Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Малко помощ за Camera Raw 6.3
Автор: d_ave   
Дата:   09-07-11 22:12

Мъщи ме от известно време един "проблем", на който не мога да намеря подходящо решение, та реших да питам. до скоро ползвах DPP (за незнаещите - Канонския софтуер за обработка на RAW файлове), но не съм доволен от изходия JPG - снимките са едни замазани, с доста шум, но пък с прекрасни цветове. Спрях да ползвам DPP и започнах да ползвам Camera Raw 6.3 - има доста повече възможности и JPG-a е идеален, но цветово нещата са ужасни. докато в DPP имам прекрасни наситени цветове, в Camera Raw са убити, размити и въпреки, че доста вдигам настиеността, пак не е същото като от DPP. зачетох се и видях, че има някакви Camera Matching Profiles, но не намирам такива за 40Д и 50Д за CS5 - останах с впечатлението, че те са по-скоро за по-старите версии и в CS5 с Camera Raw 6.3 нещата се случват автоматично. е, при мен това не е така и това ме дразни много. намерих някакви теми в разни чужди форуми, но не намерих никакво разрешение. Някаква идея какво да направя, че Camera Raw да изкарва същите цветове като DPP?

П.С. Мониторите, които ползвам не са калибрирани, но в момента си чакам калибратора и скоро ще бъдат, но честно казано не мисля, че проблема е свързат точно с това.

Отговори на това съобщение
 Re: Малко помощ за Camera Raw 6.3
Автор: atrifonov   
Дата:   09-07-11 23:18

Аз лично не разчитам само на ACR-а, а окончателната обработка е правя в Photoshop

Автор: plamen_mom4ilov   
Дата:   10-07-11 10:41

аз имам подобен проблем когато работя с ACR и когато съм конвертирал нещо с ACDSee Pro. фото щопските цветове при сравнение изглеждат бледи и отмити.

Автор: imitev   
Дата:   10-07-11 11:03

В ACR има профили които повтарят канонските от ДПП.

В Camera Calibration таб се намират в АЦР.

Автор: Argazki   
Дата:   10-07-11 11:49

Ами явно има нещо нередно.Пробвай нещо, настройката на цветови профил на шопа я слагаш на sRGB(edition-color adjustments), след като настроиш твоя raw с ACR6,3 както ти харесва долу по средата на прозореца натискаш подчертаното със синьо и там пак слагаш sRGB, после като ти се отвори снимката в шопа само провери да не си активирал без да искаш отгоре- view - Colors of test (или нещо от тоя сорт,превеждам ти го от испански), трябва да е дезактивирано.
(профилите adobeRGB Prophoto са по-широки цветови профили, но за интернет- sRGB e достатъчен)

Дата:   10-07-11 21:04

Каквито и настройки да правя, непипаните RAW-ове не мога да ги докарам да изглеждат по еднакъв начин. Профилите в ACR не променят почти нищо, ето пример на RAW файл от 40Д, отворен едновременно в DPP и в ACR 6.3, като Camera Profile е сложен на Camera Standard.
В конкретния пример няма чак толкова осезаема разлика, но все пак се вижда, че я има. има снимки, при които каквото и да направя, не мога да докарам наситеността на цветовете, която дава DPP.

https://photo-forum.net/static/forum/2011-07/sjsf8667.JPG

http://photo-zona.net/images/user2967/album19235/large/1310320703_wkyk0217_Capture1.JPG

Дата:   10-07-11 21:22

Дай линкове към обработеният джипег, cr2 файла и xmp файла примерно в www.dox.bg да видим по-обстойно...

При мен няма никаква разлика и съм разкарал дпп.

Автор: compur   
Дата:   10-07-11 21:23

Може ли да отговориш на няколко въпроса?

1. ...но не съм доволен от изходия JPG - колко битов е дадения файл?

2. Някаква идея какво да направя, че Camera Raw да изкарва същите цветове като DPP? - къде да ги изкарва - монитор, на домашен принтер, на печатарска машина?

3. Мониторите, които ползвам не са калибрирани... - с това трябва да започнеш, за да имаш повтаряеми резултати!

4. С каква програма преглеждаш файловете след обработката?

АЦР прочита 80% от информацията във файла ти и ги показва точно, останалите 20% ги интерпретира по собствен начин, който в общия случай е неточен.

Дата:   10-07-11 21:34

не съм обработвал JPG-а, на мен проблема ми е, че като отворя RAW с фотошоп цветово е различен от същия RAW, отворен с DPP. ясно е, че DPP чете настройките зададени от апарата, но дори да нулирам всичко в DPP, пак цвета е различен спрямо това, което ACR показва. в горния пример съм отворил файла първо с DPP и едновременно с това с ACR и съм ги наложил за да покажа какво имам предвид. отдолу слагам и файла в RAW, конвертиран през DPP с нулирани настройки за всичко и конвертиран непипан през ACR.

http://dox.bg/files/dw?a=39962ecb57

Публикацията е редактирана (10-07-11 21:34)

Дата:   10-07-11 21:43

compur - АЦР прочита 80% от информацията във файла ти и ги показва точно, останалите 20% ги интерпретира по собствен начин, който в общия случай е неточен - с това трябваше да започнеш и това се опитвам да елиминирам:)

иначе относно другите неща - и ACR и DPP даватъ 24 бита цвят. в момента не си говорим за печатане, а за монитори, които скоро ще калибрирам, просто още не ми е пристигнал spyder-a. въпреки това не смятам, че разликата между DPP и ACR се дължи на некалибрирания монитор - в случая се опитвам да накарам ACR да "показва" цветово дадена снимка по същия начин, по който я "показва" DPP. идеята ми е, че цветовете, които ACR показва, са много по-размити отколкото цветовете на същия RAW файл, отворен с DPP.

файловете ги преглеждам с ACDsee, но с каквото и да ги гледам има разлики между двата JPG-a. виж файловете, които качих - според тебе еднакви ли са? с каквото и да ги отворя, цветово двата файла са различни и отразяват това, което двете програми показват - иначе казано, JPG-a генериран от DPP изглежда както RAW файла, отворен с DPP и JPG-a генериран от ACR изглежда по същия начин както ACR показва отворения RAW файл.

Дата:   10-07-11 22:46

о.к. дръпнах ги файловете...

сега едно по едно:
1. 24 бита цвят - това пък защо ти е? При повече от 16-бита всякакви устройства дават невярна и неточна информация!

2. Снимаш с 50D - как получи 24-бита?

3. Единият ти файл е с добавен цветен профил в него, което показва да програмите как да го показват, а другия не е - следователно ще го показват както те си решат...

4. На скриншота, който си показал ясно се вижда, че при АЦР цвета е 8-битов и цветното ти пространство е AdobeRGB. Ти в какво цветно пространство си на апарта си?

5. Ако гледаш картинките на монитор, калибрирането му е задължително, преди да започнеш каквато и да е обработка!

6. Тук използваш 3 програми, които трябва да се накарат да показват едно и също. Не става автоматично!

Дата:   11-07-11 00:16

compur, 24 бита си идват автоматично от двете програми (DPP & ACR) - не съм ги настройвал и не съм се и замислял. в случая снимката е с 40д - просто хванах една произволна без да се замислям и видях в последстяие - но същото важи и за снимките с 50д - еднакво е.

иначе как мога да накарам ACR да "прочита" цветния профил и да показва същото като в DPP - идеята ми е, че преди да започна с настройките на JPG, калибрация и т.н., преди всичко това искам да накарам ACR да показва RAW файла от апарата по същия начин както DPP, демек ако направя същия screen shot на него да няма разлика между един и същи RAW файл, отворен с DPP и ACR.

Дата:   11-07-11 08:25

В DPP кой профил на камерата е използван за да направиш конвертирането?

Дата:   11-07-11 08:26

1. 24 бита си идват автоматично от двете програми (DPP & ACR) - това не трябва да се случва без твоята намеса! коригирай го!
2.24 бита си идват - говорим за изход от..., а не за вход в... програмата, т.е. ти снимаш своя РОУ-файл в 8 бита, а не в 24!
3. Записването на файла в определен формат - JPG, TIFF и т.н. става на края на процеса на обработката! През останалото време това се е РОУ файл!
4. Какви точно настройки използваш, за да запишеш JPG-файла си - размери, цветно пространство и т.н.?
5. За какви нужди ще използваш JPG-файла си - за гледане на монитор или за отпечатване, за публикуване в ЛицеКнига и.н?
6. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си калибрирай омнитора и ТОГАВА започни КОРЕКЦИИТЕ НА ФАЙЛОВЕТЕ СИ!

Дата:   11-07-11 09:30

compur, ще ги променя и ще видя какъв е резултата.

аз ли не мога да обясня правилно, или вие не ме разбирате - аз питам как да накарам ACR да показва същите цветове ПРЕДИ конвертиране. искам като отворя RAW файл с ACR да виждам същото, каквото виждам ако отворя същия файл с DPP. може ли изобщо да стане това или е мисия невъзможна и цветовете, показване от DPP са непостижими за ACR и се губят в тия 20% (образно казано), които ACR не прочита?

просто и ясно - отварям RAW с DPP - цветовете са по-наситени. Отварям същия непипан RAW файл с ACR - цветовете са убити и размити. е, как да накарам ACR да показва тези цветове, които DPP показва - няма конвертиране, няма редакция на файловете, просто искам като отворя CR2 файл с ACR да видя същите цветове, каквито ми показва DPP.

Автор: didesignbg   
Дата:   11-07-11 09:42

24 бита е RGB х 8.
Отдавна няма апарати ползващи 8 битов роу.

d_ave, ако никой от профилите идващи с ацр не те устройва можеш да опиташ да направиш собствен имитиращ DPP. Или пък да потърсиш направо готови, мисля си че за Канон все ще има. Пак няма да имаш 100% съвпадение, няма начин.

Дата:   11-07-11 09:50

didesignbg, именно - точно това търся, цветови профили, имитиращи вградените на Канон. Не намирам информация от къде да ги изетгля, нито как да ги инсталирам в CS5. Намерих бегла информация за CS4, но за CS5 останах с впечатлението, че са си вградени и ги има за повечето апарати. Да, ама нито един цветови профил в ACR дори бегло не се доближава до канонските.

Дата:   11-07-11 09:57

"24 бита е RGB х 8.
Отдавна няма апарати ползващи 8 битов роу."

Не го разбрах горното... Това означава ли, че апарат имащ 14 бита ще е... RGB х 14 = 42 бита?

Канонския DPP прочита 100% данни от твоя апарат и прилага настройките, направени на апарата, по време на заснемането - Пикчър стайл, Бял баланс, Шарпен и т.н.

CameraRAW правилно прочита 80% и ти ги показва, както в DPP, но останалите 20% ги интерпретира по собствен начин и със собствени алгоритми. Базата на CameraRAW се допълва от потребителите, а не от Адоби, така че...

Пробвай да накараш DPP да ти показва същите цветове като в ACR...[smilie3]

Публикацията е редактирана (11-07-11 10:06)

Автор: chukov   
Дата:   11-07-11 10:01

compur

24-битов цвят се получава така

R - 2^8
G - 2^8
B - 2^8

Възможен брой цветове = R.G.B = 2^8*2^8*2* = 2^24

Тоест да
ако имаш 14 бита на канал говорим за 42-битов цвят

Дата:   11-07-11 10:09

d_ave, тези които почват с camera нещо си според адоуб би трябвало да правят точно това (включени са си в АЦР). В комбинация с цветовия профил може би трябва да вдигнеш леко контраста и vibrance/saturation, като стигнеш до настройки които те устройват ги задаваш да се прилагат при зареждане на роу файл и това е.
По дългия път е с DNG Editor-а, снимаш color chart с възможно най-много квадратчета и се опитваш да изравниш цветовете в днг едитора с джпега на канон.

compur, да, въпреки че 42 бита не е навлязло в практиката. Но 24 бита си се ползва за 8 битови джпеци.

Дата:   11-07-11 10:20

Предварително моля d_ave да ме извини, че му освиних темата. Тя е за друго - За това, как да покаже същите цветове като в DPP!

didesignbg, не ме разбирай погрешно... ама как визуализираш на монитора са тези 24 бита? И какво точно виждаш от тях?

chukov,
би ли разяснил това, което си написал:
"24-битов цвят се получава така

R - 2^8
G - 2^8
B - 2^8

Възможен брой цветове = R.G.B = 2^8*2^8*2* = 2^24"

2 на осма степен е 256
3 канала по 256 са приблизително 16 000 000.
Как стават 24 бита?

Публикацията е редактирана (11-07-11 10:32)

Автор: tonyboy79   
Дата:   11-07-11 10:20

d_ave нещо sRGB vs RGB aaa? [smilie5]

Дата:   11-07-11 10:42

Моя монитор го рекламират като 16,7 милиона цвята, точно по тази причина (не че им вярвам, ама това е друга тема).
Цвета като такъв в RGB цветно пространство е функция от три канал всеки от които е в 8 бита. Не виждам какво те притеснява. Ако изображението беше в CMYK щеше да е 32битово, просто защото имаш 4 канала. Въпроса е в това дали битовете са дадени на канал, или пък общо.
В практиката над 16 бита на канал се ползва за да носи HDR изображения.

Дата:   11-07-11 10:58

може би аз не съм разбрал правилно въпроса...

но за мен 24-те бита означават: 24-бита на канал...

Едно по-общо обяснение:

-- Битове за канал == броя на битовете използвани за представянето на всеки компонен в цветно простраство(RGB или друго цветно пространство)

-- Общ брой цветове == Най-голямия брой, който може да бъде показан от броя на битовете.

Публикацията е редактирана (11-07-11 11:02)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »