Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Питания за 7D
Автор: popov   
Дата:   10-03-11 17:46

Здравейте колеги,

Бих искал да ви попитам за мнението ви от първа ръка за Canon 7D. Интересуват ме по-конкретно следните неща:

1. Бандинг в сенките при ниско ISO (100-200)
2. Поведение на автофокусната система в два основни режима
2.1 Слядящ фокус на изкуствено, но силно осветление (футболна среща)
2.2 Фокус при лоша светлина - слаба с контражури (концерти)
3. Шум и детайл при високо ISO (1600-6400)

Ще съм благодарен, ако освен мненията някой може да ми прати и RAW файлове.

Отговори на това съобщение
 Re: Питания за 7D
Автор: ogogogo   
Дата:   10-03-11 18:42

Ей тук може да погледнеш.

Автор: yakumo   
Дата:   10-03-11 19:05

Питай 4i40benjy , той мисля снимаше с такъв [shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   10-03-11 19:25

Фокусите са и функция на обектива, с койото работиш. Особено в ситуация "2.2 Фокус при лоша светлина - слаба с контражури (концерти)" - там и калпав филтър може да те прецака.

Автор: d_ave   
Дата:   10-03-11 20:33

абе аз имам едни наблюдения след бая снимане с вече 4-то канон-ско тяло. автофокуса много се влияе от качеството на обектива и от начина на фокусиране. на снимащите с Канон им препоръчвам да се запознаяк как аджеба работи автофокуса и да се научат да го ползват както трябва.
само сбито ще кажа, че на практика фазовия фокус разчита главно на контрастен обект, по който да фокусира. грубо казано, изображението се разделя на двете части се "пройектират" - в момента в който двете изображения се напаснат едно с друго системата смята, че обекта е на фокус и потвърждава. това е много много общо казано, но като цяло почти всички DSLR-и с автофокус работят на тоя принцип. та тук се намесва обектива. както знаете, фокусира се при най-отворен обектив. а кофти обективите имат тенденцията да са доста мекички на най-отворено. в крайна сметка на системата се подава една размазана картина, която не е достатръчно контрастна за да може да се определи точен фокус. от това нещо следват няколко проблема - хънтене до намиране на достатъчно контраст за фокусиране, потвърждаване на фокуса, въпреки, че картината не е на фокус и така нареченото нерешително фокусиране - това е когато при последващо натискане фокуса леко се премества и пак се потвърждава. ако се натисне пак се случва същото.
в крайна сметка от качеството на обектива зависи и възможността за фокус по странична точка. ако има прекалено голямо винетиране или обектива е много зле по краищата или например е ултра-широк (и по краищата се получава замазване от перспективата) фокусирането по крайна точка не е много надеждно, ако въобще може да се случи.
имайки предвид начина на работа на системата, могат да се изведат няколко извода, които трябва да се следват, за да се подобри работата на автофокусната система. първо, при фокусиране трябва да се избере достатъчно контрастен обект, за да може да се постигне фокус. второ, трябва да се избягва да се фокусира върху градиентни обекти или обекти с недостатъчен контраст. за пример - неща като например ситна решетка, при която при разфокусиране се получава пресичане на линиите; фокусиране върху дифузна сянка; фокусиране към небето без достатъчно голям обект - та при подобни ситуации автофокуса просто не работи адекватно. трето - трябва да се знае, че принципно автофокусните сензори са по-големи от отбелязаните точки. при фокусиране върху дреби обекти затруднява фокуса точно защото обекта е прекалено малък и системата се обърква. подобно нещо се случва и когато има множество обекти пред и след обекта, която трябва да е на фокус - например снимане сред клони - тогава системата не може да реши какво точно трябва да е на фокус и е бърка.

е, исках да съм кратък, но не успях особено. поне се надявам да съм полезен и поне малко да намаля въпросите и недоволството на хората спрямо фокуса, било то на Канон, било на друга марка.

все пак трябва винаги да се сещаме, че каквато и фокусна система да измислят, базирана ли е на този принцип на действие, винаги ще ги има тези недостатъци.

Автор: vgramatikov   
Дата:   10-03-11 21:16

Отговарям ти веднага.

1.1д марк 4 и 7д са първите тела на Канон в който бандинга в силно редуциран като при 1д Марк 4 мога да кажа ,че липсва.

При 7д за съжаление има бандинг но той е много фин и слабо изразен ,вижда се само при коригирани неправилно експонирани кадри в сенките и преходите.Трябва да се внимава.При правилна експонация такъв проблем реално не съществува за мен.

2.Автофокусната му система е най-добрата правена от Канон при кропнато тяло и спокойно може да се сравнява с иначе много добрата Никонска такава ,която вече сме виждали при д300 и тнт.
За режимите няма нужда да коментирам прочиташ си ръководството като за начало.

3.Снимал съм няколко баскетболни срещи с него за кеф и мисля ,че се справя доста добре при по-горните настройки.Там обектива и светлосилата му за от критично значение за скороста и акуратноста :)

Аз снимам с 400 5.6 но съм слагал 400 2.8 на 7д и разликата е меко казано драстична.Въпреки това и на 400 5.6 фокуса е много бърз но брака е повече.

Фокуса при слабо осветление мисля ,че неможе да се сравнява с Никонския при д300 и с 1д серията на Канон но определено е по-добър от този на 50д и 40д.Там важат и по-горните неща.

А аз ползвам Следящ фокус с приоритет на спусъка след това на проследяването.
Върши ми работа при екшън,уайллайф и при снимане със светлосилна оптика като 85 1.8.
В студиина обстановка ползвам сингъл шот-а и нямам брак (но какъв брак при бленда 8)

Шумът и детайла (С добри обективи) са в изключително добро съотношение.
Шум има но той е много фин ,лесно се чисти и тялото успява да запази значително количество фин детайл и при исо 1600.
Аз лично имам използваеми кадри на 2000+ исо и може би прага за прилични размери при печат е около 3200 исо (това за качествено отснет кадър при добро осветление)

Не трябва да се очакват чудеса от динамиката и шума на тяло с 1.6 матрица и 18мп но наистина в случая е напипан баланса до колкото е възможно.

Мисля ,че Никон д7000 е малко по-добър избор при ниска осветеност.Но нямам достатъчно опит с Никона за акуратно сравнение.Във всеки един случай 18мп компенсират малко по-добрите 16 при печат.
Разбирасе при качествена оптика.

Рав файлове който отговарят на действителноста можеш да разгледаш във:
www.imaging-resource.com (раздел Raw noise)
На ревюто със д7000 има сравнение с 7д или 60д във същия раздел.Там си личи действително ,че разликата е минимална и двата се справят прекрасно и значително по-добре запазван фин детайл от предходните 12мп матрици на Никон и 15мп на Канон.

Каквото и да кажа за изображението на 7д или д7000 истината е ,че за сега няма по-добро при кропките :) Ако ги гледаш и винаги те дразни нещо то си за бърз ФФ като д700 който е дори по-добър или добър колкото 1д марк 4.
Става въпрос за Шум :) За всико останало нова тема :)

Аз не харесвам главно едно нещо в 7д.
Малко ниската динамика...но няма пълно щастие.Определено е зле в сенките пред един никон като д90 дори.

Дата:   11-03-11 00:12

Благодаря много за отзивите, колеги!

Моя грешка, че не споменах с какво снимам : концерти със Сигма 50/1.4 и Canon 85/1.8, спорт с 200/2.8L и 1.4х ТС ако се наложи. Тялото е 40D - според мен се справя прилично, но съвсем не отлично. При ниска осветеност по концертите бърка фокуса често. Снимам само по средна точка...

Нещата, които казвате за 7D са оптимистични, с изключение на детайла в сенките. Често се налага да разработвам точно тях заради ужасното осветление по нашите клубове.

pd - ще можеш ли да покажеш един кроп от високо ИСО, а още по-добре ако пратиш RAW. Мерси!

Автор: vgramatikov   
Дата:   11-03-11 00:26

Равове ти казах каде можеш да видиш :)

Автор: sirkhann   
Дата:   11-03-11 09:35

Тялото е страхотно... ако попаднеш на хубава бройка. Спрямо 40Д ще видиш малко по-добра динамика, по-добър шум, по-добро серво, страхотен визьор, страхотен екран. Автофокусните режими са измислени страхотно, дано при теб само да работи нормално AF модулът. Има тук-таме лоши бройки 7Д, моето беше с лош AF модул и направо на моменти не можеше да се снима...

На тъмно фокусира, обаче една идея по-бавно от 40Д и 50Д. Самото фокусиране е бързо, но между фокусирането и потвърждението на фокуса има едно забавяне, което го няма при 40Д и 50Д. Не го слушай pd какво ти казва, аз съм имал и трите фотоапарата и ти казвам, че има лаг, който другите апарати нямат. Не е много, може да се проявява само с по-тъмни обективи, но имай едно наум.

Ако искаш най-доброто откъм шум, снимай на кратни на 160 ISO-та - 160/320/640 и т.н.

Ако искаш най-доброто откъм динамика, мисля, че се получава при базови ISO-та 100/200/400 и т.н.

Бандинг има, но е малко, наистина. Аз никога не съм имал проблеми с него. Може да конвертираш с ACR, да пробваш дали работи при теб.

За футбол - мисля, че няма да имаш проблеми с добър обектив, виждал съм страхотни кадри със 7Д.

Като тяло е страхотно, моето много ми липсва, ама съм се зарекъл повече Canon да не си купувам, докато не се научат на качествен контрол и отношение към клиентите.

Автор: serjy   
Дата:   11-03-11 09:54

шумът и бандинга в сенките върви ръка за ръка, както със степента на шумоподтискане, така и с плавните и меки преходи в отблясъците.

Дата:   11-03-11 11:49

Мерси sirkhann, serjy!

Това с бавния фокус на тъмно ме притеснява, но дали не е свързан с настройките на приоритета - да е по-точен, не по-бърз? Имаше такива на Марк3, мисля, че ги има и на 7Д.

pd, RAW-ове има в онзи сайт и съм ги гледал, но са със специално подбирана за ревю бройка и са със стар фърмуер. Затова помолих някой ако има файлче което може да сподели от личен опит и най-добре с последния фърмуер. [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »