Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Първото,което ми идва на ум е статив с глава,която завърта апарата от хоризонтално във вертикално положение.
За пейзажи - филтри.
За портрети - портретни обективи.
Композицията зависи от замисъла и възможностите на техниката.Тук не знам да има твърди правила.
Дано съм бил поне малко полезен.
първо си композирай кадъра в главата и в зависимост от нуждите си използвай вертикален или хоризонтален кадър. няма смисъл да ги правиш в обратния ред нещата или самоцелно да търсиш вертикален кадър.
Най-трудно е да композираш квадратен кадър, но щом питаш за вертикална композиция, ще стигнеш и дотам.
Моя милост снимаше само вертикални, години наред, просто ми харесваше да прожектирам диапозитиви вертикално върху вратата на стаята ми. Ако бяха хоризонтални, се разливаха и върху стените... Не че нямам екран, но често прожектирахме и когато някой влизаше в стаята отвън, екранът с гръм и трясък падаше на земята...
После преминах на негативни цветни филми и редях снимките в албумчета, в които пък бе неудобно да слагаш вертикални и постоянно да въртиш албума, за да ги гледаш... Само ексимосите са се научили да не въртят главите си, гледат ли пейзажа...
Успех!
Аз съм фен на симетричните вертикални композиции, при това фронтални, които създават известна театралност на заснетото...
Това за златното сечение е от значение, но не е зле първо да се научиш да композираш в цветове. Това почти никой не го може.
Славчо, почни от това какво е композиция, кои са композиционните елементи, как взаимодействат помежду си. След тези упражнения мисълта вертикално/хоризонтално няма да ти идва в главата.