Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Чиракуване
Автор: mikino   
Дата:   18-05-11 13:59

Скоро се сетих, за това, да ви питам за чиракуването - има ли такова животно у нас, все още. Знам, че преди доста години, опитни фотографи можеха да помагат на млади кадри, като ги взимат за чираци. Моят дядо имаше такива, които в последствие му станаха дългогодишни приятели и партньори в работата.
Изглежда архаично, но все си мисля, че има полза. Особено за хора с талант, които не са могли да завършат фотография, като висше.
Между чирак и стажант има разлика - стажантът е за определен период, а чиракът може дори да наследи, своя "учител". Чиракуването е абсолютно доброволно и от двете страни. Чиракът взима своето, ако изкара нещо от снимките си, но помага на фотографа, ако има нужда.
И изобщо, бихте ли помагали и обучавали човек, абсолютно доброволно, който има таланта и желанието да стане професионалист.
Въпросът ми е насочен, към хората, които вече имат име и достатъчно опит, за да вземат чирак.

Отговори на това съобщение
 Re: Чиракуване
Автор: snooper   
Дата:   18-05-11 14:59

Отговорите на твоя въпрос се крият тук http://f-start.com/?p=135
[beer]

Автор: mikino   
Дата:   18-05-11 15:06

Благодаря ти за линка!
Смятам, че това е нещо много интересно и могат да се научат много неща. Едно е да четеш, друго е да се сблъскаш с практиката.
Асистентът е вече обучен, докато чиракът още се учи. Това е разликата между двете.
В момента съм та асистентско място, което няма нищо общо с фотографията, но съм се убедила, че шефът и аз трябва да работим като едно цяло. Длъжна съм да го разбирам само по погледа и да му съдействам винаги. В много случаи асистент може буквално да срине своя шеф и за това тази работа не е за всеки.

Автор: boni   
Дата:   18-05-11 15:29

Във ФФ студио няколко пъти сме имали следните случки с различни вариации
Пример:
Тема във форума от преди година. Студентка по фотография в Англия, лятото си е в БГ, пуска тема във форума дали някой може да и осигури малко стаж през лятото.
Обаждаме и се, тя идва.
- Няма дори елементарни познания за елементарни неща. Не знам какво е учила 2 години в Англия, но не знаеше какво е примерно фокусно разстояние на обектива.
- Каним я да присъства на текущия курс, за да влезе в час с някои неща и да помага същевременно. ОК, съгласява се, супер било и т.н. , но "еййй сега в неделя ли е това снимане на модел в парка, аз щях да ходя с приятели на купон" . "Еййй, утре вечер съм на кино" и т.н. тука има, тука нема. Казахме и че така не става и повече не се появи.

Имал съм още 2-3 подобни случая и честно казано вече не ми се занимава ама хич:)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »