Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 EOS 30d - IR block ?
Автор: moonchild   
Дата:   02-03-11 11:33

Здравейте,
искам да попитам дали EOS 30d има IR Block филтър. По-конкретно - достатъчно ли е да завия на буркана отпред един IR Филтър, за да мога да снимам в IR спектър, или преди това трябва да си потроша фотоапарата, премахвайки block филтъра от някъде вътре :)

Благодаря предварително ! [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: EOS 30d - IR block ?
Автор: d_ave   
Дата:   02-03-11 11:39

има IR филтър и трябва смяна, няма да минеш лесно.

Автор: apollo   
Дата:   02-03-11 11:58

Вземи едно 350Д и потроши него... остави здравата двуцифрена машина [smilie24]

Автор: simbon4o   
Дата:   02-03-11 12:27

мда или някой модел с по-слабо IR всяка марка си има такива, даже съм сигурен че имаше 20D без IR филтър :) имаше А в името отзад май.

Автор: moonchild   
Дата:   02-03-11 14:04

Maмка му :( знаех си....

Да, идеята с 350ката за IR фотография най-ми допада

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   02-03-11 14:20

И аз така направих.

Първия ми вече морално остарял DSLR вместо да го продавам за символични пари, му издъних филтъра спиращ инфраред и го замених с пропускащ само инфраред.
Снима се с нормална експонация, не е нужен статив, може и подвижни обекти.

Ако правиш сам тази операция много внимавай да не останат боклуци между матрицата и новия филтър /като при мен/.

Резултата - последния ми кадър в профила.

Автор: BirdOfPray   
Дата:   02-03-11 15:03

И аз имам два броя 300Д и за това съм ги нарекл.. ама не мога да се престтраша да се заема с таз ОПЕРАЦИЯ :(

Автор: джъмбо   
Дата:   02-03-11 15:12

потърси в нета има решения написани... а и мисля, че АРГО бе правил някакви експеримент с Д70 и може да даде съвети защото мисля че има значение дебелината на филтъра а и фокуса вече е на друго място

Дата:   02-03-11 15:14

а иначе за конверсията мисля, че Ники (Зентекс) може да го свърши това, ама не знам за колко и нямам идея дали има налични филтри, пропускащи IR.

Дата:   02-03-11 15:34

налични филтри, пропускащи IR - купуваш си този филтър или нещо подобно

остава само да ги издялкаш по размер
[smile]

Дата:   02-03-11 15:38

стига бе, ти си го сложил директно на мястото на IR Block-a ли?:) поздравления:)

иначе аз имах предвид, че на много места конверсията е просто замяна на IR Block филтъра с обикновено стъкло, а после IR Pass филтър-а отпред на обектива. така още може да се използва апарата и не за IR, но трябва друг филтър за пред обектива, който да играе ролята на IR Block-a.

Дата:   02-03-11 15:47

ти си го сложил директно на мястото на IR Block-a ли?:)
естествено, така се прави [smile]

/ако въпросът беше към мен/

Дата:   02-03-11 15:49

ако IR Pass филтър-а отпред на обектива,
ще ти трябват много филтри различен размер, а на някои обективи изобщо не може да се сложи филтър отпред

Автор: vuc   
Дата:   02-03-11 18:07

4i4o-Joro,
един бърз въпрос ако може, на каква скорост си снимал панорамата и какво става с меренето на апарата? Използваемо ли е?
[beer]

А те станали два въпроса...

Автор: pefoto01   
Дата:   02-03-11 18:34

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: BirdOfPray   
Дата:   02-03-11 19:21

pefoto01 написа:

> ИР фотография е необходима само за специални технически и полицейско-военни цели.
> Или от любопитство какво ще се получи,някой да си играе,съсипвайки цяло тяло.
> Въобще,при наличието на цифрови филтри постигащи сходен ефект,за чий ви е не ми е ясно?

хахаха - да бе... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Е, щом като не ти е ясно.. не се мъчи изобщо...

Дата:   02-03-11 22:36

Camera
Make PENTAX Corporation
Model PENTAX *ist DS
Resolution unit 2
Software *ist DS Ver 2.02
Exposure time 1/250 s
F-number 8
Exposure program Manual
ISO speed ratings 200
Date/time original 2009:08:21 15:25:33
Date/time digitized 2009:08:21 15:25:33
Shutter speed value 0.004000 s
Aperture value 6
Exposure bias value 0
Metering mode Center Weighted Average
Flash Flash did not fire [off]
Focal length 10 mm
Custom Rendered Normal process
Exposure mode Manual exposure
White balance Manual white balance
Focal length in 35mm film 15 mm

Скоро не съм снимал, доколкото си спомням меренето работи, най-много някаква корекция да се направи

pefoto01
първото не е вярно
второто е въпрос на гледна точка, за теб е така за други не е
третото - наистина не ти е ясно [smile]

Дата:   02-03-11 23:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   03-03-11 00:37

pefoto01
много късно стана и ще карам накратко
не ми се вижда интересно заиграването с ИР във фотографията - казах, че е въпрос на вкус интереси ит.н. - за теб не е за друг е интересно
ИЧ снимки,които съм виждал ми изглеждат абсурдно и безсмисленно от информационна и художественна гледна точка - пак твое мненение, което не е задължително да се споделя от всички

две думи,защо мислиш че първото не е вярно - има и други приложения освен военни и технически - най-малкото и художествени, които на теб ни ти харесват /всеки има право на вкус/

НЯМАМ ПРЕТЕНЦИИ ЧЕ СЪМ СЪС ЗАДЪЛБОЧЕНИ ЗНАНИЯ ПО ВЪПРОСА- но изказваш твърдения, които смяташ че са верни, защото така ти изглежда

третото за филтрите
софтуерно може да манипулираш информацията /спектъра/ която е стигнала до матрицата, но не може да обработваш нещо което го няма /инфрачервения спектър/

Дата:   03-03-11 00:47

Дата:   03-03-11 00:59

Ееее, стига де, както ти си мислиш.
имитацията е близка с реалния ефект - еми добре, покажи близка имитация, щото не се сещам да съм виждал нещо подобно

Както и имитация на полфилтър.
Неслучайно от всички филтри използвани във филмовата фотография останаха да се продават основно УВ, инфраред и пол

Дата:   03-03-11 01:56

Автор: terminator   
Дата:   03-03-11 16:19

Пефото01, ако имаш време хвърли един поглед на профила ми - там вътре всички снимки дето не са цветни са IR [smilie5]. Кадрите в IR не са "арт", просто са един по-резличен поглед върху до болка познатите ни неща наоколо.

По тези трите твои заключения ще си позволя да отговоря и аз
....................
1.ИР фотография е необходима само за специални технически и полицейско-военни цели.
2.Или от любопитство какво ще се получи,някой да си играе,съсипвайки цяло тяло.
3.Въобще,при наличието на цифрови филтри постигащи сходен ефект,за чий ви е не ми е ясно?
....................
1. ИР фотографията е много обширно понятие и в частност IR снимките които могат да се правят с цифров апарат + филтри са само един аспект от практическото и приложение, което няма нищо общо със "специални технически и полицейско-военни цели".
2. Не е нужно да съсипеш цяло тяло, има поне няколко апарата които фабрично си могат да снимат в IR без да се потрошават.
3. Няма цифров филтър с който може да се постигне сходен ефект.

Айде със здраве [smile]

Дата:   03-03-11 18:47

Автор: popov   
Дата:   03-03-11 22:56

Светът не е и черно-бял през човешкият поглед, което не пречи през по-голямата част от живота на фотографското изкуство снимките да са черно-бели!
ИЧ снимките са много интересни, а има и някои по-специални приложения - например снимането от въздуха (от самолет например). Тъй като ИЧ лъчи има по-дълга вълна от видимия спектър, дифракцията през мъглата и праха е по-добра. Като следствие от това с ИЧ могат да се видят много по-ясно неща, които в конвенционалната фотография са закрити от млечна пелена.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »