Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Радио- управляема TTL система от Yongnuo
Автор: tafkata   
Дата:   12-08-11 11:53

Здравейте!
От няколко дни обмислям покупката на комплект от две или три радио- управляеми светкавици Yungnuo. http://www.bviphotovideo.com/public/index.php?page=news&news_id=43

Към него мисля да прибавя един или два статива, един софтбокс и един чадър. Идеята ми е да се сдобия с едно елементарно осветление, с което мога да експериментирам във фотографията и да се уча. Тъй като не съм много запознат с техниката /всъщност съм доста технически неграмотен/, чудех се дали мога да чуя вашето мнение по въпроса.
Трябва да кажа, че съм с ограничен бюджет - 500-600лв. Виждам, че има начални комплекти за стробисти от Динапос, но светкавиците им нямат iTTL мерене, а към тях трябва да се прибавят и външни радио синхронизатори.
Всякакво странично мнение би могло да ми бъде полезно. Може би не задавам правилните въпроси, на които трябва да получа отговор преди покупка, но вярвам, че заедно ще им дадем отговор.
Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Радио- управляема TTL система от Yongnuo
Автор: HepBeH_XaMcTep   
Дата:   12-08-11 13:40

За цената на комплект от линка спокойно може да купиш някоя хубава никонска светкавица, която има вграден ЦЛС - например СБ 800...

Какво мислиш да снимаш?
Спокойно може да минеш на ръчни светкавици и YN 602 синхронизатори :)

Реално за стробистски експерименти не ти трябват TTL светкавици - всичко се прави в ръчен режим и ръчна сила на светкавиците!

Реално може да си купиш някоя светкавица с никонски ттл
1-2 ръчни
и синхронизатори;

Говорим си за 100-120 лв за радио синхронизатори с 2-3 приемника ( в зависимост от къде ги купиш)
И вече за ръчните светкавици - от 70 до към 150 лв/бр;
Стативите са лесни в зависимост от желаната височина - може да минеш за 20-25-30 лв за компактен и към 50-тина за студиен за осветление.

Мисля, че с твоя бюджет може да купиш някоя никонска светкавица с ТТЛ и ЦЛС (за закачена на тялото или с никонския безжичен режим) и още 1/2 ръчни ( например YN) и да се влезеш в бюджет под 600 лв;

При мен ситуацията е сходна - ползвам никонска ТТЛ светкавица + още 2 стари в ръчен режим за безжични;

Успех в избора!

п.с. С какво тяло мислиш да снимаш?

Публикацията е редактирана (12-08-11 13:42)

Автор: drkskwlkr   
Дата:   12-08-11 15:00

Сравнението не е удачно - на цената на една SB800 купуваш комплект от три светкавици, всяка от които можеш да командваш дистанционно: ако желаеш - ръчно, ако желаеш - автоматично.

Получаваш един TTL и два допълнителни канала с безжично управление на мощността - много по-удобно от варианта "скъпа автоматична + евтини ръчни + радиосинхронизатори".

Има ревю на възможностите на системата:
http://www.bviphotovideo.com/public/index.php?page=reviews&action=details&review_id=35

Дата:   12-08-11 15:49

HepBeH_XaMcTep, тялото ми е съвсем любителско - Никон Д3000. Преди седмица си взех новият 50мм на Никон, като идеята ми е да снимам портретна фотография. Разбира се, всичко е изцяло любителски и за удоволствие.
Между другото, и аз съм по- склонен да се ориентирам към вградената синхронизация, предвид по- лесната употреба. Благодаря ти за мнението.

Дата:   12-08-11 20:15

@drkskwlkr
2-ра ръка СБ800 върви около 400-450 лв, което е малко над цената на предавател и светкавица!

Много рядко ми се налага да ползвам безжичния ТТЛ и снимам в ръчен режим ( освне, когато не ми се занимава или ме мързи зверски)

Има и друг момент:
Това е ЗАТВОРЕНА система - сиреч палиш само светкавици от серията!
Ако искаш 2-ра светкавица ще трябва да се бръкнеш за още един такъв приемник

Докато едни синхронизатори може да закачиш на всяка стандартна и не-толкова-стандартна светкавица - като например тези на Сони/минолта или нещо студийно;

Така с приятели правихме експеримент с 9 светкавици на 1 канал - Микс от Канон/Никон/Пентакс + кйтайчета

@tafkata

За съжаление това тяло няма вградената безжична система на Никон....

За портретни кадри спокойно може да вземеш синрхонизатори YN 602 rf 2 приемника (които могат да се внесат за около 100 лв)
И 2 по-стари никонски светкавицаи от базара (Сб 25/26/28)

Публикацията е редактирана (12-08-11 20:32)

Автор: malakar   
Дата:   12-08-11 22:30

Интересна тема... Аз си взех вчера от базара една дайнафос 560, сега мисля да си купя още 1 нова и радиосинхронизатори, софтбоксове, стативи и подобни... че много ме сърбят ръцете вече [smilie5] . Я дайте обяснения к'во аджеба е това ЦЛС (знам, че е криейтив лайт систем) и само с никонски светки ли се ползва и примерно като събера парички и си взема едно сб800 или 900 ще мога да ли да го вместя и него в системата от 2х Дайнафос?

Дата:   13-08-11 00:13

Помисли за внос на светкавиците и синховете - ebay например :)

CLS-а е вградената безжична система при Никон :)
Плюсове - безжичен ТТЛ + контрол на светкавицата от тялото или командваща светкавица;

Минуси - трябва директна видимост между командващата светкавица и отдалечената;
при ползване с вградената светкавица на доста тела има ограничение от 1/200 от секундата и значитално по-бавна скорост в снимане в серия

Дата:   13-08-11 09:43

Темата стана доста интересна, наистина. Появиха се доста нови понятия, нови функционалности на системите... и няколко начина за изписване на dynaphos [smile]
А сега сериозно- За мен ЦЛС не е най- функционалната система за запалване на група от светкавици. Това, че трябва да има пряка видимост между главната и подчинените светкавици доста ще ограничи възможностите за работа. Но винаги има вариант с няколко обикновени светкавици и евтини радио синхронизатори, както сподели HepBeH_XaMcTep.
Замислих се за внос от eBay, но тъй като никога не съм го правил, логично възникнаха няколко въпроса: Как мога да бъда сигурен, че ще получа това, което съм поръчал и ще имам ли валидна гаранция в България?
И за да станат нещата още малко по- сложни, от къде мислите, че е добре да се купят останалите неща за снимане - стативи, софтбоксове, чадъри и т.н.?

Автор: abaliev   
Дата:   13-08-11 10:02

HepBeH_XaMcTep:

при ползване с вградената светкавица на доста тела има ограничение от 1/200 от секундата и значитално по-бавна скорост в снимане в серия

Не е точно така. Когато е в "Commander mode" и "Build-in Flash" на "--" (off) можеш да снимаш и над 1/250.

Автор: malakar   
Дата:   13-08-11 14:12

тафката, китайците нямат интерес да те излъжат ако си поръчаш от тях нещата - избери си само някой по-голям онлайн магазин (с много контрибутори) - ама да знаеш, че няма гаранция. Аз гледах един магазин в и-бей, от където мислех да си поръчам всичко, ама не ми се занимава с митниците и се отказах. А и тъй като не съм много наясно с нещата засега предпочитам някой да ме консултира в някой магазин :)

Дата:   13-08-11 17:30

@tafkata
Адски функционална и полезна, но наистина е голям минус нуждата от пряка видимост :(
За това имам една никонска светкавица за ТТЛ, за закачена или когато не ми трябва 2-ра!

А когато ми трябват повече (главно за спортни кадри) ползвам синхронизатори с 2 или 3 светкавици;
в такива случаи CLS ми идва адски ограничаваща

И вече при телата от по-висок клас има един интересен начин за работа с CLS + синхронизатори:

Синхронизатор закачен за PC Sync порта на тялото + вградена светкавица в команден режим;

@abaliev
Благодаря! Адски полезна информация!
[beer] [beer] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (13-08-11 17:51)

Автор: dpurple   
Дата:   13-08-11 17:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   13-08-11 18:22

Ето това видео обяснява доста добре за начина, по който работи затвора и синхронизацията му със светкавици:

http://www.youtube.com/watch?v=hvZ6VujbhjM

В общи линии - при високоскоростния (FP) синхрон значително пада силата на светкавицата, защото тя прави поредица от малки пулсове, с доста по-ниска сила.

Автор: anastas   
Дата:   13-08-11 21:24

На всички на които смятат да инвестират в подобна система препоръчвам да притеснят Пешо на лс с въпроса кога и къде ще е следващия му семинар по темата.След това ще могат да са сигурни че ще си закупят правилните неща според нуждите и очакванията.
Аз лично съм много доволен от участието си на негов семинар.Изясних си нещата които ме интересуваха и след това пазарувах.
[shtrak]

Автор: GenaDP   
Дата:   14-08-11 11:17

Появиха се доста нови понятия, нови функционалности на системите...

Понятията и функционалностите си ги има отдавна, не са се появили благодарение на тая тема.

Дата:   14-08-11 13:13

Сладур!
Кефи ме как мнозинството разбиращите хора просто хранят... без да си направят труда да дадат компетентно мнение!

Готина тенденция... [smitten]

Дата:   15-08-11 18:50

HepBeH_XaMcTep, подал съм сигнал за спам, но за сега няма решение от админ. Да са живи и здрави, те си носят съдбата, не аз.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »