smilie24]

Дата:   19-08-11 18:08

CS5-ок, ама много скъп идва

Автор: serjy   
Дата:   19-08-11 18:16

мен пък Lightroom ми е несгоден като лев упиняк и обратно, НХ2 пък ми е страшно удобен. що не ги пробваш и двата за известно време докато сам не избереш.

Автор: ludiakolio   
Дата:   19-08-11 18:50

Lightroom[smilie24]

Автор: CyberGene   
Дата:   19-08-11 19:27

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   19-08-11 21:27

Кепчъра наистина вади една малка идея по-добри цветове, тонове, детайл и... нещо друго, дето не знам точно какво е, ама прави снимите да изглеждат 100% перфект
с това съм съгласен...

само че е с много неинтуитивен интерфейс и не става за масовки, пък е и тежък.
с това пък не!

точно лайтрума колко пъти се мъча да свикна с него и не става, точно за него бих казал, че е с кофти интерфейс. капчерНХ ми е пък супер интуитивен и са масови обработки и за бач става перфектно.

затова е важно да си ги пробваш сам и сам да избереш. [shtrak]

Автор: Suggs   
Дата:   19-08-11 21:40

Имам една молба към хората, ползващи Capture NX2 - да ми демонстрират възможностите й (ако имат време и желание, разбира се :) ). Тъй като от доста време ползвам и двата програмни продукта, за които става дума в темата, и честно казано, с LIghtroom-а вадя по-добри резултати, иска ми се да видя дали аз не правя нещо като хората, и всъщност Кепчъра може повече, както казвате.
Качил съм една най-обикновена снимка в RAW (NEF) тук - http://www.4shared.com/file/zOR7ZF4X/PIC_3703.html
. Моля ви , покажете ми какъв JPEG можете да извадите от нея, за да го сравня с моя резултат .
Благодаря предварително https://photo-forum.net/forum/smileys/worshippy.gif
.

Автор: Тед   
Дата:   19-08-11 21:44

Работя основно с ЛР, но не шарпи добре тая програма. Там ще търпи развитие за в бъдеще.
Но за останалото е много добра.

Автор: ssolup   
Дата:   19-08-11 22:03

Екстра си шарпи. :)

Размазана снимка = няма спасение и да шарпиш и да не шарпиш.
Хубава снимка (не че аз имам много такива!) = и без шарп ще минеш, ама лекичко шарпваш и е екстра.
[shtrak]

Автор: nedelcho1   
Дата:   19-08-11 22:22

Не знам как е за новите сензори на никон, но аз съм тествал няколко пъти и ACR 6.х (защото ползвам него) и вади много по - добър детайл, има по - добра динамика и по - добро шумоподтискане от Capture NX. Отделно всичко става на мига в реално време, докато в Capture NX за всичко се чака и като цяло интерфейса е дърварски. С Q6600 и 8GB RAM, не е нормално да отнема по 1-2 секунди, а понякога и повече (2-3 сек.), да визуализира някаква промяна по параметрите.

Всичко това важи за файловете на d700/d300s/d90.

Тъй като не ми се повтаря тук, ще постна директен линк, към един друг форум, където бях зачекнал темата:

http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/196182/

Малко по - надолу в темата съм постнал примерни картинки.

Дата:   19-08-11 23:39

моят лаптоп на 1,73гХз двуярдрен с 2г рам, и нямам такива забавяния, напротив, работи си съвсем нормално!

Автор: compur   
Дата:   19-08-11 23:56

nedelcho1 то бързодействието е въпрос на настройка.

Да не забравяме, че CaptureNX 2 е 32-битова програма и изисква определени библиотеки, за да работи по-бързо... а също така, "кракнатата" версия работи действително по-бавно от "некракнатата". [cool]

Под Мас, Джъмбо ще каже, май нямат тези дертове. Нали Мас е "върха на сладоледа"? [smilie3]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »