Автор: d_ave
Дата: 10-03-11 20:33
абе аз имам едни наблюдения след бая снимане с вече 4-то канон-ско тяло. автофокуса много се влияе от качеството на обектива и от начина на фокусиране. на снимащите с Канон им препоръчвам да се запознаяк как аджеба работи автофокуса и да се научат да го ползват както трябва.
само сбито ще кажа, че на практика фазовия фокус разчита главно на контрастен обект, по който да фокусира. грубо казано, изображението се разделя на двете части се "пройектират" - в момента в който двете изображения се напаснат едно с друго системата смята, че обекта е на фокус и потвърждава. това е много много общо казано, но като цяло почти всички DSLR-и с автофокус работят на тоя принцип. та тук се намесва обектива. както знаете, фокусира се при най-отворен обектив. а кофти обективите имат тенденцията да са доста мекички на най-отворено. в крайна сметка на системата се подава една размазана картина, която не е достатръчно контрастна за да може да се определи точен фокус. от това нещо следват няколко проблема - хънтене до намиране на достатъчно контраст за фокусиране, потвърждаване на фокуса, въпреки, че картината не е на фокус и така нареченото нерешително фокусиране - това е когато при последващо натискане фокуса леко се премества и пак се потвърждава. ако се натисне пак се случва същото.
в крайна сметка от качеството на обектива зависи и възможността за фокус по странична точка. ако има прекалено голямо винетиране или обектива е много зле по краищата или например е ултра-широк (и по краищата се получава замазване от перспективата) фокусирането по крайна точка не е много надеждно, ако въобще може да се случи.
имайки предвид начина на работа на системата, могат да се изведат няколко извода, които трябва да се следват, за да се подобри работата на автофокусната система. първо, при фокусиране трябва да се избере достатъчно контрастен обект, за да може да се постигне фокус. второ, трябва да се избягва да се фокусира върху градиентни обекти или обекти с недостатъчен контраст. за пример - неща като например ситна решетка, при която при разфокусиране се получава пресичане на линиите; фокусиране върху дифузна сянка; фокусиране към небето без достатъчно голям обект - та при подобни ситуации автофокуса просто не работи адекватно. трето - трябва да се знае, че принципно автофокусните сензори са по-големи от отбелязаните точки. при фокусиране върху дреби обекти затруднява фокуса точно защото обекта е прекалено малък и системата се обърква. подобно нещо се случва и когато има множество обекти пред и след обекта, която трябва да е на фокус - например снимане сред клони - тогава системата не може да реши какво точно трябва да е на фокус и е бърка.
е, исках да съм кратък, но не успях особено. поне се надявам да съм полезен и поне малко да намаля въпросите и недоволството на хората спрямо фокуса, било то на Канон, било на друга марка.
все пак трябва винаги да се сещаме, че каквато и фокусна система да измислят, базирана ли е на този принцип на действие, винаги ще ги има тези недостатъци.
|
|