Автор: borovinka
Дата: 20-06-11 17:23
Нещо, което преди време бях писал в друг форум като отговор на подобен въпрос:
"Прегледах темата и все още не ми е напълно ясен въпроса относно избора между AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G и AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G....
Предлагам малко да разширим питанията:
С кой от двата ще се мина по малко - с 50mm f/1.8G или 35mm f/1.8G? 50-милиметровите стандартни обективи винаги се отличават с добра направа и много високи оптически качества. Такъв обектив може да бъде ползван дълго време и да носи удовлетворение на собственика си. Перспективата за преминаване след време към FX тяло на Nikon също накланя везните към 50mm f/1.8G.
За какво ми е този обектив - ей така, да си имам твърд обектив или ми е нужен да снимам с него съвсем конкретни неща? - Ако е първият вариант, то няма значение кой от двата ще бъде купен. Ако обективът се купува за снимане преимуществено на портрет, продуктова фотография (натюрморти) и техническа фотография (репродукции, например), то тогава 50mm f/1.8G би бил несравнимо по-полезен заради по-голямото си приравнено фокусно разстояние - 75 мм за APS-C. Ако ни трябва твърд обектив, който ще се ползва за жанрова фотография (street), за заснемане на хора в цял ръст в студио и изобщо стандартен обектив със зрителен ъгъл около 45 градуса по дългата страна на кадъра, то тогава по-добре ще е да се насочим към 35mm f/1.8G. Перспективата дълго време да работим с кропка, също ни насочва към 35 мм.
... но AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G все още го няма в продажба! Ами ако се окаже несполучлив? - несполучлив стандартен (50 мм) обектив в историята на фототехниката практически няма!"
Публикацията е редактирана (20-06-11 19:28)
|
|