Автор: novi4ok
Дата: 05-05-11 01:29
Сайбъре, май никога не си поглеждал в нет или книга какво значи "перспектива". И всъщност за кой от видовете перспектива в изобразителните изкуства говориш? Всъщност извинявай - това няма никакво значение, защото за подобна глупост: "...Перспективата зависи само от разстоянието до предмета..." едно време във Фучик и ВИТИЗ късаха. И специално за линейната, която явно визираш, значение има именно фокусното разстояние на обектива, а предметното разстояние няма абсолютно никакво влияние. Както и размерът на матрицата, филма или каквото и да било друго.
Колкото до "еднакво кадриране" - о.к., но това е частен случай, който както казах няма отношение към физиката и оптиката. Със същия успех мога да ти кажа: "Ами ако приближа матрицата към обектива, за да запазя кадрирането върху по-малкия сензор без да променям предметното разстояние?"? Дофа си е доф независимо от условията, които можем да си измислим. Перспективата също. И те се влияят само от физичните закони, а не от метафизичните расъждения на форумни гении.
chill прав си за първата част - 15 години работа в ТВ явно си казват думата. Моя грешка . За втората част от изказването с пълна сила важи написаното към Сайбъра. Просто бъркате пропорции, размер, предметно разстояние или дявол знае какво с перспектива и не мога да разбера защо.
Както и да е - тази тема става точно толкова безсмислена, колкото стотиците преди нея на същата тематика и аз съм до тук. Веднъж да си позволя да бъда част от вечната битка между учене и профанизация и бързо ми омръзна... Сорри.
|
|