Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Чистене на филтри и нишка за капачки
Автор: kvakioh   
Дата:   26-07-11 14:16

Как си чистите филтрите (UV, CPL и т.н.) от прах и малки капки? Моя макро обектив постоянно изисква филтър и ми се иска да е винаги чист. Ползвам специално към някои от филтрите кърпички, но понякога не се получава много чисто.
Някои предни капачки имат отвор за завръзване на нишка, която я държи към апарата и не позволява да се загуби. Откъде може да се намери такава здрава нишка, на метър примерно. Черна на цвят е най-често.

Отговори на това съобщение
 Re: Чистене на филтри и нишка за капачки
Автор: yourdream   
Дата:   26-07-11 14:34

Има едни спрейчета за почистване, доколкото знам. Пробвай с такъв + кърпичка.

Автор: tziko   
Дата:   26-07-11 14:39

Ползвам кърпичка за обективи, а капачките по джобовете или в раницата на апарата.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   26-07-11 14:43

Спрей за прозорци върши работа. Кърпичка от очила също. УВ филтър не ползвам, че снимам почти винаги под 2000м. надморска височина.[smile] Особено на макро не му трябва никакъв филтър, а сенник.[shtrak]

Автор: mihajlov2   
Дата:   26-07-11 15:04

Спрей за обективи и кърпичка за обективи. Има такива комплекти в Павилиона и Синтезиса. Също вършат работа спрей за очила и кърпичка за очила - от оптиките. А за прах - духалка и/или ленз пен. Има и такива комплекти барабар с кърпички и спрей.
В краен случай върши работа и мощно дъхване и кърпичка от гореизброените.[smile]
За нишката - не знам.

Автор: Plamen11   
Дата:   26-07-11 15:17

За обективи и филтри ползвам Lens Pen и съм много доволен.

Автор: Nikoneff   
Дата:   26-07-11 15:17

Пробвах какво ли не, докато открия, че най-ефикасното нещо за чистене на филтри(а и на очила) е сапун и вода. По вторият въпрос - във всяка обущарска работилница ще ти подарят половин метър черен конец с който шият обувките - супер здрав е.

Автор: asahi   
Дата:   26-07-11 15:55

От прах се чистят с четка, а от петна - с микрофибърна кърпичка. При нужда се ползват препарати - специализирани ил иизопропилов спирт. В краен случай - препарат за прозорци.

Автор: ilcoin   
Дата:   26-07-11 16:12

Капачки с връвки продават в dealextreme, по $3 парчето ...

Автор: radan   
Дата:   26-07-11 16:20

От 40 години предните капачки на обективите завързвам с парче рибарска корда,като местата на връзване леко затоплям.Здраво,надеждно и безцветно![smilie24]

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   26-07-11 17:06

Ако си от Силистра, ще се видим и ще почистя всичко, разбира се без да се дължи нищо. [smilie24]

Дата:   26-07-11 17:08

Има различни цветове корда, дори и черна. Ако познаваш някой рибар, няма да е проблем да ти даде метър-два, от кордата, за предпочитане по-тънка. ))

Автор: zbonev   
Дата:   26-07-11 18:32

Nikoneff[smilie24]
Това е предпочитания метод и от мен - духалка, четчица, малко препарат за съдове и навлажнени с дест.вода най-фини 3-слойни салфетки; чист изопропиов алкохол също става (редуват се с първото); имам и всякакви препарати, китове и т.н, но това работи за мен най-добре [smile]

Автор: simbon4o   
Дата:   26-07-11 19:56

много от изброените методи водят до превръщането на един сносен филтър в обикновенно стъкло което не става за нищо. Тия филтри имат покритие което не е много трудно да се смъкне и тогава получавате едно стъкло и толкос. Темата е много обсъждана има ли смисъл от филтър или не. За тези които смятат че е безмислено да има филтър - ето такива хора правят обективите си непродаваеми втора ръка. Като купувам обектив първо гледам лещите и когато е ползван филтър са като нови, а когато не е и ми обяснят че състоянието на лещите не вредяло на снимките или казвам половин цена или чао.
Филтрите и обективите си чистя с качествена микрофибърна кърпичка, ако не стане със суха без да натискам леко дъхвам за влага и пробвам пак, ако и това не помогне прибягвам до препарати, но досега 70-80% от случаите минавам с първа стъпка и 20-30% втора, препарат не ми се е налагало да ползвам.

Дата:   26-07-11 20:21

simbon4o, моите уважения, но недей да обобщаваш. Далече си ми , иначе щях да ти покажа моите 4 обектива ползвани без постоянното УВ, че са с идеални челни лещи.
Не снимам без сенник и той е достатъчен да предпазва обектива. При екстремни условия понякога слагам поларизационен и то само по морето, че е солена водата и пръските са по- гадни.[smile]

Дата:   26-07-11 20:22

А, някой не се ли досеща, че колкото и мека кърпичка да се използва/салфетка, без да бъде напоена дори минимално с течност, при допир на текстила с покритието на филтъра, се получава нарушаване на филм-покритието на стъклото, поради наличието на микроскопични абразивни и твърди частици във влакната на кърпичката/салфетката!! За предпочитане винаги да се използва почистваща течност, която от своя страна прави допира на кърпичката/салфетката със стъклото по-меко, и не поврежда повърхността. Използването на салфетка не е желано, защото при навлажняване започва да се разпада, и по-стъклото остават власинки. За тази цел има специална мека, попивателна хартия, предназначена за почистване на такива повърхности. [smile]

Всяко духване, или като щеш - казано дихание на невинна руса-синеока красавица, с височина 1.76 см., ще доведе до няколко невини капки телесна течност върху предния джам, което допълнително ще отвори работа на и така ядосания фотограф. [smilie25]

Публикацията е редактирана (27-07-11 00:46)

Дата:   27-07-11 00:30

Покритието не е лаково, а са изпарени метални окиси с твърдост около 7 по скалата на Моос.
Надраскването по посочения начин е възможно, но слабо вероятно. Разбира се по-добре е да се издухат прашинките с духалка или мека четка, преди да се забърше обектива с кърпичката.

Дата:   27-07-11 00:41

GOSPODIN [smilie24]

Дори най-калпавия филтър, ще спести много ядове на ползвателя на обектива, при случайно (не дай си боже) попаднало замърсяване на предната леща.[smilie9] Винаги със сенник. GOSPODIN[smilie24] [smilie24]

Публикацията е редактирана (27-07-11 00:42)

Автор: asahi   
Дата:   27-07-11 01:08

Винаги с капачка, казвам аз.

Дата:   27-07-11 09:16

asahi
Дата: 27-07-11 01:08

Винаги с капачка, казвам аз[smilie24] [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »