Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Книги за фотография
Автор: vboykov   
Дата:   22-07-11 03:18

Фотографията ме влече от доста време и наскоро се сдобих с първия си DSLR, но го карам на опит-грешка. Наясно съм с основните неща, но съм далеч от правилното им прилагане и все повече осъзнавам нуждата от напътствия.

ТА, каква литература препоръчвате за начинаещ(почти) любител фотограф? Предпочитам по-сериозни четива от които наистина мога да науча нещо пред написаните като за малоумни на език, на който обясняват на децата в първи клас. [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Книги за фотография
Автор: Lambov   
Дата:   22-07-11 09:33

Аз лично ползвам видео tutorials от youtube. Верно че са на английски но едва ли на български има кой знае колко материали. Там има цели поредици. Дори съм си ги свалил на FLV файлове в компютъра. Ако искаш ме потърси ще ти ги изпратя

Автор: Roland909   
Дата:   22-07-11 10:02

Не е лошо да напишеш какво точно те мъчи - техническата страна на нещата ли, художествената ли, обработката със софтуер ли... Хубаво е да се прочете и за осветление, композиция, цветна хармония, графични елементи, перспектива, водещи линии...
Успех и пиши по-конкретно какво не е ясно.[smilie24]

Автор: tricky8600   
Дата:   22-07-11 10:09

http://i3.helikon.bg/795/155277z.jpg

Автор: Lambov   
Дата:   22-07-11 11:11

Казват за тази книга че била много хубава. Аз лично смятам да си я поръчам ако изобщо я имат в наличност

http://knigibg.com/img/0014/big/6927_1.jpg

http://knigibg.com/book_inside.php?book_id=6927

Автор: bordon   
Дата:   22-07-11 15:01

Аз я имам [smile]

Може да свърши доста полезна работа [smilie24]

Автор: mbs   
Дата:   22-07-11 21:40

И това:

http://bg2.msrv.store.bg/d-prdimages/org/28153.jpg

Автор: muzka   
Дата:   22-07-11 21:51

2-ия том на това издание също е интересно четиво! :)

Автор: sasas   
Дата:   23-07-11 09:26

Ако си навит и на видео (на английски), това е полезно:

Digital Photography 1 on 1

За сега има има над 70 епизода, всяка седмица излиза нов.

Автор: yourdream   
Дата:   23-07-11 13:38

sasas, страхотни клипчета!!! [beer]

vboykov, Aко искаш ми напиши на ЛС skype или e-mail и ще ти изпратя някои доста полезни ПДФ книжки! [shtrak]

Публикацията е редактирана (23-07-11 13:39)

Автор: gbrain   
Дата:   23-07-11 14:53

Виж още едно клипче: [smilie5]

http://www.youtube.com/watch?v=-ykDfaicO5A&NR=1

Дата:   23-07-11 16:34

Мерси за отговорите! Техниката ми е сравнително ясна, по-скоро търся нещо за основните правила във фотографията
(композиция и тн.)

Дата:   23-07-11 17:02

Мм това не са точно правила. Без усет за естетика, никоя книга не може да помогне. На всеки му се отдава нещо, важното е да разбереш какво е то

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   23-07-11 17:28

vboykov,

Книгите на Майкъл Фриймън не са технически насочени. Все пак са насочени основно към начинаещи фотолюбители, но пък може да са ти доста полезни. Вижда се, че ти вече експериментираш с композицията в кадрите - поне тези в профила ти.

Не съм сигурен дали съм те разбрал правилно, но ако търсиш нещо конкретно насочено и задълбочено по отношение на теорията на композицията специално от гледна точка на фотографията, би могъл да потърсиш из базара Рафи Марукян - никът му тук е fotorafi и го попитай дали има още налични бройки от книжката "Композиция на фотоизображението" на доц. Димитър Добревски. Книжката е доста компактна, а покрива темата доста широко - в смисъл не приема, че "композиция" означава няколко банални правила - златното сечение, правилото на третините и толкова както обикновено погрешно се приема [smile] . От нея ще научиш основните понятия и термини, основните постановки ... Не мога със сигурност да ти кажа, че ще ти свърши работа, но изглежда че нещо подобно търсиш.

Дата:   23-07-11 18:26

Първо идеята търси, после естетиката в кадъра и не ти трябват книги.,... може би

Автор: sas   
Дата:   24-07-11 18:54

Ето тук и електронна книга На Фокус

Автор: darksorrow   
Дата:   24-07-11 18:59

Фриймън е ок четиво.

стой далеч от Келби, както и от книги, на които пише "tricks", "secrets", "уникални" и тн.

всъщност като не търсиш технически обяснения, да разбирам, че те вълнуват неща за естетиката на кадъра, композиция, цвят и тн, така ли?

Дата:   24-07-11 19:38

Точно :)

Автор: compur   
Дата:   24-07-11 21:27

HSGeorgiev

..."Композиция на фотоизображението" на доц. Димитър Добревски. Книжката е доста компактна, а покрива темата доста широко - в смисъл не приема, че "композиция" означава няколко банални правила - златното сечение, правилото на третините и толкова както обикновено погрешно се приема [smile] . От нея ще научиш основните понятия и термини, основните постановки ... Не мога със сигурност да ти кажа, че ще ти свърши работа, но изглежда че нещо подобно търсиш.

... Къде го пратихте момчето? Гореописания труд е всичко друго, но не и за начинаещи... особено последната част [smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »