Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Уффф голяма дилема Д200 или Д90
Автор: dj-stenly   
Дата:   29-07-11 01:42

Нещата стоят така сменям 30Д-то и се двоумя за Д200 което ми е по джоба или Д90 и да ми доиде малко нагорнище с парите . Става дума за втора ръка . Д200 ми вдъхва доверие като по надежден апарат докато обаче Д90 е по нов с по ниски нива на шум и прочие . Знам че като клас са различни и д200 е по профи. Разликата в двете матрици като качество много ли е голяма в полза на Д90 ?

Отговори на това съобщение
 Re: Уффф голяма дилема Д200 или Д90
Автор: mondragon   
Дата:   29-07-11 02:02

Д200 ми вдъхва доверие като по надежден апарат - помисли пак [smilie8]
Разликата е огромна, това са две различни поколения апарати. Д200 за мен е най-голямата издънка на Никон! Да, когато нямаше други опции беше супер, но сега да си купиш Д200 си е чиста лудост, пак казвам за мен! Снимал съм повече от 3 години с различни бройки Д200 и мога да ти изброявам ядове и кусури до утре. [smilie8] С д90 съм снимал по-малко, но определено е по-доброто решение.
Решението е твое. [beer]

Автор: antonigeorgiev   
Дата:   29-07-11 02:28

И аз като Никонски потрбител, ще ти кажа , не се предавай на добри оферти сега, след месец два три , около коледа ако трябва ще излизат нови тела а цената на старите пада.. бих те посъветвал да си вземеш наследника на Д700 ако е по джоба ако не , все пак да изчакаш.

Поздрави

Автор: hemilio   
Дата:   29-07-11 03:37

въобще нямаш дилема Д90[smilie24]

Автор: da.fo   
Дата:   29-07-11 05:21

Имам Д 300 и за 2ро тяло си бях взел Д 200 ... еееее, не го изтърпях и месец. Някакси менюта, цветове са далеч от Д 300 , докато разликата сега между 300 и 90 не я усещам и даже малкия брат го нося постоянно , че е по лек.[smilie3]

Автор: didesignbg   
Дата:   29-07-11 08:06

Ще смениш 30д за д90, поглежда календара, я то вярно петък [smilie18]

Автор: borkond   
Дата:   29-07-11 10:26

Учудвам се като говорите за цветопредаването на Д200, като с него са правени едни от най-хубавите пейзажи, портрети и репортажи на водещи американски фотографи и е бил от любимите техни апарати. Да не говорим, че и едни от най добрите фотки тук са правени и продължават да се правя със същия апарат.Цветовете му наистина са особени, но ако знаеш как да ги използваш са неповторими!Наистина вече е доста остарял модел и исото му е ниско и дисплея няма нищо общо с новите модели, няма и видео - ако някой го интересува това.Но не знам дали е имало по-железен апарат. Д300 дава значително повече дефекти дори в гаранция, като залепване на огледалото например - имаше дори тема за това. Д200 преди години като се бях обадил в Зентекс за една евтина бройка на 110 000 кадъра ми казаха,че апарата напълно ще се разпадне преди да му дефектира затвора, щото издържал над 300 000 сработвания,е работи си и до днес и не дава дори и признаци за умирачка!От друга страна Д90 има прекрасен дисплей, цветопредаването му е много по-естествено,но пък и безлично.Разбира се исото и присъствие на видео са големи плюсове, макари за мен исото да е важно само за репортажна фотография при лоши светлинни условия, при всички останали случаи фотографа трябва да избира сам и да контролира максимално резултата.Трябва да се има предвид, че макар и от различни поколения, обикновенно по-ниския клас от новото въпреки всичко в много показатели е по-зле от по-високия клас от старото поколение, например буферът в РОУ е чудовишно в полза на Д200 - 22 на 6 само за Д90, което доста ограничава скорострелността и това уж при по-нови процесори и софтуери!Автофокусната система е същата и най-вероятно по-добре нагласена при Д200.

Автор: jivkojj   
Дата:   29-07-11 11:03

Разбира се исото и присъствие на видео са големи плюсове

Само да отбележа, че видеото на Д90 е практически неизползваемо и не може да е аргумент с/у Д200, от друга страна ИСО-то му пък е силен аргумент.

Според мен, ако ще ползваш апарата натоварено или в екстремни условия - вземи Д200, в противен случай Д90.

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   29-07-11 12:56

Аз лично избрах Д90 точно заради автофокусната му система. Просто с Д90 и 70-300 VR имам по-добри резултати от колкото с 40D и 70-200/4 (последния не IS версията). Не че беше зле с Канона - просто с Никонския автофокус е по-добре. Освен това бях много изненадан, че 3D тракинг режимът наистина работи на D90. При D200 такъв няма, а и D200 няма 52-точковата автофокусна система на сегашните професионални тела. Но пък D200 е по-голям и може би е по-удобен за някой. Аз самият имах нужда от време, за да свикна с размерите на D90, макар и с грип.
D90, разбира се, е с CMOS матрица и прави картинка доста по-близка до тази на D300, макар да не е съвсем идентична. Нивата на шум ясно, че са доста по-добри, а това е от значение. Също така по-добра динамика за D90 и D300 в сравнение с D200 и 30D/40D. High Light Tone priority в тази връзка също е улеснение, макар и да не е панацея, както понякога се представя.
Но като скорострелност, разбира се 40D и D200 имат предимство особено 40D с 6.5 кадъра в секунда (D300 с неговите 8 к/с не коментираме в темата, защото е много над бюджета).

Та въпрос на приоритети [smile] Ако държиш на качеството на изображението - D90. Снимам спорт и не мога да кажа, че съвсем не ми липсват 6.5 к/с серията на 40D, но пък от друга страна ще е мноооооооооооооого пресилено да се каже, че това е предимство на D200. D200 e с 5 к/с, а D90 с 4.5 к/с. Не е много забележима разлика. За буфера не мога да коментирам, защото макар да снимам спорт, никога не съм снимал с такива главозамайващи серии - 10 кадъра в серия са ми малко чужди като техника на снимане.

За видеото на D90 не мога да коментирам, не защото смятам че е лошо, а по-скоро защото аз не разбирам от видео заснемане. Пък и почти не съм го използвал, ако трябва да бъда откровен.

Според мен, обаче D200 има други предимства пред D90, които до сега не са споменати в таза тема. Като например работата и най-вече меренето със стари Никори, все пак D200 е професионално тяло и предполагам работи с обективите като D300.
В тази връзка би било добре dj-stenly да каже с какви обективи ще използва тялото. Аз например не използвам стари Никори и нямам идея с кои от тях D200 има мерене, а D90 няма. Ако обаче dj-stenly мисли да използва такива ще му е от полза съвет от по-знаещите и запознатите [smile].

Дата:   29-07-11 13:00

Упссс - поправка писал съм по-горе HighLight Tone priority, явно още си използвам канонските термини и съм канонец по душа [smilie5] D-Lighting имах предвид, извинявам се за глупавата грешка [smile]

Автор: serjy   
Дата:   29-07-11 13:11

според мен, ще направиш голяма грешка минавайки от 30д на която и да е от горните пръчки

Автор: tycoon   
Дата:   29-07-11 13:12

Ако сложиш една светкавица на D200 няма и да си помислиш да си купиш нов Никон;)

Автор: georgioiv   
Дата:   29-07-11 13:33

30D за D90.. такава колосална смяна на системата е интересно от какво е продиктувана.... Човек като си купува техника, трябва да е наясно каква фотографска задача ще изпълнява и до колко технита ще му помогне за това.... Марката има дотолкова значение, доколкото предлага във възможностите на нашия бюджет съответните технически изделия, които да ни служат... Та, аз бих си задал въпроса - какво ще снимам, какви са особенностите на моите фотографски задачи или ако щеш търсения, и бидейки наясно с това - тогава бих разсъждавал по въпроса - какво би ми погонало в това отношение смяната на тялото... Ако въпросите не седят при теб по този начин, лично моето мнение е, че е все едно какво тяло ще си купиш за да си поиграеш.... [smilie3]

Автор: mondragon   
Дата:   29-07-11 13:40

Момчета, личи си че всички сте снимали с Д200 или само портрети или само пейзажи и то с нови тела...[smilie8]
Защо никой не каза на момчето, че за да направи 300-400 снимки трябва поне 2 батерии да има? Защото Д200 яде ток като ламя! Особено ако дълго снимаш на следящ фокус, матрично мерене и бързи серии по 5-8 кадъра последователно сиреч репортажно.
Единствено нов Д200 е по-добре от Д90. А нов, освен в някой забутан склад в Дубай или Тайланд едва ли ще намериш.
Втора ръка и да намериш, ще е не по-малко от 100 000 кадъра (на по-малко и цената ще му е друга), а на тия кадри почват проблемите с фокуса. Предполагам, че след толкова много кадри нещо се разцентрова във автофокусната система и почва да прави проблеми с автофокуса. Като цяло това са двата "проблема"(за мен със сигурност без кавичките). С батерията е нерешим, тоест без втора(трета) резервна си обречен на много нерви и пропуснати снимки. Автофокусът може и да може да се коригира, но това може да доведе до бек/фронтфокус с някои обективи и т.н. грижи.
Пак казвам имам опит с 4 различни тела Д200 и чисто нови когато излязоха и с повече ползвани, с много и различни обективи, но неизменно, с горните два проблема.
Д200е и морално и технологично остарял. Ако изчакаш още и Д90 може да се окаже такъв...

Публикацията е редактирана (29-07-11 13:51)

Автор: dj-stenly   
Дата:   29-07-11 14:08

Мерси много за информацията , Аз съм любител фотограф и нещата които снмимам са най-разнообразни ... обективите с които ще започна на никонската система са нещо от рода на 18-105 VR i SIGMA 70-300 APO .... с тенденция за закупуване на още два 85 mm i 50 mm Sigma na 1,4

Истината е че D200 повече ми стои в ръката и някак си тези по стари модели си имат своето очорование като изработа и звук на затвора . 30D-to го продадох вчера защото всичките ми приятели с които снимам са на Никон и възможноста да ползвам техни обективи е голям плюс за мен . Снимах с Д80 тези дни и да ви кажа хареса ми как снима но в ръката ми не беше никак удобен :(

Бях много предубеден дали ще получа мнения тук или ще бъда оплют че не разбирам . Но мерси на всички които изказаха мненията си ... аз трябва да реша до понеделник .

Автор: mihajlov2   
Дата:   29-07-11 14:55

Е, има и още един вариант: има едно тяло, което е абсолютно същото на външен вид като D200, със същите бутони и врътки, обаче функциите на някои бутони са различни, с други менюта, със същата механика, с друг процесор и матрица, предназначено е за същите Никонски обективи като D200, и освен това на него не пише Никон, а Фуджи S5 Pro... [smilie5]

Автор: didesignbg   
Дата:   29-07-11 15:00

[smilie5]

Дата:   29-07-11 15:20

gorbi,
А защо смяната е колосална в случая?

Автор: nikita   
Дата:   29-07-11 15:39

И двата модела са добри,но Д90 като че ли е по съвременно решение[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »