Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Софтуер за видео колажи-как става това?
Автор: auron   
Дата:   16-04-11 12:18

Здравейте, винаги съм се чудил с кой софтуер го правят това - да слагат главите на хора върху вече заснет материал.

Нещо като това клипче от vbox7
Доган играе на листопад

Често го виждам в предаванията на "Господарите"

Вероятно има повече от едно решение, пък и незнам как да формулирам въпроса към чичко Гугъл ;) Затова и питам първо тук.

Отговори на това съобщение
 Re: Софтуер за видео колажи-как става това?
Автор: ando   
Дата:   16-04-11 12:24

Adobe After Effects е едно от решенията.

Автор: e-mil   
Дата:   16-04-11 16:01

Специално това е правено с After Effects. Изрязани са няколко различни глави на Доган, вкарани са в програмата с алфа канал и се наместват ръчно по движението на тялото.
В някои случаи може да се ползва и тракинг - инструмент, на когото задаваш конкретни точки или области от видеото и програмата следи движението им автоматично. Но това изисква повече време за подготовка, а и не винаги успява - често се налага доизкусуряване. В телевизионните предавания, където сроковете са къси, обикновено се прави ръчно.

Дата:   16-04-11 16:10

Има и ротоскопиране, там, където хора минават в предния план пред главата на Доган.

Дата:   16-04-11 16:30

Има, да. Също е ръчно - с маски.
А иначе в сегашния CS5 има инструмент за ротоскопия, който много помага.

Дата:   16-04-11 18:35

Благодаря. Наистина не знаех с кой софтуер, винаги ми е било чудно как, пък и сайтове като http://sendables.jibjab.com/
винаги са ми били интересни.

Автор: Miro__Slav   
Дата:   16-04-11 20:02

auron adno ти даде правилен отговор, но това може да го направиш и в други програми...
Boris Red например...
Не е проблем и eдин Sony Vegas както с маската така и с ротоскопинга да се справи с поключови за един или повече фреема става и с други програми за пост обработка също адобе, едиос, авид.

Дата:   16-04-11 20:29

В JibJab е обратното. Там първо имаш готова направена анимация, в която координатите на движението и въртенето на главите са предварително записани. Когато си вкарваш снимката наместваш в готова форма позицията на очите и само коригираш маските за очертанията на главата, и за изрязването на устата.
Останалото се прави от софтуера, който ако не се лъжа е някаква тяхна разработка, и който си знае къде е центърът (anchor poiht) на главата. Той просто си следва зададените координати. Затова получаваш толкова бързо филмчето - защото хамалската работа е свършена предварително.

Дата:   17-04-11 01:19

Много благодаря, на всички които ми отговориха. Веднага се захващам с видео-уроци и проби. ;) Лека и спокойна нощ.

Дата:   17-04-11 11:15

Автор: auron
Дата: 16-04-11 18:35

Благодаря. Наистина не знаех с кой софтуер, винаги ми е било чудно как, пък и сайтове като http://sendables.jibjab.com/
винаги са ми били интересни.

На второто ти питане отговора е програмата
ItsMe [beer]

Дата:   17-04-11 17:47

Miro__Slav написа:

> auron adno ти даде правилен отговор, но това може да го
> направиш и в други програми...
> Boris Red например...
> Не е проблем и eдин Sony Vegas както с маската така и с
> ротоскопинга да се справи с поключови за един или повече фреема
> става и с други програми за пост обработка също адобе, едиос,
> авид.
>

Още един мазохистичен метод за направа на клип с наложена изрязана глава е да се направи с фотошоп [smilie5]

Конвертира се видеофайла в поредица от статични изображения и във фотошоп покадрово се добавя главата [smilie21] Като се обработят всички кадри секвенцията се конвертира отново във видео формат. Et voilà![smilie25]

Тук е обяснен стъпка по стъпка метода, който спомена e-mil по-горе Цък

Дата:   17-04-11 17:54

Андоне и що плащиш сега колегата [smilie8] Мерак тъй лесно се негаси [beer] [smilie21]

Дата:   17-04-11 18:34

"Тук е обяснен стъпка по стъпка метода, който спомена e-mil по-горе Цък "

Добре е обяснено, с тази разлика, че вграденият тракинг e доста куц. За да го ползваш трябва да имаш контрастни точки във видеото - тоест малки тъмни области на светъл фон или обратното. И те да не се променят по време на движението. Което в случая с налагането на лице върху друго лице (което пък прави гримаси) не върши много работа.

С последните версии на After Effects идва друг инструмент наречен Mocha. С него можеш да описваш по-големи области и да контролираш много повече събития, след което да експортнеш обратно списъка с координати. Справя се значително по-добре.

Дата:   17-04-11 18:45

e-mil Затрупахме колегата с толкова много инфо че направо го объркахме...[smilie21] [smilie8]
Най-добре е да спомене какъв софт ползва и ако може с нещо в него да му помогнем.

Дата:   17-04-11 23:10

Е, очевидно никакъв не ползва, а тепърва отваря After Effects. Така че каквото и да му кажем все ще е объркан. [smile]

Автор: ARGO   
Дата:   17-04-11 23:34

а това как се прави да ви видя [smilie5]

Дата:   18-04-11 12:57

ARGO Конвертиране към *.gif [smilie3] [cool]

Автор: ARGO   
Дата:   18-04-11 13:17

Miro__Slav написа: > ARGO Конвертиране към *.gif [smilie3] [cool]

тва е последния етап само [smilie7]

Дата:   18-04-11 14:20

ARGO Ето ти нещо за зайгравка и отговор. Правил съм го доста отдавна 2005 г. Използвана е една снимка от етикет за рибена консерва [smilie21]
http://www.youtube.com/watch?v=1BXVs1_035I

Ако имаш свобдно време в повече може да обясниш на колегата как се правят разни неща. Я със скринове и обяснение или пък ако искаш си инстални една камтасийка и направи нещо като уроче което може да помогне на колегата който се интересува от тези неща. [beer]

Публикацията е редактирана (18-04-11 14:41)

Дата:   18-04-11 16:06

Miro__Slav е прав, не съм пипал такава програма, и ми е интересно. Всички сте прави и всеки казва това което знае и е правил. Аз вече от своя страна ще разгледам малко примери и уроци в нета, засега имам много въпроси , но не мисля, че трябва да питам тук и сега(преди да съм опознал материята). Истината е, че това го правя от интерес , а не че(ще) го работя. Интересна материя. По добра е от "Кофражни платна и използването на ......" - това последното беше от една тема от предната седмица.
Благодаря отново, трябва да асимилирам информацията. Лек ден на всички.

П.С. А ако някой има нужда от помощ или услуга в строителството(ценообразуване, оферти, кол.сметки да каже, там мога да помогна)

Дата:   18-04-11 16:40

От доста време държа един форум за видеомонтаж затворен. Ако има интерес от колеги и хора които им е интерсно това може да го отворя и да се съберем там. Все пак това е фото форум и тук може и да пречим на другите колеги с подобни теми...
При интерес пишете на лс [beer]

Дата:   18-04-11 17:21

Ето ти два скрина как се прави в обикновенна монтажка...
Няколко клика и 3>4 минутки [beer]

http://i020.radikal.ru/1104/15/84be7917ef53.jpg

http://s013.radikal.ru/i324/1104/45/4e5bc181aa2e.jpg

Публикацията е редактирана (18-04-11 17:33)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   18-04-11 18:10

Някой работил ли е с Twixtor 5 - плъгин за After Effects ? Той прави страхотен slow motion без насичане. От разните филмчета в Тубата не разбрах добре , как се прави точно.

Получава се , но не изглежда добре и така , както го показват в туториалите, а става въпрос за висококачествено ХД видео, като изходен материал.[smilie8]

Дата:   18-04-11 18:13

Twixtor е плъгин и не е само за АЕ [smilie21] чудесен инструмент е...

Публикацията е редактирана (18-04-11 18:15)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   18-04-11 19:22

Страшен отговор, няма що...[smilie11]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »