Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 покритие на обектива на сапунерка
Автор: ipolit   
Дата:   22-07-11 08:25

Здравейте,
купих от базара една сапунерка - Sony DSC-W1.
Апаратчето е много хубаво, ръчни настройки, голяма матрица ... Кусурът му е, че стъкълцето на обектива отпред е с на места паднало покритие. За снимки вътре няма грешка, обаче забелязвам, че външните снимки ги прави преекспонирани и без детайл. Та се чудя дали кусурът му е в това стъкълце или си има и някакъв друг проблем.
Има ли специални покрития по тия стъкълца и може ли да се сменят.
Мерси

Отговори на това съобщение
 Re: покритие на обектива на сапунерка
Автор: asahi   
Дата:   22-07-11 08:38

Другаде е проблемът.
Стъкалцето има покритие, но то не може да се сменя.

Дата:   22-07-11 08:55

имам предвид да сменя стъкълцето, а не покритието.
Освен това ей сега намерих ето това

http://www.fotodiox.com/eBay%20Image%20Folders/Digital%20Tube%20kits/for%20Sony%20Digital%20Cameras/

и се чудя дали има смисъл да го поръчам заедно с някой евтинджос CPL

Публикацията е редактирана (22-07-11 09:06)

Автор: shtukov   
Дата:   22-07-11 09:18

Дори и да е повредено покритието на "стъкълцето", няма да води до твоя проблем. Мисля, че се казва фронтална леща и подмяната й ще е трудна и няма да си струва.

Дата:   22-07-11 09:27

Ето за какво иде реч

http://photo-zona.net/images/user6350/album26853/large/1311315924_hdtr6863_sony.jpg

Автор: asahi   
Дата:   22-07-11 09:29

Иде реч за недооценяне на светлинната ситуация. Имаш корекция на експозицията, хистограма - ползвай ги.

Автор: didesignbg   
Дата:   22-07-11 09:36

По-скоро грешки при фокусирането, не знам дали са поради повреда или нещо друго. Не е проблема в драскотините, те могат да ти вкарат флеъри и други подобни гадости, против тях сенник.

Дата:   22-07-11 09:51

Ясно ми е, че снимките са правени по обяд и при кофти условия. Също така, за да се вижда човече е мерено на спот и това е прецаквало небето. Обаче се вижда, че са кофти снимки и нещо не е както трябва, защото с всякави жисиеми и смотани сапунерки около мен хората правеха прилични снимки.
На тези дето съм аз, човечето с шапката, не знам колегата дали си е правил труда да фокусира, обаче и другите не са стока, пък аз съм се целил старателно

Публикацията е редактирана (22-07-11 09:56)

Автор: shtukov   
Дата:   22-07-11 09:59

Типична визия за сапунерски JPEG, при неправилно мерене на светлината. Не виждам проблем породен от повреда на покритието на лещата.

Автор: mihajlov2   
Дата:   22-07-11 10:52

За сравнение ето малко визия от сапунерски ШПЕК[smilie5]
Апаратчето е Фуджи F11, като предното "стъкълце" е наред:

http://album.foto.ru:8080/photos/or/164690/1627604.jpg

http://album.foto.ru:8080/photos/or/164690/531717.jpg

http://album.foto.ru:8080/photos/or/164690/531718.jpg

Дата:   22-07-11 11:18

Предния ми ги правеше много яки - Olympus SP 350 и се надявах, че и това сони като е с 1/1,8 матричка ще е такъв бръснич.
Аз все пак си поръчах един екстендер и поляризационно филтърче, белким промени нещо.

Публикацията е редактирана (22-07-11 11:19)

Автор: Nikoneff   
Дата:   22-07-11 11:54

Не трябва да се заблуждавате, че качеството на показаните снимки се е повлияло от драскотини по предната леща. Като правило избягвайте снимки със сапунерка на сцени с високи контрасти на светлина, на цвят или на текстура. Пробвайте следните настройки за добър резултат: Фокус - Multi AF, Мерене - Multi-pattern, ISO - 100, Сатурация и Контраст - леко в минус (или на нула), Качество на изображението - Fine и накрая както са Ви посъветвали по-горе ползвайте хистограмата и по нея правете компенсация на експозицията (учудващо е колко малко хора ползват този добър инструмент).[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »