Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Настройки на монитор
Автор: Fellfrosch   
Дата:   09-06-11 22:16

Търсих в стари постове и има малко информация отностно калиброването на монитори. Аз обаче искам сам да направя най-добрите настройки на моя монитор. Нямам огромни изисквания, но искам да са адекватни цветове контраст и прочие. Прочетох за един софтуер Adobe Gamma. Не съм го пробвал, но предварително ми се искаше да събера мнения и съвети по въпроса. Та някой ако има следния монитор http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?ctn=220SW9FB/00&slg=bg&scy=BG
или може да помогне нека го стори. Просто се интересувам какви са най-удачните му настройки за изображения, че има някакви вградени но .... Надявам се, че ще се отзовете :)
Благодаря ! :P

Отговори на това съобщение
 Re: Настройки на монитор
Автор: erotila   
Дата:   09-06-11 22:28

"наистина малко информация има особено във форума"

Запомни едно:

Ако всеки сам можеше да си направи автомобил... нямаше да има автомобилостроене!
Ако всеки сам можеше да ражда нямаше да има раздел голо тяло в този сайт!
Ако живота беше вечен нямаше да съществуват фармацевтичните фирми.

Един съвет:
Моля те не се опитвай да правиш нищо сам.

Автор: milen   
Дата:   09-06-11 22:30

няма най удачни настройки. има правилни настройки. и това не става на око :)

Автор: tvk75   
Дата:   09-06-11 22:31

за калибрирането си има калибратори,,,,и не е от голяма сложност да си калибрираш сам монитора

Дата:   09-06-11 22:33

В отговор за нещата, "ако можеше сам" има си хора които си разбират от нещата и си правят коли сами .. например. Аз не искам професионални резултати. Искам нещо за лична употреба не комерсиална, нищо професионално, не мисля да си купувам уреди за калиброване и т.н. Ако някой има опит с подобен монитор или има съвети които ще ми помогнат да настроя монитора правилно, благодаря. Вярно петък е ама ....
Редакция : т.е. след няколко часа ще е петък

Публикацията е редактирана (09-06-11 22:35)

Автор: chill   
Дата:   09-06-11 22:35

Fellfrosch,

Ако си с Windows 7, можеш да пробваш с неговата калибрация.

Можеш да си провериш до колко е калибриран монитпорът с тестове като тези

http://www.lagom.nl/lcd-test/

В крайна сметка, най-добре да си го калибрираш и профилираш с калибратор.

Автор: erotila   
Дата:   09-06-11 22:37

Fellfrosch

ако е това което искаш не е нужно да пускаш тема, направи си го както на теб ти е удобно

пп
ако си от София, позвъни ми ще ти го калибрирам без пари, само да видиш само да му се порадваш, после ще ти го оставя както съм го заварил, ако искаш после плати ми ще ти го калибрирам... ти си прецени голям си все пак.

Дата:   09-06-11 22:39

Благодаря все пак за отзивите. Професионално калиброване на тоя етам не ми е нужно. Монитора не се намира в София, но благодаря за предложенията.

Автор: dvda   
Дата:   09-06-11 23:31

Fellfrosch написа:

> Професионално калиброване на тоя
> етам не ми е нужно.

Или е калибриран или не е.

Дата:   10-06-11 00:12

Очевидно споделям, че на този етап не ми е нужно да е калибриран. В бъдещ момент може да изпитам нужда от калибриран монитор и да прибегна до това. [beer]

Автор: konov   
Дата:   10-06-11 01:29

Само да ти кажа че след като си смених монитора с IPS бях много приятно изненадан.
А няколко седмици след това го калибрирах и останах изненадан наново.
Открих че много снимки които изглеждаха зле от стария ми апарат дефакто са си много добре просто мониторът не е "знаел" как да ги покаже.
Ако нямаш намерение да принтираш снимки карай си така.
Но в момента в който се наложи голям формат принт ............

Дата:   10-06-11 09:23

В начален стадий дори с обработката на снимките съм, определено съм далеч от момента с принтирането :) При развитие на нещата ще прибегна до горепосочените мерки

Автор: imitev   
Дата:   10-06-11 11:20

Настрой си поне яркостта и контраста що-годе прилично на око.

Автор: jorro_z   
Дата:   10-06-11 16:30

Fellfrosch,

Калибрирането на дисплея наистина е важно, и не е чак толкова проста работа. Затова по-добре се довери на някой, който разбира от това - да ти го направи.

А междувременно, ако искаш, може да се опиташ да си настроиш ЩО-ГОДЕ добре основните параметри на монитора: Яркост, контраст, гама, цветна температура и прочие, каквото е налично от менюто на монитора. Може да пипнеш и малко настройките на драйвера на видеокартата.

За целта, ей тази програмка, вярвам ще ти е полезна: ЦЪК
Програмката е доста стара, още от времето на ЦРТ мониторите, затова голяма част от тестовете (особено за геометрия) са вече нон-сенс, ама все още има за какво да се ползва.

Съвет: След пускането на програмата, цъкни върху Program Control, и избери опцията Complete program. (иначе част от тестовете ги пропуска).

След това, само цъкаш със интервала - екраните се редуват: Обяснения - тест - обяснения - тест...

Надявам се, четеш по англичански :)

Дата:   10-06-11 17:35

Благодаря :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »