Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем на D90 в програма P
Автор: bgpower   
Дата:   22-06-11 21:04

Здравейте,

пиша ви във връзка с един проблем, с моя D90, който се прояви на пътуването ми този уиикенд до Милано.

Всъщност фотоапаратът си действа безотказно, той е и на около 6000 кадъра. Единственото, което ми се стори малко странно и притеснително бе, че при използване на програма P при полу-натискане на спусъка респективно фокусиране, фотоапаратът си фокусира нормално но има едно стабилно трепване на кадъра, дори леко килване, което после от самосебе си се изправя. Сега разгледах самите снимки - те са си ОК, но ме притеснява да не би да има нещо със затвора.

Имате ли някакви идеи или да ви се е случвало нещо подобно?

Мерси

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем на D90 в програма P
Автор: HSGeorgiev   
Дата:   22-06-11 21:08

С кой обектив става това? И наистина ли става само на Р ?

Дата:   22-06-11 21:09

Обективът е 16-85VR и поне засега специално само на P го забелязах, на М и А не ми направи впечатление, специално гледах именно тези няколко дни.

Дата:   22-06-11 21:13

За някой обективи, включително и не само евтини е нормално в някой части от фокусното си разстояние при фокусиране да променят леко кадъра. Не съм използвал 16-85 VR и не зная дали при него е характерно. Но тук има доста негови собственици и фенове и те ще споделят. Затворът не мисля че ще има нещо общо с кадрирането в случая.

Дата:   22-06-11 21:20

Благодаря ти!

Аз съм почти сигурен, че засега не е имало такова нещо. И преди съм снимал на P чат пат, особено като е трябвало набързо да се снима именно по разни пътувания или да се подаде апарата на "непросветени".

Реално обаче всичко ми изглежда на нещо механично, странното е, че става само при програма Р, ще поразгледам и пир другите все пак. Но след самото фокусиране и пълното натискане на спусъка през визьора за секунди картинката се килва и после изправя.

Ако още някой има идея?

Мерси!

Дата:   22-06-11 21:23

btw, става ли същото при абсолютно същите условия, но през live view ако само фокусираш?

Дата:   22-06-11 21:31

Трябва да пробвам, там не ми е правило такова нещо впечатление.

Дата:   22-06-11 21:33

За да изключим огледалото като възможна причина по някакъв начин [smile]

Автор: deathzone   
Дата:   23-06-11 11:04

Това става с включена стабилизация. И аз го имам на Д5000 и става за части от секундата. Това се получава по моему, защото почва да работи стабилизацията.

Автор: tantris   
Дата:   23-06-11 11:42

Възможно е да имаш проблем с диафрагмата на обектива. Ламелките да са затормозени при при връщане в най-отвореното им положение след произвеждането на експозицията.Ако на М и А си задал най-отворена бленда, има вероятност да не забележиш този проблем, защото блендата не мърда.

Автор: tziko   
Дата:   23-06-11 12:01

VR ON / VR OFF? има ли промяна?

Автор: stoychev   
Дата:   23-06-11 18:22

При мен кадърът също мръдва при фокусиране. d90 + 18-70...

Автор: pefoto01   
Дата:   23-06-11 18:24

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: tvk75   
Дата:   23-06-11 21:19

всичко това е от стабилизацията

Автор: Fellfrosch   
Дата:   23-06-11 21:30

Даммм и до колкото имам някакви бегли познания , радвай се че го има, че ако го няма .... и стабилизацията ти е заминала

Публикацията е редактирана (23-06-11 21:30)

Дата:   23-06-11 23:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   24-06-11 08:43

Здравейте,

малко късно се включвам. Май наистина излиза, че е от стабилизацията и просто преди не съм му обръщал внимание. При VR Off поне при няколко тестови кадри не усетих да го има.

Благодаря!

[beer] [beer]

Автор: stoychev   
Дата:   24-06-11 13:30

pefoto01, 'де да знам, понякога мърда, може да ми се разместват лещите на обектива...

Дата:   24-06-11 13:34

Автор: guesswho   
Дата:   24-06-11 15:25

Дата:   11-07-11 17:35

Значи вече съм на 99% сигурен, че наистина е от стабилизацията. Вчера ми "прави" същите работи, като в тоя момент обаче изключих стабилизацията и всичко заспа.

Въпросът ми е обаче дали сте сигурни, че това е нормално. То не че има реално някакво значение, защото и апарата, и обектива са без гаранция отдавна, но все пак?!

Мерси!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »