Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на светкавица за Canon EOS
Автор: valbg1   
Дата:   26-07-11 12:21

Помогнете с мнения и съвети за разумен избор на светкавица за Канон (500D ако има значение) в рамките на 350-400лв.
Чета, чета, но може да съм пропуснал нещо между редовете, за което по-компетентните или с опит бих почерпил една бира. [beer]

1. EXAKTA DPZ 38AF (Canon) - 250лв. http://www.praktica.de/index.php?id=9&L=1

2. YongNuo Speedlite YN-468C - 300лв. http://dynaphos.com/product.php?c=23&sc=105&id=867

4. Canon Speedlite 430EX втора употреба - 300-350лв.

3. Nissin Di622 MARK II за Canon - 350лв http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=18&product=9363&show=additional

4. Canon Speedlite 430EX втора употреба - 350-400лв.

Малко уточнения - ще снимам разнообразно - и хора и обстановка (на открито и закрито). Ще снимам и предмети отблизо (но не ми предлагайте рингови модели). Трябва да позволява техниките на запълваща и отразена светкавица.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на светкавица за Canon EOS
Автор: tisho86   
Дата:   26-07-11 12:32

Твърдо номер 4.!!!
Ама въобще не се замисляй, даже потърси Canon 430ex mk II, тя е с метално краче.

Автор: d_ave   
Дата:   26-07-11 12:33

обмисли и sigma 500 dg st или нещо такова беше модела - никак не е лоша, а и се намира на добра цена втора ръка.

Автор: kosio2002   
Дата:   26-07-11 12:52

d_ave написа:

> обмисли и sigma 500 dg st или нещо такова беше модела - никак
> не е лоша, а и се намира на добра цена втора ръка.

Още един глас за Sigma EF-500 DG Super, моята я взех от базара на форума. Много съм доволен.
[shtrak]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   26-07-11 13:01

valbg1, така както обясняваш изглежда, ще ти трябва поне още една светка.
Съвета ми е да вземеш една с ТТЛ - номер 4 напр. и една ръчна YongNuo 460 2 за 130лв. и може би синхронизатори.

Дата:   26-07-11 13:21

Сгрешил съм първото съобщение и .... не мога да го редактирам. Значи номер 3 е Канон ЕХ първата версия, а най-накрая (тя номерацията е оплескана) е ЕХ II.
За тях колебанието ми е дали разликата в пластмасовото краче и по-прецизното замерване, оправдават разликата в цената.
Но надявам се идеята е ясна - ценово поне са подредени правилно.
Освен цената като критерии, повече ме интересува функционалността, отколкото мощността.
Че, по-скъпото и марковото е по-добро е ясно на всички. Интересно ми е, какво смятате, че ще загубя, ако взема Екзактата (доставят е Конрад).
Условията (не само финансови) ми налагат да не ползвам втори, трети подсветки, така че възможността за управление не е определяща "екстра".

Дата:   26-07-11 14:35

Ами, пак остава 430EX или 430EX 2. Има ТТЛ и ръчно управление. За сериозна работа не бих се доверил на ТТЛ от друга марка. Освен това е добре да си вземеш и Flash Remote Shoe Cord щом ще е една.

http://www.dealextreme.com/productimages/sku_66477_1.jpg

Автор: asahi   
Дата:   26-07-11 15:56

Едно стробистко курсче за начало ще ти е най-полезно.

Дата:   26-07-11 16:17

Мерси господин-е, това удължение наистина ще е полезно при снимане отблизо. Ето затова е полезен форума.
Асаши, стробизма (доколкото съм се самопросвещавал) е нещо повече, по-разностранно от моите намерения. Затова нека ограничим темата само до сравнение между няколкото светкавици - какво се получава/губи на съответната цена. Но все пак благодаря не всеки изказал мениние по въпросите.

Автор: tzl   
Дата:   26-07-11 16:19

Не знам защо всички смятат, че TTL е най-голямото предимство на ръчните светкавици. Ако се снима с TTL има смисъл ако е за кадър, за който няма време за настройка.

Ако се снимат 100 кадъра, тогава post processing-а ви с TTL ще е изключително тромав (освен ако не смятате да пипате само по 1 снимка или имате много време). Причината е (казвам за тези, които не знаят), че всеки път експонацията ще е различна (освен ако не сте в студио или на статив и това, което снимате не се променя като осветление).

Ако става въпрос само за малки светкавици, най-голямото предимство (освен, че са малки като обем) е това, че може да поддържат HSS (някои от тях), а и понякога на човек му трябва малка мощност.

Моят съвет е да не се дават излишни пари за TTL, освен ако не са налични следните (да повторя):
1) Имате пари за TTL
2) Снимате на TTL режим
3) Имате време да обработвате кадри с различна експонация
4) От цялата фотосесия ще се изберат 1-2 снимки, които да обработвате (и ако са с различна експонация, се предполага, че имате време да ги оеднаквявате)
5) Не ви е грижа, че всяка снимка от фотосесията е с различна експонация, ако ще да е снимана на разстояние от 5 секунди без промяна на никакви настройки и положение на обектива.

Та, ако някой не знае защо купува ТТL, по-добре да се информира. Ако някой купува заради TTL, се предполага, че знае какво прави.

Нямам против TTL-a, чудесна технология е, но ако се търси повтаряемост и константна експонация, се снима в ръчен режим.

Публикацията е редактирана (26-07-11 16:21)

Дата:   27-07-11 13:13

Темата се заформя около въпроса маркова (Canon) с марковия си TTL макар и 2-ра употреба (неамортизирана естествено [smile] ) или от друг производител, но пък нова.
Ако някой не го мързи - да сподели мнение за плюсове и минусите на TTL-а, най-вече от практически опит.

Автор: klez   
Дата:   27-07-11 13:30

Още един глас за 4. :)
Канонските светкавици са читави и в повечето случаи си оправдават цената.

Въпреки това пак зависи за какво ще я ползваш.

Аз се спрях на:
1бр -YongNuo 468 (с ТТЛ и една камара други опции)

1бр - YongNuo 460 само регилиране на мощността има

2 броя синхронизатори

Да ти кажа единствено съжелявам, че взех 468-цата
щот 468 я взех за 150лв (чисто нова) а 460-тката за 50лв... можеше вместо да давам 150лв за 468 да купя още 1-2-3 460 :)
Така или иначе ТТЛ почти не го ползвам (кво почти... изобщо не го ползвам)

единствения кусур на китайските е капачето на батериите, на мойта 468 се счупи но лесно го ремонтирах и вече е вечно.

Новите ревизии са с метално краче (460-тката ми е с метално щот скоро я купувах)

Вършат ми страхотна работа и съм доста доволен (не че много ги ползвам де)

Но ако имаш финансовата възможност по добре си вземи Canon-а :)

на мен ми излезе 240лв
2те светкавици + 1 трансмитер + 2 ресийвъра

Публикацията е редактирана (27-07-11 13:33)

Автор: ilcoin   
Дата:   27-07-11 13:48

Това, което правят китайците е да изкопират протокола и работата на светкавицата. Тоест, ако са се справили добре - не би трябвало да има разлика между едното и другото.

В тази връзка, скоро един приятел си купи канонско китайче, гледал съм снимки от него и по мое скромно мнение си се справяше добре.

Ако имаш пари за оригинал, давай - но и китайските не са толкова зле чак. Даже никак, особенно за парите си [shtrak]

Автор: klez   
Дата:   27-07-11 13:52

особено новите китайки както взеха да ги правят с метално краЧе :) много стабилни изглеждат

Автор: goldfrapp   
Дата:   27-07-11 16:27

И аз да се включа с 1 въпрос като начинаещ.

Скоро снимах с безжичен радио синхронизатор (Микнова) и 430 ЕХ2, естествено в ръчен режим защото синхронизатора не поддържа двупосочна комуникация, т.е. не поддържа ТТЛ. Ползвах я на сравнително тъмно и ми направи впечатление, че винаги светкавицата ми е на 1/128 и пак се налагаше да затварям бленда и да удължавам експонация, за да намаля експонацията на светнатия обект, и да запазя експонацията на фона. Т.е. може ли да се каже, че след като светкавицата ми винаги е на най-слаба сила, няма никакъв смисъл от ттл, защото не би променил нищо?

сори за офтопика :)

Автор: IDA   
Дата:   27-07-11 18:35

Горещо препоръчвам 420ЕХ. Има HSS и дава чудесни резултати. Може да се намери на старо за 150 лв. Имаше такава обява в базара.

Дата:   27-07-11 19:52

goldfrapp, на 1/128 на какво разстояние е светкавицата от обекта и на какво исо си снимал?

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »