Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Едно кратко ревю на Pentax 645D от мен
Автор: boni   
Дата:   02-05-11 18:53

Камерата беше за малко у мен - три дни по няколко часа на ден. Споделям впечатленията си, разбира се със снимки в пълен размер.
Ако смятате, че съм пропуснал нещо важно или имате забележки, моля споделете ги, ще ги отразя в ревюто.

Приятно четене и благодаря за вниманието:)

Отговори на това съобщение
 Re: Едно кратко ревю на Pentax 645D от мен
Автор: desmes   
Дата:   02-05-11 19:22

[thankyou]

Автор: IDD   
Дата:   02-05-11 19:28

[thankyou]

Автор: bpavlov   
Дата:   02-05-11 19:46

Бони, не каза за сватби, за сватби става ли.. :)

Автор: karan4o   
Дата:   02-05-11 19:58

Уау
Харесах [smilie24] ,

но цената е за хора, които изкарват много пари с [shtrak]

Дата:   02-05-11 20:17

Едно време Анабел Уилямс снимаше сватбите с Мамия 645 (за официалните портрети) и с Canon EOS 5 / Fuji Neopan 1600 за уловени моменти.
Така че става:)

Автор: vikitovikito   
Дата:   02-05-11 20:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: ka7   
Дата:   02-05-11 20:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   02-05-11 21:22

Постарал си се и за това кратко време е станало прилично ревю. Без съмнение , колкото повече, толкова повече.[smile]
По-голямата матрица винаги ще даде и по-добър краен резултат.

Сега казвам и моите забележки:
Недопустимо е на да се сравнява един ФФ+ фотоапарат със специално разработен за него нормален твърд обектив с фотоапарати оборудвани с вариообективи.[smilie8]

Интерполирането на 21/24 МП до 40МП винаги ще даде размазване и по- малък детайл,а подобно визуално сравнение е безсмислено и подвеждащо.

Автор: juliyan   
Дата:   02-05-11 21:25

[smilie24]

Дата:   02-05-11 21:31

По принцип е правилно изображенията да се сравняват при еднакъв размер. Няма особен смисъл да сравняваме някакви снимки отворени на 100% ако са с различни размери. Единствено изравняването на размерите показва реалното преимущество на една система пред друга, било то като шум или резолюция. Дали на монитори или на печат, трябва да се сравняват само изравнени изображения. Интерполирането на дава по-малък детайл, а показва по-ясно наличните детайли.
Относно обективите - да така е, но смятам, че 24-70 цайс и канон не са какви да е вариообективи и са достатъчно качествени, за да могат затворени на 5.6 да извлекат полезната информация от матрицата поне в центъра на изображението.

Автор: sirkhann   
Дата:   02-05-11 22:04

Определено доста добро впечатление прави пентаксчето. Хубави примери [smilie24]

Кажи сега като кеф на снимането как е?

М/у другото... това ревю ме накара да се зачудя как ли щяха да изглеждат нещата, ако Sigma SD1 влезе също в двубоя. [smilie5]

Автор: chill   
Дата:   02-05-11 22:18

Автор: boni
Дата: 02-05-11 21:31

По принцип е правилно изображенията да се сравняват при еднакъв размер. Няма особен смисъл да сравняваме някакви снимки отворени на 100% ако са с различни размери. Единствено изравняването на размерите показва реалното преимущество на една система пред друга, било то като шум или резолюция. Дали на монитори или на печат, трябва да се сравняват само изравнени изображения.
---

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   02-05-11 22:40

Питам се, защо dpreview НЕ прави интерполация при ревютата и сравневнията?

Може би не разбират...[smilie11]

Навсякъде в статии за фотографската интерполация пише нещо от сорта: "Някои производители ползват изкуствено увеличение на броя на пикселите, това се нарича интерполация (изчисляват се нови пиксели, като се използва информация от съседните). Така с по-малка матрица може да се получи по-голяма картинка, но качеството спада."

Автор: digitalgab   
Дата:   02-05-11 22:50

За пейзажна да, но тъй като гледам е перфектен и за мода или fashion и подобни приложения.

Дата:   02-05-11 22:56

Не, качеството не спада. Няма такова нещо.Качеството си е същото. Просто увеличаваш размера и съответно виждаш по-ясно как стоят нещата ако трябва да сравниш с по-голям размер изображение. Всъщност интерполации се правят много често, когато резолюцията не достига и се налага да се печата в голям размер, за да няма пикселизация при печата.
Ако искаш го приеми така - сравнявам еднакъв размер на печат - вдигнал съм и двете снимки до 200х150см за да се види ясно предимството на по-високата резолюция.
Пак повтарям - не е коректно да се сравняват изображения в различни размери.

Относно това, което цитираш - става въпрос за съвсем друго - производител казва, че камерата му е с 10мп, но те не са истински, а интерполирани от 6. Всъщност качеството си е като за 6мп и със и без интерполация, но той лъже, че е 10:)

Колкото до dpreview, в много от ревютата Фил Аски използва интерполация за сравненията си

http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd10/page17.asp

Дата:   02-05-11 23:05

И , защо точно в сравнението м/у А900 и 5Дм2 НЯМА интерполация?

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/page32.asp

3 МП са, но си личат.

Дата:   02-05-11 23:05

Защото го мързи да се занимава и да прави прецизна интерполация и изравняване.

Всъщност ако те дразни думата интерполация, нека да я заменим с увеличение. Увеличил съм трите снимки до 256см по дългата страна, отпечатал съм ги и
Това тук са отсечки от принтерните отпечатъци.

Ако искаш мога да ти ги покажа отпечатани и ще видиш, че изглеждат по същия начин.
Кажи кога можем да се видим и ще ги имаш :)

Публикацията е редактирана (02-05-11 23:06)

Автор: darksorrow   
Дата:   02-05-11 23:09

абсолютно прав си е Бони, самото гледане на 100% не може да е директно сравнение по никакъв начин.

Дата:   02-05-11 23:09

Ако имам клиент, който плаща за качествен принт на 250см по дългата страна, мен въобще, ама хич не ме интересува кое колко пиксели има на теория. Мен ме интересува как изглежда снимката, отпечатана на 250см. Затова аз вземам тея три камери и правя три принта на 250см, след което ги сравнявам.
Това виждаш по-горе.

Всъщност на около 100см по дългата страна и дори на 150см по дългата страна няма видима разлика.

Публикацията е редактирана (02-05-11 23:24)

Автор: karan4o   
Дата:   02-05-11 23:26

Което значи, че ако искаш качество на 250см, ще ти струва около 20 000лв[cool]

... ако щеш [smilie5]

Автор: sirkhann   
Дата:   02-05-11 23:29

За три принта по 250 см бая закуски ще пропуснеш [smilie5]

Дата:   02-05-11 23:38

Като гледам и с Д700 и 5Дм2 няма интерполация , а разликата е почти двойна:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/page31.asp

Сега по твоето предложение. Не виждам, защо трябва да се прави снимка 2 метра и половина? [smilie8] Хубаво щеше да е , ако има по една еднаква снимка в студиото направена с 3-те апарата, която да се изкопира в размер 40х60 или 50х70 на 300 dpi и да се гледа тогава. Все пак това са големи изложбени формати, а не билбордове, където 30dpi са достатъчни.
Не оспорвам, че по-големия сензор + повече МП дава и повече детайл и по-голямо изображение, но в нормалния живот снимките ги гледаме от макс.1 метър на монитори 19-24" и изложбени формати 30х40, 40х60 и рядко по-големи. Даже на 30х40 трябва да си проличи качеството на голямата матрица и не е необходимо да се правят такива кропове.
Относно обективите също не може да се прави заключение , че са прилични, защото са Л или скъпи. Наскоро си купих макро 100/2.8 USM без L, но това макро отвява , като качество и острота 70-200/4L

Автор: Alex-dan   
Дата:   02-05-11 23:45

[smilie8] А3 мога да отпечатам и от 3 МП и от метър-два да изглеждат супер [smilie18] А3 за сериозна изложба звучи като пощенска картичка...

Дата:   02-05-11 23:47

Не видях, че си написал :
"Всъщност на около 100см по дългата страна и дори на 150см по дългата страна няма видима разлика."[smilie24]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »