Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Canon 24-105 /4L IS - Проблеми (пуснах снимки)
Автор: gruncharov   
Дата:   07-07-11 23:11

Колеги,

внушавам ли си, не знам но днес взех един 24-105 и съм доста разочарован. Бройката е ок, не е от тези с проблема.

Обектива доста "маже", а другото което ми е странно е че е значително по-тъмен от 17-40Л на абсолютно същите настройки което не разбирам.

Лоша бройка ли съм взел? Или е от тялото (600Д)? Моля колеги, които имат опит с този обектива да кажат две три думи. Мерси :)

Отговори на това съобщение
 Re: Canon 24-105 /4L IS - Проблеми
Автор: tzl   
Дата:   08-07-11 01:01

Аз лично не съм работил с този обектив, но ще опитам да помогна с каквото мога:

По принцип различните обективи при едни и същи настройки не винаги ще дават еднаква експонация. В _някои_ случаи (разбирай "модели обективи") дългите обективи са "по-тъмни" от широкоъгълните.

Вече зависи от това кое колко е тази разлика и дали "значително" според твоите критерии е "нормално" според тези на производителя.

Тестовете от статив ли са правени и с двата обектива и какви са точно параметрите на снимката, при които виждаш проблем?

Дата:   08-07-11 01:22

За съжаление нямам възможност да направя един и същи кадър с двата обектива, тъй като продадох 17-ката. Но си познавам техниката, и знам че 17-ката на бленда 4 беше по-светла от 24-105 на същата бленда/настройки.

А и на светло като снимах имам чувството, че 24-105 "размазва" - сякаш гледам интерполирана снимка като дам на 100%.

Утре ще кача няколко снимки да си кажете и вие мнението, но като цяло усещам разлика голяма - далеч съм от това да се наричам про, но тези неща се забелязват.

Утре ще тествам стъклото навън както и на друго тяло да видя дали ще има разлика.

Автор: tantris   
Дата:   08-07-11 01:31

Нещо стабилизацията?

Автор: Alex-dan   
Дата:   08-07-11 02:36

Ако пуснеш някой кадър, предполагам собствениците на обектива ще се ориентират по-добре за отговор...

Автор: unf   
Дата:   08-07-11 08:52

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: shama   
Дата:   08-07-11 09:04

24-105 не е от най-острите обективи, но пък и 17-40 не е , тъй че не би трябвало да виждащ огромна разлика .

Стабилизацията нещо да не прецаква нещата ?

Дата:   08-07-11 09:10

Аз не смеех да попитам на каква скорост и какво фокусно разстояние снимаш, защото не те познавам, да не вземеш да се засегнеш, че те питам такива неща, но все пак — пусни една снимка и кажи параметрите на снимката — фокусно разстояние, апертура, скорост, ISO. Може пък нещо да изникне.

А и не всички обективи на най-отворена апертура са най-остри. Но пък повечето са приемливо остри.

Автор: KuKumicin4e   
Дата:   08-07-11 10:07

сега го ползвам с ФФ и съм много доволен..
Това и друг път съм го чувал.Май ще се окаже вярно,че е чудесен обектив,но си е мислен за ФФ....

Автор: дидибаев   
Дата:   08-07-11 11:20

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   08-07-11 12:39

Добро утро,

сега излизам и ще поснимам малко и ще кача няколко снимки довечера да си кажете и вие мнението дали "маже". Мерси :)

Автор: d_ave   
Дата:   08-07-11 16:50

това, че много от L обективите за ФФ са перфектни, но на кроп сензор се дънят не е мит, и аз имам наблюдения над същия обектив - не съм снимал с него, но се бях засилил да го купувам и един приятел също ми беше пращал доста снимки с него - снимка на ФФ и на кроп с него има осезаема разлика.
поснимай малко със 17-55 на 2,8 и ще видиш, че това е канонския обектив за кропка:) 15-85 не му отстъпва, но е значително по-тъмен.

Дата:   10-07-11 21:20

Опа,

качих снимки, 14 примерни на едно гущерче от днес. Това че на част от снимките не е баш на фокус е ясно (въпреки, че фокосирах на всеки кадър а той не мърдаше). Детайла на снимките ме притеснява - просто сякаш го няма (сравнение с 17-40).

Кажете и вие мнението си, все пак може и да съм полудя;л вече на тея жеги. Но го тествахме обектива и на едно 30Д и пак беше "мазно". СЛедващата седмица ще направя крос-чек с дуга 105-ца да видим дали проблема не е в моят телевизор ;)

Линк за сваляне:
http://dox.bg/files/dw?a=c494d12298

(оригинали, в архив)

Благодаря!

Re: Canon 24-105 /4L IS - Проблеми (пуснах снимки)
Автор: Argazki   
Дата:   10-07-11 21:43

Тегля файловете да ги разгледам. Имам обектива, но го плзвам със тарото 5Д и съм много доволен, по-точно бях много доволен докато миналата година ми изпляка стабилизацията, пратих го на ремонт и му сменили моторчето па и диафрагмата. Боля ме душата като платих 330 €авката, но още повече ме заболя като го пробвах, ебати мазала, ужас, особено на Ф4 и Ф5,6- непоносимо. Трябваше да го пращам пак, да го донагласят... и сега си работи като преди-безупречно...ама докога....?

Дата:   10-07-11 21:51

...И да не ти разправям, че като бях в Париж на екскурзия, покатерил съм се на най-високото на Айфеловата кула с все ти триножноци, римоут контроли, кутийки бира и т.н, все неща нужни на сериозния фотограф и на 3тата снимка като му се отлепи огледалцето на мойто 5Д, да видиш тия от канон как са ги сърбяли задниците...

Автор: d_ave   
Дата:   10-07-11 21:52

Примерите с гущера нещо не ми допадат на мен, и фокуса нещо все назад бие, само на една е точен. иначе според мен се държи нормално като за 24-105 на кропка:) ето Argazki може да даде някой и друг кадър от 5Д да видиш разликата:)

Дата:   10-07-11 22:10

Не знам, вчера снимах и на Шишман, имам към 50-60 снимки и все фокуса е "странен" - хем е на фокус, но всъщност не е дори на статични субекти с център-фокус. АКо на някой му се занимава ще кача и тези снимки. Иначе тея с гущера са зле, но се вижда проблема за кйто говоря - бях буквално на 60см от гущера, а истински фокус само на една снимка, въпреки че през цялото време фокусирах главата му ?!?

Автор: imitev   
Дата:   10-07-11 22:31

Грънчаров - пробвай да снимаш на 1/250та поне на 105 мм...

Доста motion blur виждам аз...

Автор: GOSPODIN   
Дата:   10-07-11 23:24

gruncharov, без да се обиждаш, но грешките според мен са в теб. Използваш само бленда 4, която е най - критична , особено за варио 5х. Позволяваш си освен Ф4 и скорост 1/50 при фокусно разстояние 105мм. Предполагам имаш и "задължителен" УВ филтър. Сенника винаги ли е поставен? Коя фокусна точка ползваш и прекадрираш ли?
Вариообективите на напълно отворена бленда не са толкова остри, както твърдите па макар и без Л. Имам 70-200/4Л и трябва да ти кажа , че 100/2.8(без Л) е по - остър на 2.8 отколкото вариото на 4.
На пейзажа не виждам проблем.

Опитай пак да снимаш отблизо при други светлинни условия.

Автор: fastman   
Дата:   10-07-11 23:34

gruncharov не севълнувай, нищо му няма на обектива:) Според мен имаш проблем с фокуса.

Дата:   10-07-11 23:49

Аз го виждам обектива съвсем наред, като за начални проби снимай нещо неподвижно, от ръка със стабилизатора на Он и от статив на Офф, може също да вдигнеш огледалото и да пробваш на различно Ф.
Друг е въпроса ,че този обектив е по-софт от други в неговия клас, но пък за сметка на това с постпродукция много носи на бой, на изостряне имам предвид.
Обектива е добър, не се отчайвай, смятам че примерите не са адекватни за негативни изводи.
Утре ако имам време ще снимам с 5Д и с 550Д и ще го кача да го видим.

Дата:   11-07-11 00:01

Благодаря ви за отговорите :)

Определено имам проблем с фокуса GOSPODIN, забелязвам го доста често. УВ филтър нямам, но снимам винаги със сенник. Прекадриране в снимките с гущера нямаше, бях на one shot/ single focus, демек едната точка. Почти никога не снимам с всички фокусни точки активирани - да не би това да е пробмем?

Малко темата взима пълен обрат, за което се извинявам ;) PS: Конструктивна критика винаги приемам, все пак снимам само от няколко месеца.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   11-07-11 00:53

Това, че снимаш със сенник и без филтър е добре, но да снимаш почти макро на напълно отворена бленда с варио...https://photo-forum.net/joro/emoticons/011.gif

Опитай нещо подобно на Ф11 и скорост поне 1/200 и пак пусни кадри.

Дата:   11-07-11 07:12

Избягвай да снимаш с всички фокусни точки включени. Аз лично почти не сменям от централната фокусна точка. Винаги фокусирам и после пре-композирам. Рядко се случва да избера някоя от тях, но не и всички.

Като резюме на всичко казано дотук мисля, че проблемите са следните:
1) Когато снимаш на определено фокусно разстояние (при най-ниско ISO) гледай скоростта на блендата да ти е поне 1/<фокусното разстояние> или по-бърза. В противен случай трябва да си на статив.

2) Не използвай включени всички точки на фокус, тъй като фотоапаратът сам ще иска да избира вместо теб, а той не е по-умен.

3) Обективите не са най-остри в най-широко отворената апертура, но са приемливо остри. Обикновено са най-остри към първата 1/3 от диапазона. В случая сигурно около F8 ще е най-остър.

А това, че при 17-40 си нямал проблеми, разликата е в скоростта на блендата към фокусното разстояние. При по-широк ъгъл не се усеща толкова много помръддването при бавни скорости.

Тествай и сподели резултатите. Ще е полезно в случай, че някой друг има такива проблеми.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »