Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос относно "star trails"
Автор: sa6370   
Дата:   10-04-11 18:53

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос относно "star trails"
Автор: nikalas87   
Дата:   10-04-11 19:45

аз имам скромен опит в този вид снимки,но ако разбираш английски мога да ти дам линк с информация.като цяло с цифровия апарат не можеш да правиш мн дълги експонации понеже матрицата загрява и се появява мн шум.аз снимах такива снимки при доста ниски температури,където си позволих дори 1час,но в топло време се правят кадри по 2-4 минути,като после се сглобяват на компа.аз снимам в студа на исо200-исо400 блендата я поставям на 4-5 някъде(някой предлагат да се снима на най-отворена бленда за по-голям доф).стабилен статив (дори може и тежест да му добавиш) и да не е ветровито.ако нещо конкретно те интересеува питай ако мога да бъда полезен,но пак повтарям че моя опит е скромен.успех :)

Дата:   10-04-11 20:03

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: b0bb0   
Дата:   10-04-11 20:38

Общо взето - по-широк обектив, апаратът насочен някъде на север, хубаво е да хванеш полярната някъде в кадъра, щото нали около нея се въртят звездите. Може и в други посоки да се снима, но по-ефектно е като се вижда центъра на въртене. Експонацията - колкото по-дълга толкова по-добре, стига да не прегори кадъра... но с цифров е лесно, може да направиш проби за времето, чувствителността и диафрагмата (да не е най-отворена). Ако кадрите са по-кратки нека интервалът между тях да е възможно най-малък, щото после ако се стакват кадрите да не остават интервали в трековете.

Батерията да е заредена, хубаво е да има резерва, че вечер бързо пада. Статив, дистанционно, кафе, нощна закуска, одеало, музичка... :)

Автор: rudee   
Дата:   11-04-11 09:45

С моя опит мога да споделя, че ти трябва най-много постоянство, ще ти кажа да избегнеш дългите експозиции за кадър, щом си с dSLR 30 секунди са ти предостатъчни. Разгледай галерията ми, имам доста такива, правени със компактен апарат в градски условия. Ако си с dSLR и си навън, не допускай прекалено много звезди в кадрите.

Ето кадър с 40D 50мм и 1600 ISO: 60 кадъра

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/33620_1530210088004_1017290857_31516790_3107697_n.jpg

И един кадър от седмица две от терасата със компактен апарат: 1094 кадри, 16 shutter, f/2.8, 24mm, общо 12 часа експозиция.

https://photo-forum.net/static/site_pics/117/u_1302115973_stack_01m.jpg

Автор: asahi   
Дата:   11-04-11 09:48

Избери безлунна нощ, чист въздух и нещо атрактивно за преден план.

Автор: tonyboy79   
Дата:   11-04-11 09:52

Една подобна темичка пусната от мен.

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1318510&t=1318510

Автор: d_ave   
Дата:   11-04-11 10:54

nikalas87 само една лека поправка - "някой предлагат да се снима на най-отворена бленда за по-голям доф" трябва да е на обратно - "някой предлагат да се снима на най-затворена бленда за по-голям доф" за да е правилно. иначе най-затворена бленда не е препоръчително, защото следите няма да се резки - появява се дифракция. и тук както при други типове снимане е най-добре да се снима на блендата, при която обектива е най-остър.

Дата:   11-04-11 17:19

Дата:   11-04-11 17:22

Автор: b0bb0   
Дата:   11-04-11 20:43

sa6370, за блока - така и така снимката ще е комбинация може да пробваш варианти с различна осветеност на блока (или каквото и да е), после ще експериментираш :)

Автор: asahi   
Дата:   11-04-11 20:50

Колко е ДОФ-а на безкрайност?

Дата:   11-04-11 23:01

d_ave по принцип през деня най-отворената бленда дава най-плитък доф,но нощем и по мой впечатления и по това което съм чел и виждал най-отворената бленда дава по-дълбок доф[shtrak]

Автор: tonyboy79   
Дата:   12-04-11 08:33

ДОФ

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   12-04-11 08:42

но нощем най-отворената бленда дава по-дълбок доф - мдааа.... нощем важи друга физика [smile]

Автор: rudee   
Дата:   12-04-11 15:19

sa6370 написа:

> благодаря много на всички, rude това със многото кадри после
> отнема ли много време за обработка, защото мисля да ползвам
> него, защото при по дълга експонация се появяват горещи
> пикесли.

Ами отнема не е като да не отнема. Още повече, че ползвам кадрите за таймлапс и е добре да се коригират ако е възможно...

Автор: iraro   
Дата:   13-04-11 16:33

nikalas87 написа:

> d_ave по принцип през деня най-отворената бленда дава
> най-плитък доф,но нощем и по мой впечатления и по това което
> съм чел и виждал най-отворената бленда дава по-дълбок
> доф[shtrak]

Как се вижда колко е дълбок? В смисъл, надали като фокусираш на полярната звезда и ще забележиш как малката мечка вече не на фокус ...

Автор: neuromancer   
Дата:   14-04-11 06:48

e, явно става въпрос за предния план

Дата:   14-04-11 20:03

това,което се опитвам да обясня е,че на по-отворена бленда ще се вижда по-ясно и по-далеч,не че ще е по-детайлно или по-рязко.в един чужд форум обясняват под снимките си техники и начин на заснемане и в буквален превод съм срещал израза "ползвам ф2.8 (примерно) за по-голям доф

Автор: itilien   
Дата:   14-04-11 20:17

значи четеш неверни неща. Също така и пишеш неверни. Нито ще се вижда по-далеч, нито по-ясно (каквото и да значи).

Отворена бленда при нощни снимки се ползва тогава, когато искаш звездите да си останат точки. За целта трябва да ползваш време максимум около 30 секунди с възможно по-широкоъгълен обеквтив и възможно по-високо исо.
Това при положение, че нямаш нищо в най-близкия план. Ако имаш, тогава затваряш блендата, за да излезе и то на фокус.

Автор: neuromancer   
Дата:   15-04-11 01:20

"ползвам ф2.8 (примерно) за по-голям доф" - това е абсурдно, или не си разбрал, или който го е писал нищо не разбира, или всъщност е срявнявал бленди примерно 1.4 срещу 2.8 и 2.8 е била с по-големия ДОФ.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »